in

Top 20 best verkochte game franchises (#10 – #1)


Tijd om de lijst van vorige week af te maken! Heb je de nummer 20 tot en met 11 gemist, dan kan je hier vinden!

10. Final Fantasy (110 miljoen)

We trappen de top 10 af met Final Fantasy. De eerste Final Fantasy verscheen in 1987. De laatste versie is FF Agito dat alleen in Japan voor smart phones verscheen. Op de laatste E3 werd reeds aangekondigd dat er ook een Westerse versie zou komen.
De Final Fantasy waar iedereen op wacht is FF15. Het eerste deel dat voor de PS4 en X1 gemaakt is. Final Fantasy 15 is nu ruim 8 jaar in ontwikkeling en heeft daarmee ook een plek in top 10 langst ontwikkelde games (die we wellicht ooit ook nog eens gaan doen).

9. Call of Duty (120 miljoen)

Elk jaar is het kerst, elk jaar wordt het een keer herfst,.. verschijnt er een nieuwe FIFA én een nieuwe Call of Duty. De leider van het FPS genre bestaat nu 11 jaar. De eerste 5 jaar was de game nog redelijk onopvallend en één van de vele games uit het WW2 genre. Van de eerste drie COD’s staat mij zelf alleen de bestorming van Stalingrad in COD1 nog bij.
COD werd echter pas echt op de kaart gezet met COD4: Modern Warfare. Het level ´No Russian´ in MW2 is nog altijd één van de meest spraakmakende levels ooit gemaakt in een video game. Voor zover ik weet, is het ook het enige level in welk spel dan ook dat je vrijwillig over kan slaan. Dit jaar staat de eerste COD klaar voor de nieuwe generatie consoles.

No Russian is vanuit Machinima nog eens perfect gezet (18+!):

8. Tetris (140 miljoen)

Vorig jaar op het IG-Forum kwam de vraag voorbij om een top 20 te maken met de beste games ooit. Ik zette Tetris toen op nummer 1. Tetris is een mijlpaal geweest in de geschiedenis van het gamen. Toen Nintendo met de gameboy kwam werd het niet met Mario gebundeld, maar met Tetris. Overigens verkocht die bundel ´slechts´ 35 miljoen keer (van de 140 miljoen). Tetris bestond al ver voor de Gameboy (1984) en werd in de Sovjetunie ontwikkeld. Het was uiteindelijk een Nederlander, Henk Rogers, die de game zag op de E3 van 1988 (toen nog piepklein). Rogers was onder de indruk, ging op de bonnefooi naar Moskou en kocht de rechten voor de neus van Atari weg. Rogers bracht het spel onder de aandacht bij Nintendo. De rest is geschiedenis. En zo versloeg Nintendo vijand Atari op de gameheld markt door een Nederlander. De plek van Atari werd ingenomen door een andere fabrikant die wat dichter bij huis lag en hun systemseller vinden we terug op plek 7.

7. Sonic the Hedgehog (141 miljoen)

In mijn basisschool tijd was het simpel, je had óf een Nintendo, óf een Sega. Althans, ik had wel een Megadrive en een Gameboy. Maar een Megadrive en SNES zag je eigenlijk nooit. Sonic werd de tegenhanger van Mario. Dat de twee nu samen in Nintendo games zitten zal menig Sega fan toch even pijn hebben gedaan. Sonic games waren in de jaren 90 mateloos populair. De muziek van Sonic 3 werd nog gecomponeerd door Michael Jackson. Zijn naam werd later uit de credits gehaald na wat schandalen met kinderen. De 22e Sonic game verschijnt eind dit jaar op de Wii-U. De bestverkochte Sonic exclusief de bundel versies (Sonic 1 werd bij de Megadrive als bundel verkocht) is Mario en Sonic at the Olympic Games uit 2007 (11 miljoen exemplaren).

6. Need for Speed (150 miljoen)

Need for Speed werd eigenlijk ontwikkeld voor de 3DO, maar was daar zo succesvol dat de game al snel een port kreeg voor DOS, de Playstation en Saturn. Need for Speed 2 kreeg ik van een vriend. Als je toen een spelletje wilde ´lenen´ ging je met een doos vol diskettes (31 in dit geval) naar hem toe. Dan moest je in DOS met PKZIP en ARJ de game op de die diskettes zetten (even met potlood op de diskette de volgorde erop zetten en de schrijfbeveiliging omhalen). En zo was je dan een hele avond bezig. Ik heb hier nog in twee doosjes liggen maar ik heb geen diskette station meer. Tot zover mijn nostalgische uitstapje bij NFS. Er zijn inmiddels 22 delen in de franchise. Rivals is het laatste deel in de serie en verscheen vorig jaar. Er is nog geen nieuw deel aangekondigd, al lijkt dat een kwestie van tijd.

