in

Benjam-indie: Stranded Deep


Sinds Minecraft ben ik helemaal ‘into the’ survival games.Games waarbij je van ‘niets, iets’ moet maken hebben mij wat dat betreft altijd al getrokken. Het opbouwen van mijn eigen kasteel in Minecraft vond ik tof, het werken aan een haveloze boerderij in Harvest Moon vond ik tof maar ook het spelen van Survival Kids op de GBC ging ik niet uit de weg. Stranded Deep is dan ook een game die helemaal in mijn straatje valt. Al hoop ik wel dat ze dit straatje nog eens kritisch bekijken, want hij is nog niet erg lang en breed en ook sommige stenen liggen er nog niet helemaal lekker in.

Stranded Deep is namelijk nog lang niet af, maar kent wel een dusdanige staat die mijn aandacht absoluut wist te wekken. Deze game zet het survival genre nu al neer als geen ander. Het weet dan ook de ware Tom Hanks in je naar boven te brengen en laat je regelrecht meedoen aan Expeditie Robinson zonder dat jij hiervoor zo’n verwende bekende Nederlander hoeft te zijn.

Deze game met een vroegtijdige toegang begint namelijk zo cliché als een sprookje met als openingszin; ‘ Er was eens een…’. Je zit in een vliegtuig en natuurlijk laten die pauperkoppen van piloten dit ding als een baksteen midden op zee neerstorten. Wonder boven wonder overleef je de ramp, met enkel een roeiboot en een roeispaan tot je beschikking. We kunnen er dus niet van spreken dat er van het neergestorte vliegtuig geen spaan meer heel was (Vatten we ‘m? Ja? Dan kunnen we doorrr ). Je avontuur begint hier en je zult dan oo langzaam richting het eerste eilandje aan de horizon peddelen. Wat je op dat eiland aantreft is keer op keer weer een verrassing.

Dit verkennen van een onbekende en totaal gegenereerde wereld is gewoon tof om te doen. Je krijgt er gelijk zo’n avonturiers gevoel van en hebt zin om erop uit te trekken. Wat meteen opvalt, is dat de game grafisch nog niet erg hoogstaand is maar wel barst van het juiste sfeertje. Het water is helder blauw en kabbelt rustig tegen je bootje aan, maar ook het geluid en de eilanden aan de horizon geven het geheel een tropisch gevoel. Precies het gevoel dat hoort bij een game als deze. Dus pak die Pina colada’s en doe aan dat Hawaï rokje want je bent hier voorlopig nog lang niet weg!

Kom je aan op je eerste eiland dan zul je namelijk gelijk op onderzoek uitgaan en keer op keer nieuwe dingen vinden. Zo stuit je misschien op een scheepswrak vol medicijnen of vind je onder water een kist met een bijl er in. Het aantal voorwerpen is in deze fase van de game nog wel wat schaars, maar toch zal het je voorlopig nog wel even zoet houden. Ga vooral niet op internet kijken welke voorwerpen er allemaal zijn, want je bederft voor jezelf de pret in het vinden van verrassingen.

Met veel van de voorwerpen die je verzamelt (denk aan hout,touw, stenen en zelfs bootmotoren) valt te craften. Niet zoals in minecraft in een menu, maar wel door voorwerpen op een flinke stapel te gooien. Heb je een juiste combinatie te pakken, dan zal er een menu zichtbaar worden die je de keuze geeft uit alle voorwerpen die je kunt maken. Een erg leuke en innovatieve manier van creëren dus. Je zult dan ook al snel bezig gaan met het maken van je eigen hutje voorzien van een bed en een kampvuur + spit. Jammer is echter wel dat er nog niet bijzonder veel craft-recepten zijn, waardoor je hier binnen enkele uren wel op uitgekeken bent. Wel biedt natuurlijk ieder nieuw gevonden voorwerp mogelijkheden in het craften van iets nieuws. (Wederom : Ga niet zoeken op het internet!)

Dat de game nog niet af is valt helaas aan heel veel dingen nog goed te merken. Zo slaan de physics vaak kant nog wal (verdorie weer zo’n goede woordspeling) en is de game nog erg mager aan content. Ook is het geheel nog best wel buggie, en zitten er een paar game verpestende fouten in. Het tegenkomen van een walvis is bijvoorbeeld hartstikke tof, maar niet wanneer dit beest dwars door de vaste grond van je eilandje zwemt. Daarnaast kent de game de meest lieve haaien die ik ooit heb gezien, want ik ben al een school aan deze roofdieren tegengekomen maar slechts 2 hebben daadwerkelijk hun tanden laten zien. Het enge muziekje dat klinkt wanneer zo’n beest in de buurt is wist bij mij dan ook weinig broeken vuil te maken.

Verder kent de game in mijn ogen nog enkele minpuntjes die puur met mijn persoonlijke smaak te maken hebben. Zo zijn er veel te veel eilandjes en zijn deze qua oppervlakte erg klein, je zult dan ook nooit lang verblijven op hetzelfde eiland en nergens dus echt een ‘thuis’ kunnen vinden. Liever zou ik zien dat deze eilanden ook echt een grote omvang zouden krijgen. Daarnaast verlies je zonder kaart en kompas verschillende eilanden heel erg snel uit het oog, en ben je in deze game vrij snel je oriëntatie kwijt omdat ieder eiland in de verte exact hetzelfde oogt (nee niet ongeveer, exact zei ik!). Het varen duurt ook nog eens erg lang en is behoorlijk saai. Je zou haast een lijmklem op je linkermuisknop willen zetten en er bij weg willen lopen zodat je zelf het hele pokke eind niet hoeft te peddelen. Mensen die zaten te zeiken over het varen in Zelda TWW mogen dan ook kilometers weg blijven bij deze game.

De game is ook nog niet erg realistisch. Want hoewel er nergens een teken van leven te zien is, ligt de hele oceaan wel vol met redelijk recente scheepswrakken. Je zou dan toch zeggen dat je hier en daar wel een varend bootje tegen zou kunnen komen. Daarnaast zijn deze wrakken ook nog eens gevuld met gloednieuwe spullen, een gegeven dat mij al helemaal aan mijn kruin liet krabben.

Gelukkig zie ik wel dat Stranded Deep erg veel potentie heeft om een ontzettend verslavende en leuke game te gaan worden. Het oogt tof, heeft een lekkere sfeer, kent een leuk crafting systeem en richt zich op een genre die op deze manier nog niet vaak is uitgevoerd. Vul deze game met content en haal alle minpunten weg en wie weet dat dit ooit nog een hele grote titel gaat worden. We blijven duimen.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

The Order 1886 review – Ja, dit is een game

Heroes of Might & Magic HD review – Wijst in de goede richting