in

Top 10 Voice actors


Jawel, een nieuwe top 10 van mijn kant! Dit keer gaat het over voice actors. Games zijn voor velen pure kunst, voor anderen niet meer dan een hobby. Ik hoor bij de eerste groep. Wat maakt een game voor mij goed, echte kunst? Een goed verhaal en goede gameplay zijn belangrijk, maar ik ben van mening dat de characters, die door voice actors tot leven worden gebracht, een vitale rol spelen in het echt “goed” maken van een game. Hierbij dus mijn top 10 voice actors in video games. Noot vooraf: de nummer 10 van deze lijst betekent natuurlijk dat hij/zij een slechte voice actor is. Deze top 10 zijn namelijk allemaal gewoon erg goed. Maar ik moest nou eenmaal kiezen.

10 – Tara StrongHoewel deze jongedame misschien wel het meest bekend is als de stem van Timmy Turner van de populaire tv-serie op Nickelodeon, Fairly Odd Parents, heeft ze ook een aantal haar stem verleend in games. In de Batman reeks brengt zij Harley Quinn, de zogenaamde “vriendin”, van The Joker tot leven. Ook in de Metal Gear Solid reeks komt zij voor, waarin ze haar stem verleent aan Paz Ortega Andrade, een Cipher agent. Hoewel ze in de game wereld wat minder bekend is dan anderen, vond ik dat ze haar rol als Harley Quinn goed genoeg deed om een plek te mogen verdienen in deze lijst.

9 – Mark HamillWanneer ik aan Mark Hamill denk, denk ik aan zijn rol als Luke Skywalker, zoon van Anakin a.k.a. Darth Vader, in de wereldberoemde Star Wars films. De beste man heeft veel van zijn populariteit hieraan te danken. Gamers zullen zich echter nog een andere rol herinneren, eentje die hij met verve deed, wat nog zwak uitgedrukt is: The Joker in de Batman reeks. Voor mij de beste Joker van alle Batman games die ik gespeeld heb en daarom een verdiend plekje in de lijst. 
– “Tell me Bats. What are you really scared of? Failing to save this cesspool of a city? Not finding the Commissioner in time? Me, in a thong?”
– “The Joker: I’m in control of the asylum. You’re not going anywhere I don’t want you to. Understand? “
Batman: “If you think I’ll let you run… “
The Joker: “Blah, blah, blah! Always with the hero speak! I’m getting bored of watching you. Why don’t you just come find me?”

8 – Jennifer HaleEen wat minder, voor mij, bekende voice actrice in op deze plek, maar nog niet minder verdiend. Voornamelijk bekend van de Mass Effect reeks, als de vrouwelijke Commander Shepherd. Verder onder andere als Killer Frost in Batman: Assault on Arkham, Galadriel in het verrassende Middle-Earth: Shadow of Mordor en Sarah Palmer uit Halo 4. Doet haar rollen wel erg goed, en daarom op plek 8 in deze top 10.

7 – Melissa HutchinsonVoordat ik begon aan het geniale The Walking Dead, was Melissa Hutchinson voor mij onbekend. Na het avontuur ben ik echter helemaal om. Over het algemeen zijn kinderen in games meer een blok aan je been, irritant en zeuren ze constant, dan dat ze daadwerkelijk een toegevoegde waarde hebben. Bij Melissa is dat echter niet het geval. Op geen enkel moment in Season 1 had ik het gevoel dat zij niet meer dan overbodige troep was. Ze vertolkt haar rol als Clementine, die opgroeit in een gruwelijke wereld, zo verschrikkelijk goed, dat je eigenlijk niets anders dan genieten kunt van haar. En in season 2 gaat ze daar gewoon vrolijk mee door. Kortom: een welverdiende plek in deze lijst. 

6 – Laura BaileyDe meest bekende voice actrice. Bailey verleende haar stem al aan veel games en in de games waar ik haar in tegen kwam, heb ik haar altijd wel kunnen waarderen, welke rol ze ook had. Van Abigail ‘Fetch’ Walker in Infamous: Second + First Light, Serana in de Dawnguard DLC voor Skyrim, tot Lucina in Super Smash Bros for Wii U; ze zette haar character altijd wel goed neer en je irriteert je nooit. Daarom een plekje op 6 in deze lijst.

