in

How to: Een eigen game-console bouwen – Deel 1


DISCLAIMER: Voor we beginnen: Dit artikel is met goedkeuring van IG geschreven. IG neemt nadrukkelijk afstand van de verspreiding van illegale piraterij en dergelijke.
Elke ROM die je gebruikt, moet je fysiek of digitaal legaal in je bezit hebben.

Begrepen? Mooi! Dan kunnen we aan de slag!

Deze maand kondigde Nintendo haar Mini NES aan. Dertig Nintendo games, één controller, € 60,-. Voor een nostalgische huisvader als ik met een dochtertje die zelf nog als mannetje al die oude NES spellen speelde erg leuk! Maar stiekem toch wel prijzig.
Dat kan beter én goedkoper. Iedereen kent natuurlijk wel het emulatie-circuit, maar spelen op een pc is toch niet helemaal hetzelfde als gewoon gamen op een TV in de huiskamer zoals vroeger.

Daarom besloot ik zelf een gameconsole te bouwen die echt bedoeld is om oude games op mijn tv te kunnen spelen in de woonkamer. Dat ging niet zonder slag of stoot en ik heb links en rechts wat fouten gemaakt. Maar ik deel mijn ervaringen graag en probeer stap voor stap uit de leggen hoe het in zijn werk gaat en wat je vooral wel en niet moet doen.

Zo ziet mijn eind-resultaat er nu uit! Je kunt met een doosje, zo groot als een sigarettenpakje duizenden games op je TV spelen.

Boodschappenlijstje

Allereerst hebben we een boodschappenlijstje! We hebben nodig:

1. Een Raspberry Pi. Het liefst Raspberry Pi 3, wil je alles soepel draaien.
2. Een (micro) SD Kaart. Ik raad minimaal 8GB aan.
3. HDMI kabel
4. Stroomadapter voor de PI
5. Gamecontroller
6. Een Pc of Laptop met een SD card reader.
7. (Optioneel) – Behuizing

Om te beginnen bij Stap 7: Ik weet niet hoe je je gameconsole wilt maken.
Ik heb zelf een heel simpel kastje

Maar er zijn ook fanaten die er echt heel veel werk van hebben gemaakt. Zoals deze. Ook zie ik veel 3D geprinte NES omhulsels waar mensen het inbouwen etc.

Hoe je het ook doet. De basis blijft hetzelfde.

Bij bijvoorbeeld Coolblue zijn mooie setjes te koop om mee te beginnen. Zo heb je hier een set met een RP3, een Sd kaart van 16gb en een behuizing.

Een stroom kabel zit er niet bij. Je hebt een micro USB stroom adapter nodig die sterk genoeg is. Ik ben begonnen met een wat oudere blackberry lader, maar die is eigenlijk net niet krachtig genoeg. Bij hetzelfde Coolblue heb ik daarom nog deze adapter gekocht. Dan ben je in 1x klaar. Iphone adapters en dergelijke zijn niet aan te raden. Je hebt eigenlijk minimaal 1A output nodig (en opladers zijn vaak niet constant in de output).

De HDMI kabel moet wel lukken denk ik. Controllers ook. Alles kan! Xbox controllers zijn ook geen probleem. Ik heb zelf deze retro SNES controllers gekocht met een USB. Originele controllers kunnen ook, maar dan heb je een extra adapter nodig.

Tenslotte hebben we nog iets nodig om de SD kaart mee te kunnen beschrijven. Mijn laptop heeft een SD kaart reader, maar anders zijn op internet veel goedkope USB / SD kaart readers te krijgen. Voor minder dan 10 euro heb je al een prima optie.

Aan de slag!

Tijd om aan de slag te gaan! Om van onze Raspberry een Retrobox te maken hebben we eerst een besturingssysteem nodig. Dat doen we met RetroPie! RetroPie is een programma dat een Operating System (RetroArch) laat draaien met ´Emulation station´. Emulation station is een visuele schil met emulatoren. En een emulator is een programma dat doet alsof het een console of arcade kast is. Er worden ongeveer 50 game systemen nagebootst. Van de Atari en C64, tot Playstation, Dreamcast, Nintendo 64 etc. Daarbij draait het een wel wat beter dan het ander. Ik heb zelf even Nintendo64 geprobeerd, maar daar is het eigenlijk niet krachtig genoeg voor om het écht lekker speelbaar te houden. Playstation 1 gaat op zich wél prima. Alles wat voor die tijd is uitgekomen draait vlekkeloos.

Stap 1: Download RetroPie. Dat doen we hier!

Let goed op dat je versie pakt voor 2/3 wanneer je een Raspberry Pi 3 hebt.

Stap 2: Pak het bestand uit (met bijvoorbeeld WinRar). Je hebt nu een .img bestand.

Stap 3: Nu gaan we de SD kaart voorbereiden. Verbind de SD kaart met je computer en zorg dat deze helemaal leeg is. Als er NOOBS op staat (bijvoorbeeld omdat je via CoolBlue hebt besteld) dan kan je de hele SD gewoon leeghalen en deleten. SD kaarten leeghalen en formateren kan het beste met ´SD formatter´. Dat is altijd schoner dan gewoon de bestanden weghalen. Het programma vind je hier.

Kies de juiste letter bij ´Drive´ waar je SD kaart in zit. Zet format type op ´Quick´ en ´Adjustment´ op ON bij de Options.

Druk dan op Format en je kaart wordt juist geformatteerd.

Stap 4: Gebruik WinDisk32 Imager Link om de .IMG op de SD kaart te zetten. Open het programma als administrator (rechtermuisknop op icoon, open als alsministrator). Kies het .IMG bestand, Selecteer de letter van je SD kaart lezer en druk op Write. Nu zijn we écht klaar om te gaan!

