in

Pokémon Go: Het gouden ei dat rot is van binnen


Al sinds 1999, waarin ik Pokémon Red & Blue grijs speelde, mijn ogen vierkant waren van het kijken naar de Pokémon animé en ik een psychopaat werd in het afzetten van kleine kinderen in de buurt met Pokémon-kaarten ruilen, hoop ik op één ding: Pokémon in de echte wereld! En opeens was daar de aankondiging van Pokémon Go een klein jaar terug. Mijn droom ging werkelijkheid worden. Ik kon hier op aarde op zoek gaan naar Pokémon, ze vangen, ze laten vechten en ruilen met anderen. Pokémon Go is nu (on)officieel uit en ik ben een week met mijn ultieme game aan de slag geweest. Maar, is het wel de game waar ik zo op hoopte? 

Ook ik kon vorige week mijn geduld niet bewaren nadat ik mijn omgeving al massaal achter de Pidgey’s en Rattata’s zag aan rennen. Gauw een Australische account aangemaakt en de game binnen gehengeld. Binnen een paar minuten had ik al vanuit de woonkamer mijn eerste Pokémon gevangen: een Weedle! Oké, niet de meest geweldige Pokémon, maar ik was er al ontzettend blij mee. Vervolgens ben ik wat rond mijn studentencomplex gaan lopen en had ik al snel een dozijn Pokémon te pakken. Dit aspect van de game, het zoeken en verzamelen van 150 Pokémon, is wat mij betreft helemaal geslaagd. Het zorgt er voor dat ik meer buiten kom, meer beweeg en in contact kom met andere Pokémon fanaten. Zo ging ik van de week boodschappen doen, met de Pokémon Go app open op mijn mobiel. Ik zag rechtsonder in één keer het silhouet van Hitmonlee verschijnen! Voordat ik het door had was ik al meerdere straten omgelopen richting mijn supermarkt om die Hitmonlee te vangen. Daarnaast kwam ik anderen tegen die ook voor Hitmonlee waren gekomen (overigens opvallend veel van mijn generatie). Ja, het ‘Gotta catch ‘m all’-gevoel is uitstekend gedaan in Pokémon Go. Je wilt iedere dag weer nieuwe Pokémon vangen en hierdoor ga je steeds verder lopen, meer eieren uitbroeden en als een verslaafde steeds op iedere nieuwe locatie waar je komt de applicatie aanzetten.

Maar, dat is wat mij betreft ook het enige goede aan de game. De game mist in mijn ogen namelijk diepgang. Eén van de pijlers van Pokémon is het ruilen met anderen. Dit ontbreekt volledig in het spel. Niantic schijnt hier mee bezig te zijn en hopelijk gaan ze dit dan ook nog toevoegen. Een ander onderdeel van Pokémon is het trainen en vechten met de beestjes. Ook dit is niet aanwezig in het spel. Pokémon die je tegen komt in het wild kun je niet laten vechten tegen je eigen Pokémon, maar alleen vangen. Opzich valt deze keuze nog te begrijpen. Het houdt de focus op het vangen en houdt de vaart wat meer in het spel. Kan je dan je Pokémon trainen tegen anderen? Nee, ook dat is niet mogelijk. Je kan indirect vechten tegen anderen via Gym’s. Trainers kunnen hier hun Pokémon achterlaten om een bepaald team/kleur te verdedigen, waarbij anderen deze Pokémon dan weer kunnen uitdagen om hun kleur te vestigen in de Gym. Je vecht dan niet tegen de trainer zelf maar tegen AI die bepaald welke aanvallen deze Pokémon doet. En ook dit valt tegen. Je Pokémon kan maar twee aanvallen doen: een zwakke aanval en een sterke aanval die je moet opsparen. In de praktijk komt het er op neer dat je heel veel met je vinger aan het tikken bent op het scherm. Tactiek toepassen zoals in de normale Pokémon games zit er dus niet in.