5. The Sims (175 miljoen)

De meest succesvolle EA franchise is the Sims en werd bedacht door Will Wright (SimCity, Spore) van Maxis. Morgen, 4 september, verschijnt Sims 4. Het is nog even afwachten of die game net zo goed wordt als zijn voorgangers. EA heeft pas op het laatste moment review copies aan alle sites gegeven (ik snap sowieso niet waarom publishers willen dat reviews pas online staan nadat de game verschenen is, dat getuigt altijd van weinig vertrouwen in je product). De Sims4 wordt door menig gebruiker echter tot dusver neergesabeld. Is dit het einde van Maxis na SimCity wat wellicht één van de grootste teleurstellingen ooit was? Of is Sims 4 een duw in de juiste richting voor de franchise? We zullen het deze week weten!

4. Grand Theft Auto (185 miljoen)

Een franchise die niet hoeft te vrezen wat betreft populariteit is GTA. Grand Theft Auto ontstond toevallig. DMA was een game (Race´N´Chase) aan het maken waarin jij een overvaller was en de politie je zou achtervolgen. In een testsessie werd per ongeluk de agressiviteit van de politie te hoog gezet wat resulteerde in wilde achtervolgingen door de stad. Men had hier zoveel lol in dat RaceNChase (dat bijna gecancelled werd) werd opgebouwd tot iets nieuws: Grand Theft Auto. GTA5 is de nieuwste telg en verbrak álle verkooprecords qua gaming. Later dit jaar verschijnt GTA5 ook nog op de PS4, X1 en PC. Daarna gaat het jarenlange wachten beginnen tot een trailer van GTA6. En daarna mogen we nog een paar jaar wachten tot de game daadwerkelijk uit zal komen.

3. Wii (193 miljoen)

Wie? Wii! De Wii franchise is inmiddels 8 jaar oud. Ja, aardig wat van deze 193 miljoen komen doordat Wii Sports werd gebundeld met de Wii. Maar dat was alleen in de VS en Europa. Bovendien gaat hier het ´slechts´om tientallen miljoenen. Wii is echter meer dan Wii Sports! Zo werd Sports Resort ruim 30 miljoen keer verkocht (ja de gratis motion plus hielp hier ook mee). Dan is er nog Wii Play (30 miljoen keer verkocht). Wii Fit en Wii Fit plus zijn bij elkaar 42 miljoen keer verkocht. De Wii franchise is hot. En of het nu ´ver van je bed´ is of niet, Nintendo haalde met de Wii een gigantische financiële aap uit de mauw die de concurrentie zeker even liet zweten.

2. Pokémon (257 miljoen)

Vecht als een man, of geef je over en zwicht. Ogen dicht! Pokémon bestaat nu 18 jaar en de populariteit van deze serie is nog altijd ongekend groot. Pokémon werd bedacht door de heer Tajiri. Hij werkt graag 24 uur achter elkaar, om vervolgens 12 uur te gaan slapen. Zijn hobby als kind zijnde was het verzamelen van insecten. Hoe kon het ook anders. Inmiddels zijn er 719 verschillende Pokémon en de bekendste is Pikachu! Pika is in het Japans het geluid dat electriciteit maakt, en Chu is het geluid van een muis, aldus Tajiri. De beste vertaling in het Nederlands zou dan denk ik ´Bzztpiep´ zijn. Pokémon zelf komt van ´beestje in je zak´ ofwel POKEtto MONsuta.

1. Mario (445 miljoen)

Geen franchise is zo groot en bekend als Mario. Hij verscheen in 1981 voor het eerst in Donkey Kong. Toen heette Mario nog Jumpman en was hij een timmerman. Donkey Kong was zijn huisdier. Jumpman ´mishandelt´ (zo staat het in de Japanse script) Donkey Kong. De aap ontsnapt en ontvoert zijn vriendinnetje Pauline. Nintendo ontwikkelde als spin-off ´Mario Bros´ en een paar jaar later Super Mario Bros op de NES. 33 jaar later is Mario nog steeds de meest bekende game figuur ter wereld. Iedereen kent het muziekjes van Super Mario Bros level 1-1 en meerdere generaties groeien op met Mario.
Mario verschijnt in ruim 200 titels, maar heeft zelf bijna 120 games op zijn naam staan.

Tot zover de top 20 meest succesvolle franchises.
Volgende keer een top 10! Dan is het tijd om de zolderkamer weer eens op te gaan ruimen en gaan we op zoek naar de meest waardevolle en zeldzaamste games ter wereld. Welke dat zijn lees je volgende keer.

Tot dan!

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Cheats voor De Sims 4 bekend

Alle beschikbare Xbox One-games