Met de RP3 aan de slag

Nu is het tijd om echt aan de slag te gaan.
Plaats de SD kaart in je Pi (dat gaat niet zo lekker als ie al in de behuizing zit).

Sluit de HDMI kabel aan op je TV. Plug je Controller in de USB poort en het liefst een netwerkkabel in je Pi. Er is geen aan of uit knop, dus als je de stroom aansluit gaat ie vanzelf aan. De eerste keer dat je de Pi opstart zal hij 2 of 3 minuten zichzelf installeren en een paar keer herstarten. Daarna start Emulation Station en kunnen we bijna gaan gamen.

Je krijgt dit scherm

. Pak je controller en volg de stappen. Als je een knop over wilt slaan (bijvoorbeeld het configueren van de analoge sticks, terwijl je een SNES controller gebruikt, houd dan een knop langer ingedrukt om hem over te slaan).

Nu je je controller hebt geconfigureerd zie je de logo´s van de systemen staan. Je ziet echter niet alle 50 systemen staan. Geen zorgen, dat komt later!

WIFI installeren

Eerst gaan we de Pi op je WIFI netwerk aansluiten, dan heb je die netwerkkabel niet meer nodig. De Pi3 heeft als eerste Raspberry een ingebouwde WIFI module. Als je Pi op het internet is aansloten kan je immers makkelijk bestanden wisselen (zoals games) en instellingen veranderen. De makkelijkste manier is even een USB keyboard op je Pi aansluiten. Dan Scroll op je PI naar ´RetroPie´.

En ga je naar configure WIFI. Je kiest je netwerk, voert je wachtwoord in. Klaar.

Heb je nou even geen USB keyboard bij de hand? Geen probleem. Ga met je controller naar het RetroPie menu. Ga daar in het menu naar ´Show IP´. Nu weet je het IP adres van je Pi.

Download nu PuTTY op je PC of Laptop (moet in hetzelfde netwerk zitten als je Pi). Pak deze versie (zal nu iets van 0.67 zijn).

.

In dit programma voer je het IP adres van je pi in, laat de instelling op SSH staan. Je maakt nu verbinding met je Pi door op ´Open´ te klikken. Klik even op ´Yes´ als er een pop-up komt (doet ie altijd als hij de eerste keer verbinding maakt).

(De officiele site zegt dat je ook met ´retropie´ in plaats je IPadres in kan loggen. Dit werkte bij mij echter niet).

Als er nu om een naam en wachtwoord wordt gevraagd. De naam is altijd ´pi´ (zonder tekens) en het wachtwoord ´raspberry´ (zonder tekens). Je zit nu in een commando prompt.

Tik nu in:
sudo /home/pi/RetroPie-Setup/retropie_setup.sh

Je komt nu in het instellingen menu en vanaf hier kan je op dezelfde manier als hierboven om schrijven naar de Wifi scrollen en alles in stellen. Het wijst zicht redelijk van zelf!

Games

Nu moeten we alleen nog Game Installeren. Daarvoor heb je ROMS nodig en in sommige gevallen ook een aparte BIOS file (Alleen bij GBA, NeoGeo, Arcade, Playstation 1 en SegaCD en voor Atari alleen als je graag het Atari logo wilt hebben bij het opstarten van een game).

Hoe je aan Roms kan komen. Daar zal je zelf achter moeten komen. Daar kan en mag ik je niet bij helpen. Maar daar kom je zelf vast wel uit! Google is je beste vriend!

Het makkelijkste is om de bestanden via het netwerk naar je Pi te sturen. Tik hiervoor in de verkenner van je pc of laptop “\RETROPIE” in. Dit werkte bij mij niet. Dus ik moest het doen via het IPAdres (dat is gewijzigd als je het net draadloos hebt gemaakt). Zoek je IPadres via het RetroPie menu en tik in de verkenner van Windows \192.168.xxx.xx (op de X de rest van het IPadres). Je ziet nu de volgende mappen:

De gevonden BIOS bestanden sleep je nu in de BIOS map. Open nu de Roms map. Hier zie je 50 submappen. 1 voor elke console. Sleep je ROMS nu in de juiste map van de juiste console. Heb je Megadrive Roms, sleep ze dan in de Megadrive map en niet in de Genesis map. Maak een nieuwe map aan en noem deze ´hidden´. Sleep nu alle mappen van de consoles die je niet gebruikt hierin. Dus gebruik je geen Dreamcast? Sleep de Dreamcast map dan hierin. Daarmee zorg je ervoor dat straks alleen de systemen die jij wilt spelen in het menu te zien zijn, en niet bijvoorbeeld IBM, DreamCast en MsDOS.

Druk nu op start op je controller en ga naar Quit. Start het systeem zo opnieuw. Let op dat je ook altijd via dit menu je Pi uitzet. Je bent geen Microsoft dat net een supersysteem ontwikkeld heeft. SD kaarten hebben de neiging volledig te crashen als je het niet goed afsluit.

Nadat je je Pi opnieuw hebt opgestart zie je de systemen waar de roms inzitten en ben je klaar om te spelen!

In de volgende delen gaan we dieper in op het bouwen.

Themas, shaders, back-ups en overlays en we kijken nog even naar hoe je met de settings kan spelen op je ervaring optimaal te maken!

Ik hoor graag jullie ervaringen en zie foto’s altijd graag tegemoet.

Vragen? Stuur me een berichtje of reageer hieronder.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Teamleiders en nieuwe functies voor Pokémon Go aangekondigd

Speler maakt werkende GBA met Pokémon in Minecraft