En dat is jammer, want het is met name de diepgang in het battle systeem van de normale Pokémon games die het spel zo goed maken. Red & Blue waren 20 jaar geleden al erg uitgebreid en dat is in de loop der jaren alleen maar toegenomen met ieder nieuw deel. Het competitief battlen in Pokémon ORAS is ontzettend moeilijk en vraagt om goede strategieën en het proberen te voorspellen van de zetten van je tegenstander. Het ontbreken van dit onderdeel in Pokémon Go zorgt ervoor dat ik mij nu alleen bezig houd met het vangen van Pokémon in de wereld. En de vraag is dus: hoe lang blijft dat leuk? Ik denk dat zodra ik alle 150 Pokémon gevangen heb, ik de applicatie niet meer zal aanklikken. En dat is zonde, want in potentie heeft Nintendo hier nog altijd goud in handen, maar vraagt de game wel om aanpassingen. Zo zou de mogelijkheid tot ruilen en vechten met anderen al een heel groot verschil maken. Ook het gevecht systeem zelf zal op de schop moeten om het op de langere termijn leuk te houden. De focus die ze nu hebben op alleen maar aanvallen vind ik overigens een positieve, want van ‘stallers’ zoals Ferrothorn en Smeargle wordt je online in Pokémon ORAS helemaal gek en haalt onnodig de vaart uit de game.

Verder zou ik graag de gym’s op een andere manier toegepast zien worden. Opzich is het idee van Gym’s leuk, maar is het nu eigenlijk direct overgenomen vanuit Ingress en draait het meer om jouw kleur in zoveel mogelijk Gym’s te krijgen en dat kan mij eigenlijk niet zoveel schelen. Ik wil gewoon uitgedaagd worden in een Gym met een leuk gevecht. Laat bijvoorbeeld iedereen zijn woonadres toevoegen aan zijn of haar profiel en maak hierdoor Gym’s echt locatie gebonden. Iedereen die dan in de omgeving van die Gym woont maakt dan kans om Gym-leader te worden. Zo kunnen de personen die die dag, week en/of maand de meeste progressie in het spel hebben geboekt de gymleaders zijn van die wijk. Dus een systeem dat meer gebaseerd is op een ranglijst. Laat ze hun eigen team samen stellen en die plaatsen in de gym, waarna mensen de gymleader van de dag, van de week en van de maand kunnen uitdagen. Zo heb je dan in iedere wijk andere gym leaders, in plaats van dat één persoon in meerdere gym’s gevestigd is omdat hij al zoveel verder is in het spel. Daarnaast lijkt het me super tof om tegen mijn vrienden te kunnen zeggen dat ik de gymleader van de wijk ben.

Nu zijn er ook mensen die zeggen: ‘Dan speel je toch lekker de normale games als je diepgang wilt’. Maar zo simpel is het niet. Pokémon Go heeft iets los gemaakt, wat sinds Pokémon Red & Blue eigenlijk niet meer gebeurd is. Het bereik van dit spel is zo ontzettend groot, van mijn oma tot aan mijn kleine neefje, iedereen kan dit spel downloaden en spelen, omdat iedereen tegenwoordig een smartphone heeft. Ik kan dan wel leuk een 3DS aanschaffen, maar die halen mijn vrienden natuurlijk niet. En als ik niet tegen hun kan spelen, maar alleen tegen onbekenden online, dan is voor mij de lol er al snel af. Daarom hoop ik ook dat Nintendo inziet dat ze hier echt een goudmijn in handen hebben en het spel daarom verder gaan uitwerken naar het niveau van de echte Game Freak Pokémon games, zodat Pokémon Go ook over een jaar nog gespeeld wordt. Tot die tijd zal ik het nog moeten doen met het vangen van Pokémon, inmiddels zit ik op 50 verschillende beestjes. Gotta catch ‘m all!

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Disney Art Academy review – Disney-figuurtjes tekenen voor Dummies

PokeStops en gyms zijn nu aan te vragen voor Pokémon Go