in

Yoshi’s Woolly World (Wii U)


Breien is tegenwoordig weer heel in de mode bij de mensheid. Misschien heb je ooit van wild breien gehoord? Dan brei je bijvoorbeeld om een lantaarnpaal en als je dan langsloopt zie je een gebreide lantaarnpaal. Wij gaan het straks over een wereld hebben die helemaal gebreid is.  De laatste tijd proberen gamewerklieden hun games een ander jasje te geven in 2d. Eigenlijk gaan 2d games al zeer lang mee. Experimenteren is zeer zeker leuk en met veel indie games zien wij het. Nintendo ziet er ook de kunst in en ziet het zitten met een groot gamekarakter. Wij kennen misschien het karakter in de game Little Big Planet? Een gebreide pop (Sackboy) genaamd die een wereld betreed met theaterdecors. En je kon het popje customizen naar je eigen smaak.

Laat ik beginnen over Yoshi. Er was eens een ei en uit dat ei kwam geen vogel. Mario stoote met een kopstoot tegen een kubus aan met daarop een uitroepteken daar rijzde bovenop de kubus een wit ei met groene stippels. Er zitten al barsten in en Mario springt  met zijn loodgieter kisten op het ei. En zie daar een groen wezentje kwam uit het ei. Het kan zelfstandig uit het ei kruipen en ziet er al rijp uit. Geen klein kindske.

Dit groene wezentje draagt de naam Yoshi. Het betekent “beter”, “best” of “gelukkig”. De eerste verschijning was in 1990 in de game Super Mario World. Yoshi is bekend door zijn stemgeluid en zijn lange tong en eieren. Yoshi heeft een eigen eiland wat ook kenbaar is en de track van Mario Kart en deel 8 in de vorm van Yoshi. Ja ondanks dat Yoshi veel klonen heeft in zijn leefomgeving andere Yoshi’s. Weten wij wel wat onze Yoshi is. Het is een van de vrolijkste karakters die ik bedenk in de game geschiedenis een echte knuffel en knuffel waardig omdat hij goedaardig is want hij neemt Mario op zijn rug om hem mee te nemen als een nederig wezen of lastdier de wereld die Yoshi beter kent als kompas.

Nu in 2015 hebben ze hem letterlijk omgetoverd tot een brei knuffel in een brei wereld in Yoshi’s Woolly World. Er is zelfs nu een echte knuffel van deze game uitgebracht. Een tijdje terug had je die schattige Kirby in Kirby’s Epic Yarn op de Wii die er gebreid uit kwam. Nu is het Yoshi die voor de opvolger de Wii U een prachtige game maakt. Ja gebreid. En Nintendo heeft hem genaaid een naai streek in de goede richting want Yoshi is aan het shinen.

Goed, als ik begin start er een verhaal en na dit verhaal opent er zich een rond platform waar Yoshi op staat  rond dat platform staan een soort deegrollers dat deuren zijn naar andere werelden. Je word net zoals een oude was door deegrollers gehaald zo treed je een wereldkaart binnen met daarin de levels. De wereld lijkt eigenlijk wel op de Mario serie van andere 2dgames van bovenaf. Ik loop naar level 1 en duw dan op start en wat opvalt, de muziek is ontzettend lekker en lijkt op die van Kirby’s Epic Yarn. Ja, echte feel good music verzorgt door Tomoyo Tomita en Misaki Asada, met uitzondering van het hoofdthema, die gemaakt is door Kazumi Totaka. Ja alles is gebreid van top tot teen dat wat niet te zien was in Little Big Planet alleen het popje. In de levels kun je zonnebloemiconen verzamelen en brei rolletjes. In alle levels kun je 5 vinden. Zoek en gij zult vinden! Als je 5 zonnebloemiconen vind kun je een bonus game vrijspelen. En je kan door kristallen verzamelen tijdens een level ook tools unlocken zo kun je bijvoorbeeld door een tool te gebruiken een level vol, schieten met pitten van watermeloenen. Met de brei rolletjes unlock je andere Yoshi kleuren en karakters. Zoals Yoghurt Yoshi. Daar kan je uit kiezen en zo ben je ineens geen original Yoshi meer maar een andere Yoshi wel de vorm maar anders. Er zijn ook deuren in levels waardoor je verandert en zo krijgt Yoshi bijvoorbeeld een staart en zwemt als een dolfijn of een paraplu lijf waar je zwevend door het level gaat.

Wat mij verder opvalt en dat zag ik vaak in de Mario spookhuizen terug, hoeveel ruimtes er zijn die je niet ziet waar je doorheen kan. Dat zijn er heel veel dus spring veel tegen een muur want Yoshi zal zijn grote neus vast niet kneuzen. Omdat je er niet tegen stoot maar dwars door heen kan. Vaak zit daar een verborgen zonnebloemicoon. Ook als je met brei ballen richt en werpt kan het vaak zijn dat je iets verborgen raakt zoals een wolk met een vraagteken. De meeste wolken zijn zichtbaar. Als je niet verder komt in een level? Wel gooi maar wat brei ballen de lucht in. Dan raak je iets. Qua moeilijkheidsgraad is het geen moeilijke game minder afgronden bijvoorbeeld. Het is minder frustrerend als New Super Mario Bros Wii U. Dus ook voor de jonkies is het een aanrader en uw zoon of dochter word niet boos. Wat je tijdens het laden van een level van New Super Mario Bros Wii U aantrof waren teksten als K*T level. Tijdens het laden van deze game zie ik veel sierlijke kunstwerken die de game strelen. Het is een zeer creatieve game en echt met veel passie en liefde gemaakt. Door de levels heen is er soms een hondje en zijn naam is Poochie. Soms zit er een brei rolletje bijvoorbeeld in een nauwe gang waar Yoshi niet bij kan. Dit dier kan de brei rolletjes in nauwe gangen pakken waar Yoshi niet door kan.

Poochie kan ook gebruikt worden als tool door een heel level als je dan zoveel kristallen hebt om hem een level te gebruiken. De tools die je gaat gebruiken in een level lang kosten nou eenmaal kristallen. Je kunt ook op Poochie zitten en ja nu zit Mario niet op Yoshi, maar Yoshi zit op Poochie. Dit doet mij ook denken aan een game in Megamen waar je een hondje kunt oproepen om ergens bij te kunnen. Deze wezens kunnen vaak hoger springen als de karakters zelf. Ik begreep dat Yoshi soms over vleugels beschikt? In Super Smash Bros Wii U kan hij als hij een sterke kracht heeft, engelvleugels krijgen. Dat wil zeggen dat Yoshi veel meer kan. Verder gebruikt hij zijn tong om vijanden op te peuzelen en als brei balletjes achter je aan te slepen dat is ook jou munitie. Daar schiet je dus ook mee zoals ik eerder aanhaalde. Je kan ook op vijanden springen wat eigenlijk een heel oud 2d gebruik is. Dit wapen blijft nog steeds actief in veel 2d platform games. Als je ooit geen brei ballen of vijanden kunt vinden? Wel er zijn soms van die mandjes waar een hoop inzitte speciaal bolletjes vast neergezet van naai winkeltjes omdat wij Yoshi erg aardig vinden.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Geef een reactie

FIFA 16-tips Deel 2 – Sparen of pakjes kopen?

FIFA 16 review – Groots, gebalanceerd, geen verbinding