in

Guacamelee! Super Turbo Championship Edition (PS4)Ongeveer een jaar na dato van het uiterst populaire Guacamelee! voor de PlayStation 3 en Vita komt ontwikkelaar Drinkbox Studios nu met Guacamelee! Super Turbo Championship Edition. Een editie met alle DLC, extra levels en nieuwe baasgevechten die nieuwkomers zal verrassen en terugkomende spelers zal verblijden met veel extra content. De game is nu eindelijk ook beschikbaar voor de Xbox 360 en Wii U, maar nu ook voor de PlayStation 4 en Xbox One. Ikzelf heb de PlayStation 4-versie gespeeld en dit was een kleine, toch opvallende, verbetering van het origineel. En eigenlijk zou je dat van de complete game kunnen zeggen. 

Voor diegenen die Guacamelee! nog nooit gespeeld hebben: de game kan het beste uitgelegd worden als een hommage aan de 8-bit side-scroller. De game doet mij het meeste denken aan de Metroid en Castlevania-games voor de NES en SNES. Ik noem het bewust een hommage omdat Guacamelee! een duidelijk eigen karakter heeft en de games van weleer niet probeert te kopiëren. Dit karakter wordt gepersonifieerd door hoofdpersoon Juan Aguacata. Een Mexicaanse boer die verliefd wordt op de naamloze dochter van El Presidente. Wanneer zij ontvoerd wordt door de dode horseman Charro probeert hij haar te redden. Hij wordt echter simpel door Charro vermoord en belandt in het hiernamaals. Daar krijgt hij van de geheimzinnige worstelaar Tostada een geheimzinnig worstelmasker en wordt daarmee zelf een krachtige Mexicaanse worstelaar. 

Met deze intro is de toon van de game meteen gezet. Je reist van het ene vermakelijke Mexicaanse cliché naar het volgende. Zo kom je in een stad met enkel worstelaars, verander je in een kip en probeer je een mariachi band terug bij elkaar te krijgen. Deze reis brengt je kriskras over de kaart en onbereikbare gedeeltes worden afgesloten en zijn toegankelijk als je bepaalde krachten hebt behaald. Hierin lijkt Guacamelee! heel erg op een oude game en dit geeft je echt het gevoel dat je op avontuur bent. Het jammere hierin is dat het hoofdverhaal slechts tussen de vijf en zes uur duurt. Helaas voelt toch als iets te snel aan voor dit zeer vermakelijke hoofdverhaal. 

Gelukkig biedt de Super Turbo Championship Edition meerdere extra’s waardoor je de game een paar extra uur kan spelen. Zo zijn er extra bazen toegevoegd, alle DLC van de PlayStation 3 en Vita en een paar extra levels. Deze zijn niet zo vermakelijk als het hoofdverhaal, maar bieden wel een extra uitdaging. Zeker wanneer je de game op hard speelt. Daarnaast zijn nu de levens van vijanden te zien boven hun hoofd en kan je naast peso’s ook zilveren munten sparen. Met deze munten kun je verschillende outfits kopen die Juan extra krachten geven. Mocht je de game dus nog niet gespeeld hebben, is deze versie overduidelijk het rijkst aan content. 

Waarin de game het meest schittert blijft daarentegen de gameplay. Met snelle en flitsende combo’s is het voor iedereen mogelijk om vijanden op interessante manieren te verslaan. Je hebt daarbij de mogelijkheid om met vierkantje een gewone aanval te doen en met driehoekje vast te houden. Dit laatste kan enkel nadat je een vijand al gedeeltelijk hebt verslagen. Als je iemand dan vervolgens hebt vastgepakt kun je deze vijand alle kanten op werpen, zoals een worstelaar. Hierin kun je bijvoorbeeld kiezen om hem een afgrond in te gooien, hem richting een andere vijand te gooien of een piledriver te doen richting de grond. Naast deze standaard aanvallen speel je ook steeds meer speciale aanvallen vrij. Deze krijg je allemaal toegewezen door een oude boer die verandert in een geit. Zo kun je met rondje en een richting verschillende speciale aanvallen doen. Rondje en naar boven is bijvoorbeeld een uppercut en rondje en naar beneden een body slam. 

Naast het vechten kent Gaucamelee! ook veel platformmomenten. Zo moet je zoals het een 2d side-scroller betaamt over afgronden springen, stekels ontwijken en puzzels oplossen. Deze platformelementen zijn nooit zo moeilijk dat je er uren bij vast komt te zitten, maar ook niet zo makkelijk dat je alles in een keer haalt. Hierin vindt Gaucamelee! een goede middenweg. Ook hier krijg je verschillende nieuwe vaardigheden van de geitenherder/-mentor die ervoor zorgen dat je voorgaande onhaalbare paden nu wel kan trotseren. Zo krijg je van hem onder andere de mogelijkheid om dubbel te springen, over muren te rennen en zelfs te vliegen. Daarnaast krijg je zelfs de mogelijkheid om tussen het hiernamaals en het nu te switchen, waardoor verschillende paden er anders uitzien en het hiernamaals kan worden ontdekt. Aangezien deze vaardigheden samen met de gevechtsvaardigheden door de hele game verspreid geleerd worden, blijft de game interessant tot het einde. Ook al mocht de game van mij iets langer duren met alle vrijgespeelde vaardigheden, maar gelukkig heb je daarvoor nog de extra content. 

Het karakter dat bepaald is door de gameplay en het verhaal wordt gecomplimenteerd door de fantastische artwork. Met felle vrolijke kleuren voor de levende wereld en grauwe doch felle kleuren voor het hiernamaals is het een prachtig kleurenfestijn. Daarnaast weten ze met de graphics perfect de sfeer van de oude generaties na te bootsen. Hierdoor heb je telkens het idee dat je rondloopt in een 8-bit game terwijl je met een PlayStation 4 controller in je handen zit. Daarnaast moet de muziek ook niet vergeten worden. Gaucamelee! kent een combinatie van 8-bit geluiden met Mexicaanse folklore muziek die de sfeer goed complimenteren. Er is niks aan te merken op de presentatie van Gaucamelee! en de game bewijst hiermee dat simplisme ook mooi kan zijn. 

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

The Last of Us: Remastered review – Opgepoetste parel

Behang is klaar! (voor mijn zoon… Maar ook voor anderen gratis beschikbaar.)