in

Top 10 meest waardevolle games


Een nieuwe week, een nieuwe top! Deze week de top 10 meest waardevolle games. Tijd om de zolderkamer weer eens op te ruimen! De lijst was deze week bijzonder moeilijk vast te stellen. In totaal zijn er meer dan 30 bronnen gebruikt, dus ik denk dat ik dat aardig in de goede richting zit. Maar ik heb nergens de lijst ergens anders gezien.

Voorwaarde is dat het spel officieel getaxeerd moet zijn, danwel daadwerkelijk verkocht. Biedingen op marktplaats van 1 miljoen euro die uiteindelijk niet door zijn gegaan tellen uiteraard niet mee!

10. Red Sea Crossing – Atari 2600 ($ 14.000)

We trappen de lijst af met bijbelspelletje. In Red Sea Crossing ben je Moses. Volgens de legende maakte ontwikkelaar John Shustack honderd exemplaren. Hij is ze alleen ergens kwijt geraakt. Vandaag de dag zijn er nog twee exemplaren voor zover bekend. In 2007 vond de eigenaar van het eerste exemplaar de cassette bij een ´garage-sale´.

9. Tetris – Megadrive ($ 16.000)

Tetris voor de NES vinden is al lastig genoeg, maar vlak voordat Nintendo de exclusieve rechten kreeg was Sega bezig om Tetris naar Megadrive te halen. Voor zover bekend zijn er 8 exemplaren van Tetris voor de Megadrive. Ze werken overigens alleen op een Japanse Megadrive! Onlangs ging een gesigneerde versie voor $1.000.000 op EBay, maar hier kwamen geen biedingen op. Tot die tijd blijft Tetris op plek negen in de lijst.

8. Nintendo Campus Challenge – NES ($ 20.100)

Kost wat centen, maar dan heb je ook gelijk drie spellen. Vrijwel iedereen kent wel ´Nintendo World Championships´ (zo niet, blijf vooral doorlezen) uit 1990. De bedoeling was om 6 minuten en 21 seconden zoveel mogelijk punten te halen in drie verschillende spelletjes. Nintendo Campus Challenge was de opvolger een jaar later. Alle cartridges werden na de Challenge vernietigd. Alle cartridges, op één na, die stiekem achterover werd gedrukt. Rob Walters vond de cartridge op een rommelmarkt en verkocht hem voor $14.000. Drie maanden later verkocht werd de game voor $ 20.100 doorverkocht. Overigens zijn er ook twee Super Nintendo exemplaren. De een werd op dezelfde rommelmarkt door dezelfde Rob Walters gevonden. Hij verkocht de game, maar de prijs is nooit bekend gemaakt. De ander staat nu bij Nintendo zelf.

7. 1990 Nintendo World Championships: Gold Edition – NES ($ 21.400)

Volgens sommigen de heilige graal, maar ondanks dat toch ´slechts´ een 7e plaats. In 1990 hield Nintendo een wereldkampioenschap gamen. De wedstrijd was om in ruim 6 minuten tijd in 3 games zoveel mogelijk punten te halen. Nintendo Power, het Nintendo maandblad, hield daarna een wedstrijd waarbij de 26 winnaars een gelimiteerde versie van de WK versie zouden krijgen, de gouden cassette. Sindsdien is dit een zeer gewild verzamellaarsobject. Begin dit jaar is er een bod van 100.000 dollar uitgebracht via Ebay. Of die verkoop is doorgegaan wordt nergens officieel bevestigd. Daarom blijft de game op nummer 7. De Angry Video Game Nerd en verzamelaar ´Patt the NES punk´ maakten een aflevering over dit spel dat zeker de moeite waard is om te kijken.

