in

Super Mario – Deel 2


Vrijdag is het eindelijk zover: het geweldige Super Mario Galaxy 2 komt uit. Tot die tijd zetten we Mario’s avonturen nog eens op een rij en na de 2D-consolegames van gisteren, is het vandaag tijd voor de 3D-avonturen van Mario op de consoles.


http://media.insidegamer.nl/screenshots/public/5292/147002.jpg

Mario was één van de eerste videogamepersonages die de stap naar drie dimensies durfde te zetten, en hoe! Super Mario 64 is nog steeds een ware mijlpaal voor platformgames doordat de game boordevol creatieve levels zit en bovendien de beste hub-wereld ooit bevat. Het kasteel van Prinses Peach staat hierin centraal en via magische schilderijen springt Mario van level naar level. Tussendoor zijn er genoeg geheimen in het kasteel zelf te vinden met onder andere een razendsnel konijn in de kelders, een tuin vol spoken en een enorme klok. De creativiteit en fantasie spat er in Super Mario 64 nog steeds vanaf.

Om de prinses uit de greep van Bowser te redden moeten her en der sterren verzameld worden. Pas als Mario over genoeg sterren beschikt kan hij de ellenlange trap naar Bowsers rijk beklimmen om de venijnige draak uiteindelijk bij de staart te grijpen en deze van het platform af te slingeren. Super Mario 64 kent wel meer van dit soort legendarische momenten, denk maar aan de eerste keer dat je afdaalt naar een gezonken scheepswrak in Jolly Rogers Lagoon of het moment waarop je voor het eerst een vliegpet oppakt en Mario na een driedubbele sprong het luchtruim verkiest.

http://media.insidegamer.nl/screenshots/public/2417/147030.jpg

Na jarenlang avonturieren is het in Super Mario Sunshine hoog tijd voor Mario’s dikverdiende vakantie. Maar het zit Mario niet mee. Eenmaal aangekomen op Delfino Island blijkt het toch niet helemaal te zijn wat de brochure had vermeld. Het paradijselijke eiland zit onder de olieachtige smurrie en BP is in dit geval niet de dader, maar een schaduwachtig figuur die verdomd veel weg heeft van Mario. De inwoners van Delfino Island hebben al snel door dat Mario de juiste persoon voor deze schoonmaakklus is. Gewapend met de waterspuiter F.L.U.D.D. gaat Mario voor brandweerman spelen. Of was het nou loodgieter? Hij mag in ieder geval het hele eiland verkennen om de smurrie weg te spoelen en Prinses Peach te redden.

Super Mario Sunshine is een beetje een vreemde eend in de bijt. Doordat Mario opgezadeld is met F.L.U.D.D., verandert de platformgameplay aanzienlijk. Zo kun je F.L.U.D.D. gebruiken om een stuk te zweven en is hij als waterkanon in te zetten tegen diverse eindbazen. Daarbij moet je constant in de gaten houden of de watertank van F.L.U.D.D. nog genoeg water bevat. Dit handige hulpmiddel maakt het avontuur van Mario op de GameCube wel vrij gemakkelijk. Aan de andere kant: de levels waarin je zonder F.L.U.D.D. acht rode munten moet verzamelen, behoren tot de moeilijkste uit de serie. In ieder geval is Super Mario Sunshine een geslaagd uitstapje dat misschien een tikkeltje vreemd is, maar ook erg lekker.

http://media.insidegamer.nl/screenshots/public/2828/111538.jpg

Eind 2007 keerde Mario terug van vakantie, om in Super Mario Galaxy het heelal veilig te maken. Dit veelgeprezen avontuur is een ware ruimtereis, want via Rosalina’s observatorium navigeer je niet van level naar level, maar van galaxy naar galaxy. Binnen deze galaxies zijn dan power stars te verdienen, waarmee je weer nieuwe galaxies vrijspeelt. Zoals we gewend zijn van de serie, wordt Prinses Peach ontvoerd en mag Mario als held opdraven.

Vooral de ongelooflijke originaliteit maakt Super Mario Galaxy zo sterk. De game barst van de slimme spelconceptjes en leuke ideetjes, die in de diverse galaxies aan bod komen. Zo wordt er regelmatig gespeeld met de zwaartekracht, waardoor je soms bijvoorbeeld ondersteboven over het beeld loopt omdat je op de “onderkant” van een planeet loopt. Ook de levels waarin de zwaartekracht wisselt zijn erg leuk. Door al dat vliegwerk en het ontbreken van een wereldkaart of levendige overkoepelende wereld ligt het tempo wel iets lager dan in veel Mario-games, maar het surplus aan creativiteit compenseert dat ruimschoots. Super Mario Galaxy heeft daarom een speciaal plekje in de harten van vele Mario-fans veroverd.

Toch kan daar deze week wel eens verandering in komen, want er is een kaper op de kust. Zoals je in onze recensie kunt lezen is Super Mario Galaxy 2 absoluut de moeite waard. Net als die handheldavonturen van Mario trouwens, die we morgen bespreken.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Wat spelen wij dit weekend 5 & 6 juni

The Saboteur