in

ModNation Racers


Het is zo’n heerlijk gevoel als anderen jouw werk doen. De stagiairs die mijn koffie halen, de eindredacteuren die de fouten uit mijn teksten halen, de lieftallige echtgenote die elke avond mijn prakkie klaarmaakt. Het is een heerlijk gevoel dat ik van hun inspanningen mag genieten. Datzelfde moeten ze bij United Front Games gedacht hebben toen ze besloten het creëren uit LittleBigPlanet en het racen uit Mario Kart te combineren. “Als spelers nou voor elkaar de banen, karts en personages creëren, dan kunnen wij genieten van hun inspanningen.” Een uitstekende denkwijze.

ModSpot

In Modnation Racers navigeer je niet tussen suffe menu’s. In plaats daarvan heb je een groot plein waar je met je kart overheen kunt scheuren. Op de ‘ModSpot’ rijd je naar de verschillende onderdelen van de game toe, zoals de racers en de modificaties of de populairste user generated content. Deze levendige hotspot geeft de game net even wat meer body en geeft je het gevoel dat je je in een grote kartwereld bevindt.

ModNation Racers is een game die bestaat uit grofweg drie pijlers (en dan hebben we het niet over spelen, creëren en delen). Ten eerste is het een kartgame, waarin je met jouw schattige racemonster over fantasievolle banen scheurt. Die banen zijn bezaaid met boostpads waardoor je tijdelijk sneller vooruit schiet. Daarnaast zijn er in alle circuits talloze shortcuts te vinden, zodat de banen lang boeiend blijven. En alsof dat nog niet genoeg is, geeft de game je de mogelijkheid op power-ups te pakken, waarmee je het leven van de tegenstander flink zuur maakt. Het zijn elementen die we ook uit Mario Kart kennen, maar ModNation Racers speelt heel anders doordat er veel meer tactiek bij het racen komt kijken.

Als aanvulling op bovenstaande punten kun je tijdens het racen namelijk extra boostpunten verzamelen. Je vult een boostmeter wanneer je door een bocht heen drift, een tegenstander een beuk geeft of een draaisprongetje in de lucht maakt. De boostkracht kun je vervolgens gebruiken om tijdelijk jouw topsnelheid te verhogen, maar je kunt de boostmeter ook gebruiken om tijdelijk een schild op te roepen, om zo een vijandelijke aanval te ontwijken. Deze op papier onbenullige toevoeging blijkt in de praktijk een enorm sterke tactische zet te zijn.

Dankzij het vervloekte blauwe schild in de laatste bocht heb ik echt een haat-liefdeverhouding met Mario Kart opgebouwd en die ellende hoef je in ModNation Racers niet tegen te komen. Je krijgt echt de keuze om als een gek te gaan boosten en zo een grotere voorsprong te pakken, of het juist wat conservatiever te doen om je in te dekken tegen een dodelijke aanval in de laatste bocht, door genoeg boost over te houden om het schild te activeren. Door het ontbreken van deze oude frustratie geniet je met volle teugen van het racegevoel. Elke bocht kun je al driftend aanvallen, je baalt als een stekker als je een shortcut mist en het is genieten als je in de lucht een spin van 1080 graden weet te draaien en zo massa’s boostkracht verdient.

Waar is ModNation Racers GP?

De game is ideaal om met vier man tegelijkertijd te spelen, maar mist daarbij wel één belangrijke modus. Het is niet mogelijk om met vier man een kampioenschap te rijden, zoals we dat uit Mario Kart met zijn Grand Prix-modus kennen. Jammer, want hoewel losse races rijden erg leuk is, was een competitie over een aantal banen absoluut welkom geweest.

Helemaal een feest wordt het als je een paar vrienden uitnodigt. Daarmee komen we bij de tweede pijler: ModNation Racers is een ideale partygame. Binnen een halve minuut is duidelijk wat er van de speler wordt verwacht en zwelt het geluid van vier (al dan niet volwassen) kerels die vanaf een enkele bank naar een televisiescherm schreeuwen aan. De ene vloek wordt overtroffen door de ander en dat kan makkelijk uren doorgaan. Voor wie niet genoeg vrienden vindt, is er een zeer uitgebreide onlinemodus. Met twaalf man kun je dan tegelijkertijd over de verschillende banen heen scheuren. Lekker tegen elkaar schreeuwen via de headset, terwijl je probeert om als eerste over de finishlijn te scheuren. En als dat dan lukt, dan geeft dat een ongelofelijk bevredigend gevoel, want de competitie is online erg sterk.

Het racen is één groot (multiplayer)spektakel, maar de game moet daar wel een hoge prijs voor betalen in de vorm van ellenlange laadtijden. De ontwikkelaar heeft beloofd een patch uit te brengen die de laadtijden na de lancering moet terugbrengen, maar zelfs als men de helft van die laadtijden weet af te halen, is het nog steeds veel te lang. Een race opstarten kan bijna een minuut duren en ook de laadtijden tussen races door zijn aan de lange kant. Zorg er dan ook voor dat je iets bij je hebt om deze doodsaaie seconden door te komen, zodat je het ‘leed’ wat verzacht.

Het is zo doodzonde dat dit grove minpunt niet is aangepakt, want het voelt nu aan als een smet op een fantastische game die enorm veel te bieden heeft. Naast het racen zelf kun je ook nog helemaal los gaan in de customization-mogelijkheden die de game biedt. Je krijgt uitgebreid de kans om een eigen personage te creëren en het is tof dat je een eigen kart kunt ontwerpen, maar de echte diepgang is te vinden in de Track Editor. De mogelijkheid om eigen circuits te maken moet ervoor zorgen dat spelers de game constant van nieuwe content voorzien.

De editor zelf is zeer gebruiksvriendelijk en biedt tegelijkertijd enorm veel diepgang. Binnen vijf minuten kun je een toffe track neerzetten, doordat je het asfalt met een druk op de knop kunt leggen. Het is even uitvogelen, maar al snel heb je ook door hoe je een spitsstrookje erbij legt en een viaductje bouwt. Vervolgens kun je via auto-populate leven in de brouwerij brengen, zodat je niet elk omgevingsdetail zelf hoeft toe te voegen. Daarna kun je nog urenlang tweaken, om zo de perfecte baan neer te zetten. Uiteraard compleet met shortcuts, power-ups, boostpads, jumps, fly-overs en ga zo maar door. Als jouw droomcircuit klaar is, zet je die baan online en hoop je dat iedereen jouw baan tof vindt. In tegenstelling tot bijvoorbeeld LittleBigPlanet, zie je in ModNation Racers heel snel wat populair is. De top vijf ziet elke speler namelijk gelijk op de ModSpot (zie kader) in de Hall of Fame staan. Vanaf hier kun je de toffe tracks zeer gemakkelijk downloaden. Datzelfde geldt voor de populaire zelfgemaakte personages en karts.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Microsoft: “150 euro Natal is pure speculatie”

De activiteiten in Red Dead Redemption