6. Stadium Events – NES ($ 22.800)

Het duurste spel op dit moment is Stadium Events. Dan wel de Amerikaanse versie, want de Europese versie is amper 1000 dollar waard. De rechten voor Stadium Events werden vlak nadat de game werd uitgebracht door Nintendo overgenomen en zij brachten de game opnieuw uit onder de naam Power Pad (een soort Twister mat die overigens niks waard is). Van Stadium Events zijn daarom maar heel weinig bekende exemplaren al kocht een vrouw de game per ongeluk in een tweede hands winkeltje onlangs nog voor amper 8 dollar. Geen paniek als je alleen het doosje hebt, want zelfs die is al ruim $ 10.000. De game stond vorige week nog op EBay voor 75.000 dollar. Onbekend is of die verkoop daadwerkelijk geslaagd is.

4. Ultimate 11 & Kizuma Encouter – NeoGeo ($ 27.500)

Een gedeelde vierde plaats. Beide games werden tegelijk aangekocht voor 55.000 dollar. Van Kizuma Encounter zijn maar 12 PAL exemplaren op de wereld. Mocht je de Japanse versie hebben, dan is die slechts 50 dollar waard. Het enige verschil tussen die twee is de taal van het boekje. Van Ultimate 11 zijn maar 11 exemplaren. Kizuma heeft alleen in Oostenrijk een paar dagen in de winkel gelegen. Ultimate 11 (Super Sidekicks 4) is het laatste voetbalspel van de NeoGeo. De game is nooit officieel uitgebracht.

3. Superman R10 (Sears Version) – Atari 2600 ($ 30.000)

Er is echt superweinig bekend over deze game. Superman R10 is een simpel Atari spelletje en niet zo spannend. Maar heb je de versie die alleen via Sears werd verkocht nog in de doos liggen? Dan is het kassa. Althans, alleen als je de cartridge hebt waar de tekst in het geel staat. Die verwisselde in 2012 voor 30.000 dollar van eigenaar. Heb je er één met een rode tekst? Dan krijg je met een beetje mazzel nog net 100 dollar.

2. Air Raid – Atari 2600 ($ 33.433)

De Atari 2600 is erg gewild bij verzamelaars en zo ook ´Air Raid´. De game ziet er een beetje rare uit. De cartridge dan. Aan één kant zit een soort hendel en de hele cartridge is blauw. In 2004 kostte de game nog 3300 dollar. En in 2009 stond de game even voor 5000 dollar te koop maar was er geen enkele bieder. In 2012 ging echter een exemplaar, compleet in de doos voor maar liefst 33.433 dollar. Voor zover bekend zijn er 12 exemplaren op de wereld.

1. Gamma Attack – Atari 2600 ($ 50.000)

De nummer één in de lijst is vandaag Gamma Attack. Mocht vandaag Stadium Events of 1990 Nintendo World Championships: Gold Edition worden verkocht dan is er een kans dat die voor meer dan 50.000 dollar gaan. Maar tot die dag is Gamma Attack de recordhouder.
Anthony DeNardo heeft het enige exemplaar dat bekend is in zijn bezit en kreeg onlangs nog een officieel bod binnen van een halve ton. De game is daar ook op getaxeerd door een taxatiebedrijf. Volgens de ontwikkelaar zijn er nog 11 exemplaren gemaakt, maar die zijn nooit gevonden. Gamma Attack is zo zeldzaam dat het bijna onmogelijk is om überhaupt goede foto’s van het spel te tonen. Tijd om de zolder op te ruimen. Heel misschien ligt daar wel de heilige game graal.

 

Tot zover deze weeks top 10! Volgende week de 10 populairste YouTube gamechannels. Wie zijn het en wat verdienen ze eigenlijk met hun hobby?

Heb je een top gemist? Geen paniek! Je vindt ze hier terug:

Top best verkocht franchises
Top duurste games ooit gemaakt
Top moeilijkste achievements
Top deze games hebben een remake nodig

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

De Sims 4 review – Doet een stapje naar voren, en een stapje terug

Esmee in cosplay, dat is het idee