Alan Wake versus Twin Peaks. Of kan ik beter zeggen: Twin Peaks versus Alan Wake? Zoals jullie eerder al hebben kunnen lezen en zien, is Alan Wake wat betreft het verhaal en de sfeer van een ongekend hoog niveau. Van begin tot eind word je meegezogen in een beklemmende en meeslepende ervaring die zijn weerga niet kent. Volgens ontwikkelaar Remedy Studios is dit voor een belangrijk deel te danken aan Twin Peaks, een televisieserie uit de vroege jaren negentig die heel televisieland op zijn kop zette. Daarom besloot ondergetekende eens wat afleveringen van Twin Peaks te bekijken en bovendien te kijken naar de gelijkenissen tussen Twin Peaks en Alan Wake.
De televisieserie Twin Peaks speelt zich af in het plaatsje Twin Peaks te Washington. Gedurende de serie volgen we FBI-agent Dale Cooper, die de moord op de scholiere Laura Palmer onderzoekt. Hoe meer Cooper zich in de moord verdiept, hoe mysterieuzer de zaak blijkt. Personages zijn niet wie Cooper denkt dat ze zijn en het onderzoek wordt steeds ingewikkelder. Maar Dale zou Dale niet zijn als hij niet doorzet om de moord op te lossen.

De serie is geregisseerd door David Lynch, die vooral bekend is van films als The Elephant Man en Mulholland Drive. Het eerste seizoen van Twin Peaks wordt over het algemeen beschouwd als één van de beste seizoenen van televisieseries aller tijden. De ingewikkelde verhaallijn en de technische en kunstzinnige manier van filmen waren tot dat moment enkel voorbehouden aan films. Door dit toe te passen in een serie was Lynch ongelooflijk revolutionair bezig. Halverwege het tweede seizoen (pas op, spoiler!) werd de moord op Laura Palmer opgelost en daarmee verdween de grote aandacht voor deze cultserie. Om die reden werd er geen derde seizoen aangekocht door tv-zender ABC.
Remedy Studios heeft niet gelogen; de inspiratie die men zogezegd heeft opgedaan is duidelijk zichtbaar. Dit begint al bij het plaatsje Bright Falls, dat het decor vormt van de game. Het is een vrij klein, idyllisch dorpje in een beboste omgeving waar je U tegen zegt. Het ‘ons kent ons’-gevoel is zowel in Twin Peaks als in Bright Falls aanwezig en dat zorgt – net als in de serie – voor interessante relaties tussen de diverse personages in de game. Bovendien kent Twin Peaks een aantal scènes in een donker bos die behoorlijk beklemmend zijn, iets waar (ook) Alan Wake in uitblinkt.
De gelijkenissen in setting zetten zich voort door de coffeeshop die in beide dorpjes haast hetzelfde is. Nu moet je niet denken dat men in Twin Peaks hun tijd ver vooruit was en dat men gezellig samen een dikke joint opstak. Nee, het draait hier om het type coffeeshop waar je ook echt komt om koffie te drinken en eventueel nog lekker wat te eten. De coffeeshop in Bright Falls is geen exacte kopie, maar heeft wel dezelfde sfeer en er lopen serveersters die hetzelfde gekleed zijn als hun collega’s in Twin Peaks. Ook het interieur heeft veel weg van de coffeeshop in Twin Peaks, met houten bankjes en tafels en een good old jukebox waar je een muntje instopt om een liedje te luisteren.

Niet alleen wat betreft de setting, maar ook verhalend heeft Alan Wake best wat weg van Twin Peaks. Hoofdpersonage Alan Wake onderzoekt weliswaar een verdwijning in plaats van een moord, maar de mysterieuze omstandigheden die hier bij komen kijken zijn soortgelijk aan de omstandigheden in de serie. Regelmatig vinden er regelmatig onverklaarbare gebeurtenissen plaats die het werk moeten zijn van bovennatuurlijke krachten; iets waar Twin Peaks ook bekend om staat. Ook de personages (belangrijke en minder belangrijke) zijn soms net zo mysterieus. Hun precieze beweegredenen zijn lange tijd niet duidelijk en deze verwarring zorgt voor extra spanning. Het laatste verhalende dat overeen komt is de welbekende cliffhanger. Aan het eind van elke aflevering gebeurt er iets dat dermate verrassend is, dat de kijker/speler meteen verder wil met het verhaal.
Maar wat is een goed verhaal in een psychologische thriller, als er geen gave geluidseffecten zijn om de beklemmende sfeer te volmaken? Zowel Twin Peaks als Alan Wake kennen unieke geluidseffecten door middel van een bijzonder taaltje. In Twin Peaks is dit taaltje vooral bekend door een mysterieus personage genaamd The Man From Another Place In The Red Room. Deze acteur moest zijn tekst achterstevoren inspreken, waarna de tekst weer werd omgedraaid. Op die manier spreekt hij dezelfde tekst als die een normaal persoon ingesproken zou hebben, maar is de intonatie totaal anders. Hierdoor krijgen zijn woorden een speciaal geluidseffect mee. Alan Wake’s eigen taaltje wordt gesproken door de Taken, vijanden van Alan die bezeten zijn door duistere krachten. Zij spreken op eenzelfde manier; het is gewone tekst maar met een onnatuurlijke intonatie. Leuk detail: als je goed luistert naar het verhaal dat de Taken in kwestie te vertellen heeft, dan weet je ook iets meer over zijn achtergrond. Een visser zal bijvoorbeeld iets roepen als ‘Fishing’s not only a hobby, it’s a full-time JOB!’. En geloof mij maar, achterna gezeten worden door gekken die dit soort onzin uitkramen is ongelooflijk eng.

Een laatste knipoog van Remedy richting Twin Peaks heeft de vorm van een Achievement, die je ontvangt als je 25 van de 100 koffiethermoskannen hebt gevonden. De Achievement heet ‘That’s a damn good cup of coffee’. Het leuke hieraan is dat FBI-agent Cooper, hoofdpersoon in Twin Peaks, precies die uitspraak deed, elke keer als hij een lekker bakkie pleur voorgeschoteld kreeg. Leuk gevonden dus van die mannen uit Finland!
Zoals je ziet heeft Alan Wake veel van Twin Peaks overgenomen en daarom mag het spel terecht een gamebroertje van Twin Peaks worden genoemd. Of Alan Wake dat niveau ook daadwerkelijk evenaart is aan jullie om te bepalen, maar het is een feit dat Alan Wake van begin tot eind razend sfeervol is.