Het glasvezelnetwerk in Nederland is in de afgelopen jaren flink gegroeid en inmiddels hebben ongeveer 2 miljoen huishoudens de mogelijkheid om een glasvezelabonnement af te sluiten. De kans is dan ook best groot dat ook jij op dit moment al kan overstappen op glasvezelinternet, maar heb je dat als gamer nou ook echt nodig?
Bandbreedte
Het grootste voordeel dat glasvezel biedt is waarschijnlijk de bandbreedte, die is namelijk een stuk hoger dan de bandbreedte die gehaald kan worden met kabel of (a)dsl. Providers bieden in de meeste gemeenten waar een glasvezelnetwerk ligt abonnementen aan met snelheden tot 500 mbit/s en soms zelfs tot 1 gbit/seconde als je in één van de weinige steden woont waar dit mogelijk is. Dat is flink wat sneller dan de huidige (a)dsl- en kabelabonnementen en dat komt goed van pas nu spellen steeds vaker digitaal beschikbaar worden gesteld op platforms als Steam, Xbox Live en het Playstation Network. Daarnaast neemt de grote van games ook fors toe, hierdoor wordt het online gamen ook zwaarder belast.
Verder is de uploadsnelheid bij glasvezel doorgaans gelijk aan de downloadsnelheid. Bij andere vormen van internet is de downloadsnelheid meestal een stuk hoger als de uploadsnelheid en dat kan in enkele gevallen lastig zijn. Voor het gamen is doorgaans geen hele hoge uploadsnelheid vereist, maar het kan wel van handig zijn wanneer je bijvoorbeeld games wil streamen. Voor een stream in goede kwaliteit is al snel een upstream van 3 tot 4 mbit nodig en dit zal vooral bij de goedkopere dsl- en kabelabonnementen tot problemen leiden. Met glasvezel is heb je dit probleem niet.

Ping
Een tweede voordeel dat glasvezel kan bieden is een lagere ping. Signalen kunnen met lichtsnelheid door glasvezelkabels reizen en daardoor zal de ping waarschijnlijk lager worden. In de praktijk zal de verbetering voor de meeste Nederlanders echter niet al te groot zijn, aangezien we in het grootste deel van Nederland al een goed netwerk hebben waarbij er al glasvezel ligt tot de wijkcentrale of wijkkast. Dit houdt in dat alleen het gedeelte van de woning tot de wijkcentrale of wijkkast sneller zal gaan, het overige deel van de route is immers al glasvezel.
Het is niet zo dat een snellere verbinding per definitie betekent dat er bij het spelen van games minder lag is. Het zal de lag verminderen bij spellen die gebruik maken van een centrale server met een snelle verbinding, maar in het geval een spel gebruik maakt van peer-to-peer-verbindingen tussen spelers zal er geen verbetering optreden. In dat geval zal een speler met een langzame verbinding de lag veroorzaken en ervaren alle spelers, dus ook die met een snelle verbinding, lag.
Zie ook het onderzoek van EuroGamer.net: The Lag Effect: PSN and Xbox Live Analysed
Prijs
Het laatste voordeel van glasvezelinternet, dat ook niet onbelangrijk is, is de schappelijke prijs. Het glasvezelnetwerk is open in Nederland en dat betekent in de praktijk dat er verschillende aanbieders actief zijn. Hierdoor liggen de prijzen wat lager en het is in vergelijking met kabelinternet dan ook wat goedkoper. Zo kost een verbinding met een snelheid van 500 mbit/s op dit moment zo’n 50 euro per maand. Dat is goedkoper dan het snelste abonnement van kabelgigant Ziggo, terwijl de snelheid van dat abonnement aanzienlijk lager is. De hogere prijs van het Ziggo-abonnement is deels te verklaren doordat er verplicht tv en internet moet worden afgenomen bij de kabelprovider.
Rikward, Tech5.nl