In de middeleeuwen ging het er allemaal wat minder zachtzinnig aan toe. Voordat je wist had je een molensteen om de nek hangen omdat je wellicht een heks was, vazallen stonden niet bekend om hun vrijgevigheid en in de naam van de Heer zijn er talloze bloederige kruistochten naar het Beloofde Land ondernomen. Niet echt een ideale plek voor Sims om zich bezig te houden met hun dagelijkse leventje, zou je zeggen.
Bloed
Ondanks dat het er in de wereld van de Sims altijd vrolijk aan toe gaat, komen in De Sims Middeleeuwen ook lugubere zaken uit de middeleeuwen aan bod. Zo zit het aderlaten met behulp van bloedzuigers zitten in het spel, zij het met de typische Sims-saus. Een Sim reageert uitermate verbaasd als de ‘dokter’ (let op de aanhalingstekens) een pot met bloedzuigers tevoorschijn tovert en deze deponeert op het gezicht van een slachtof…euh..patiënt.
Toch wisselen de Sims hun supersnelle accessoires in voor juten zakken en maliënkolders in De Sims Middeleeuwen. In dit gloednieuwe Sims-deel (en dus geen uitbreiding voor De Sims 3!) wordt er gelukkig niet al teveel inspiratie geput uit de daadwerkelijke duistere geschiedschrijving, maar zijn er vooral veel elementen uit ridderfilms en boeken te herkennen. Denk aan koene ridders, schone jonkvrouwen en wijze koningen in imposante kastelen die inventieve oplossingen verzinnen voor het vervelende draakprobleem waar elke middeleeuwse stadstaat mee lijkt te worstelen. Het is allemaal een stuk vriendelijker en gezelliger dan de gewelddadige geschiedenis en dat is eigenlijk precies wat je verwacht van een Sims-game.
Tijd om te genieten van de gezelligheid is er echter niet: er moet gewerkt worden! In De Sims Middeleeuwen kies je uit één van de tien beschikbare beroepen. Naast dokter kun je jezelf omscholen tot magiër, bard, koning, smid, spion, ridder, koopman en twee soorten priesters. Aan jou de taak om deze beroepen succesvol uit te oefenen, terwijl je ondertussen ook nog aan je dagelijkse verplichtingen moet voldoen. Het is wel leuk dat je als dokter de koning probeert te genezen van een pijntje, maar als ondertussen de wachtkamer overvol is, dan is dat ook geen gezonde werksituatie. Sterker nog: voldoe je niet genoeg aan je dagelijkse plichten, dan kan het zomaar zijn dat je als straf op het schavot wordt gezet.

Denk trouwens niet dat je jezelf als een bureauslaaf alleen op je dagelijkse dingetjes moet concentreren, er moeten ook tal van speciale opdrachten worden voltooid. Hiermee zijn Kingdom-points te verdienen. Speciale gebouwen waarin Sims bepaalde beroepen kunnen uitoefenen, zijn alleen te bouwen mits er genoeg punten zijn verzameld. En voor het verdienen van punten heb je niet oneindig de tijd. In tegenstelling tot De Sims 3 gaat het spel niet oneindig door, maar duurt het spel slechts één Sims-generatie. Het idee hierachter is dat je het spel nog een keer probeert te spelen en een ander beroep beoefent, waardoor je nieuwe opdrachten tegenkomt en op een andere manier zoveel mogelijk Kingdom-points probeert te behalen om zo je Kingdom-ambitie te kunnen vervullen. Zo is het mogelijk om een militaire grootmacht te worden, een magisch rijk op te bouwen, ziekte uit te roeien of het kennisniveau naar ongekende hoogtes te doen stijgen. De Sims Middeleeuwen biedt de speler dus echte einddoelen, een groot verschil ten opzichte van vorige De Sims-games.
Het is de vraag hoe goed dit gaat uitpakken. In vorige delen is juist de vrijheid die de speler krijgt zo enorm verslavend. De ene speler richt zich totaal op het inrichten en ontwerpen van huizen, een ander probeert een succesvolle carrière op te bouwen en een derde sticht het perfecte gezinnetje – compleet met gemaaid gazonnetje en stationwagon voor de deur. Veel van dit soort elementen ontbreken nu. Zo is niet meer mogelijk om zelf prachtige middeleeuwse bouwwerken in elkaar te zetten. Het excuus dat werd gegeven is dat middeleeuwse architectuur te robuust is en daardoor niet geschikt is om zelf te bouwen. Ook het gezinsleven is niet meer wat het geweest is. Een gezinnetje onderhouden kan nog wel, maar zien hoe de kids opgroeien en carrière maken zit er niet in.
Religie
De Sims Middeleeuwen is geen natuurgetrouwe weergave van het echte leven uit de middeleeuwen. Wel hebben de makers besloten een belangrijk element van die tijd in de game te stoppen: religie. Er zijn twee concurrerende geloven: de Jacobijnen en de Peteranen. Het ene geloof is gebaseerd op angst, het andere op liefde voor elkaar. De ene kathedraal is dramatisch groot, de ander ingetogen. Het is lekker zwart-wit tegenover elkaar gezet en de strijd om volgelingen zal ongetwijfeld een harde zijn.
Hier staat wel tegenover dat het spel volgepropt is met verrassende en gevarieerde opdrachten waar je uren aan kunt besteden. Tijdens de presentatie werden al wat toffe voorbeelden aangehaald. Zo kan de ridder op een gegeven moment op zoek naar een magisch zwaard, moet hij vervolgens vervelende draken verslaan, daarna een naburig rijk binnenvallen en tot slot op zoek gaan naar de Heilige Graal. Het is alleen jammer dat je ridder op zijn grote tochten niet te volgen is. Hij trekt simpelweg eropuit en na een bepaalde tijd keert hij (mits hij niet gedood is door de draak) terug met verdiende ervaringspunten die je weer helpen bij latere opdrachten. Het doet denken aan Sims die naar het werk gaan in De Sims en De Sims 2. Ze verdwijnen van je kavel af, de uren verstrijken en ’s avonds keren ze moe terug met misschien wat nieuw opgedane vaardigheden.

Gelukkig zijn er ook opdrachten die zich grotendeels binnen je eigen koninkrijk afspelen. Tijdens de presentatie zagen we hoe een dokter probeerde een koning te genezen. Eerst werd de eigen medicijnkast onderzocht, daarna de knollentuin om vervolgens aan de bezoekende koopman te vragen of hij niet één of ander mysterieuze plant had ontdekt tijdens zijn reizen. Het neemt allemaal de nodige tijd in beslag. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je vervreemd raakt van je Sims omdat ze jarenlang allerlei kruistochten ondernemen.
De Sims Middeleeuwen moet zich nog gaan bewijzen. Als je het een uitbreidingspakket zou noemen van De Sims 3, dan doe je de game tekort. Hier staat wel tegenover dat nog moet blijken of de nieuwe spelelementen zo tof zijn dat ze de oude (verwijderde) elementen doen vergeten. Het is daarom afwachten of De Sims Middeleeuwen een duistere bladzijde in de Sims-geschiedenis wordt, of dat de game nog een renaissance beleeft.