5 – Robin Atkin Downes


Velen malen heeft Robin Atkin Downes characters uit games tot leven gewekt. Om een greep te noemen: Khazura Miller in Metal Gear Solid, Dr. Carlyle in Far Cry 3, George Washington in AC 3, Brynjolf in Skyrim, The Prince in Prince of Persia: Warrior Within. En nog heel veel meer. Heeft een prettige stem en vertolkt zijn rollen zeer goed. Een man met zo’n status en ervaring in de gamewereld mag wat mij betreft niet ontbreken in deze lijst en daarom begint hij de top 5. 

4 – Roger Craith Smith

Womanizer en een van s’ werelds beroemdste Sluipmoordenaars, Supersnelle blauwe egel, de vleermuis superheld en monster killer. Ezio Auditore da Firenze, Sonic the Hedgehog, Batman en Chris Redfield. Assassins Creed 2, Brotherhood, Revelations; de Sonic games, Batman en de Resident Evil reeks. Roger Craith Smith deed het. En deed het goed. Een man die characters zo vertolkt dat ze nu nog steeds als helden worden gezien, verdient niets anders dan een plekje in de top 5 van de voice actors. 

3 – Charles Martinet

Mr Mario himself. Geboren en getogen in San Jose, Californie, Martinet vertolkt de rol sinds het ontstaan van de reeks van de rode loodgieter. In elke Mario game heeft hij Mario van stem voorzien. Heeft verder ook nog de stemmen van onder andere Mario’s broer Luigi, Wario en Waluigi gedaan. Verder nog bekend van de draak Paarthunax in Skyrim. Mr Mario himself mag uiteraard niet in de top 10 ontbreken en daarom begint hij de top 3. 

Noot vooraf de top 2: waarschijnlijk weten jullie nu wel 100% zeker wie er gaan komen en het is ook niet meer dan een logische top 2 in mijn ogen. Over de volgorde valt te discussieren. Je zou ze net zo goed kunnen omwisselen: deze twee mannen zijn allebei wereld toppers op het gebied van voice acting.

2 – Nolan North

Nathan Drake himself. Nolan North begon met voice acting sinds het begin van deze eeuw en sindsdien heeft hij zijn stem verleend aan verschrikkelijk veel games. Een man met een indrukwekkende C.V. : Uncharted, Assassins Creed, Call of Duty Black Ops, Batman, The Last of Us. En noem maar op. Speelt ook grote rollen in twee toptitels dit jaar: Oswald Cobblepot en The Penguin in Batman: Arkham Knight en uiteraard Nathan Drake in wat waarschijnlijk de laatste Uncharted is uit de reeks. Met zo’n C.V. en zo’n prachtige stem waarmee je van zijn characters gaat houden, kun je in mijn ogen niet anders zijn dan een wereldtopper. Plek 2 is daarom niet meer dan verdiend.

1 – Troy Baker

We sluiten deze lijst af met die andere wereldtopper op het gebied van voice acting: Troy Baker. Wie kent hem niet? De jonge, knappe Amerikaan heeft een stuk minder ervaring dan Nolan, maar is daarom niet minder indrukwekkend. Zijn stem heeft veel characters geloofwaardig weten neer te zetten, en hij wist nooit te vervelen. Jack Mitchell, Pagan Min, Talion, Booker deWitt, Joel en zelfs The Joker zijn allemaal tot leven geblazen door deze man. Werkt tegenwoordig ook veel samen met Nolan, waaronder in de komende Uncharted, waarin hij de rol van de broer van Nathan, Sam, vertolkt. In welke game vind je hem niet? Wat mij betreft de nummer 1 in deze lijst. En verdiend.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Evolve review – Dwangbuis voor een heerlijke shooter

Total War: Attila review – Europa in beweging