in

Mario Maker (Wii U)


Super Mario Maker,
Maker.. als in een soort van editor hoor ik je al denken? 
Helemaal correct mijn Mushroom maatje! Deze keer laat mighty N de touwtjes helemaal los en dat gaat gepaard met een nostalgische doe het zelf pakket tjokvol buizen, blokken en Bowser’s bonte badies!

Redenen genoeg dus om Princess Peach een hoedje / kroontje te laten schrikken en onze creatieve (rode) pet op te zetten.
It’s a Mario Time!

 
Mario’s Time Machine

Ik nodig jullie uit om even in Mario’s Time Machine springen,
terug naar de begin jaren ’90. Een periode waar ik mijn liefde voor Sega en hun mascotte niet onder stoelen of banken stak. Het supersonisch blauwe egeltje was voor mij heer en meester van de consolewereld, tot die ene bewuste zomerdag.. De dag waarop ik voor de eerste keer Nintendo’s paradepaardje, de Super Nintendo in al zijn majestueuze glorie mocht aanschouwen.
De gloednieuwe console werd vergezeld van één game,
het spel Super Mario World. Een herkenbare (ik had Mario op de Nes wel eens gezien)
bruin besnorde loodgieter lachte me enthousiast toe, niets zou ooit nog hetzelfde zijn.
 

Ik herinner me nog hoe ik daarna als jong knaapje tijdens de les Wiskunde mijn eigen Mario levels vol jeugdig enthousiasme neerpende op de binnenkant van mijn kaft.
Dat ging gepaard met de nodige vraagtekenblokjes vol muntjes, koopa’s, Goomba’s en een arsenaal aan wapens.. Tja, dat laatste.. Ik was nu eenmaal rond die periode ook enorme fan van WonderBoy III. Mario moest het in die tijd meestal stellen met zijn donkerbruine “Combat” boots en vurige bloemen! – Maar wat was het heerlijke wegdromen naar die wondere wereld terwijl we onze fantasie op papier konden neerpennen.

Nu, meer dan twintig jaar later heb ik dat gevoel van creatieve vrijheid opnieuw mogen beleven. Eindelijk kunnen we zelf aan de slag met een wereld die al decennia lang deel uit maakt van ons collectief geheugen.
Hoog tijd dus om opa’s blauwe overal terug op te vissen en die snor mag nu ook wel even blijven staan!

Mario Shool

Met zo’n brede waaier aan mogelijkheden kan Mario Maker in het begin natuurlijk best overweldigend overkomen. Een goed uitgebalanceerd level vraagt toch wel wat denkwerk!
Gelukkig hebben de vriendelijke jongens van Nintendo daar iets op gevonden.
Zo start je als vanouds bij het herkenbare eerste level van quasi elke
2D Mario platformer, World 1-1.
 

Na even vrolijk rond te huppelen wordt er je met de alom bekende Nintendo charme en aanstekelijke deuntjes duidelijk gemaakt dat het level nog niet helemaal af is!
Al kon die gapende afgrond midden in het level wel tellen qua hint.
Het spel houdt even halt en maakt je attent op de overzichtsbalk die bovenaan het scherm verschijnt. Hier krijg je een mooi overzicht van de typische mario items zoals de (vraagteken) blokjes, de muntjes, paddenstoelen en verschillende Koopa Troopa’s..
 
Waar je in het begin met een handjevol items aan de slag kan gaan, wordt je beetje per beetje geïntroduceerd met nieuwe, herkenbare elementen uit het Mario universum.
Houdt je liever van de klassieke Mario stijl of kan je je meer vinden in de New Super Mario aankleding? – Dan heb ik goed nieuws voor je, want bij elk level kan je je stijl kiezen en aanpassen. Ook fans van Super Mario Bros 3 en Super Mario World komen hier aan hun trekken. Wat het totaal op 4 speelbare stijlen brengt.
Iedereen heeft wel zijn favoriete stijl, een slimme zet dus van Nintendo!

Het merendeel van de items zijn ook in de verschillende werelden beschikbaar.
Zo zijn sommige elementen specifiek aangemaakt voor die bepaalde stijl.
Denk maar aan het thema ‘ghost house’, wat nooit bestaan heeft in de eerste Mario, heeft nu een heel leuke, totaal nieuwe 8-bit variant gekregen!

 
Mario Mayhem 

Na het doorlopen van de aangename tutorial was het tijd voor mijn eerste level.
Die was al snel af en ik had nood aan een test publiek! Vooraleer ik mijn “harde” werk wou delen met de community besloot ik even de controller aan mijn zoontje te geven.
Die werd meteen wild enthousiast toen hij merkte dat hij het level zelf kon aanpassen!
Ik merkte bij hem hetzelfde enthiousasme op als toen bij mezelf.

‘Papa waarom zetten we niet wat meer trampolines en schildpadjes daar en o ja overal moet vuur uit die pijpen komen’. Even later was hij aan de slag gegaan met mijn level en had de moeilijkheidsgraad meteen geüpscaled van Toad-Friendly naar Mushroom-Mayhem!

Al was het level nu niet meer echt speelbaar geworden voor de gemiddelde gamer, het deed me echter wel inzien dat je je helemaal niet braaf hoeft te houden aan de vooraf geplaveide weg. Je kan immens veel zelf combineren, het spel daagt je uit om telkens een stapje verder te gaan. Je hebt nu zaken die je voorheen nooit zou terugvinden in een Mario game, zoals Goomba’s die uit vraagtekenblokken springen, vliegende piranha planten, springveer-wolken. De mogelijkheden zijn enorm!
 
Je kan je eigen levels ten alle tijden delen met de community. Er zijn weinig regels, al is de grootste vereiste dat je zelf het level kan uitspelen! Handig is trouwens ook dat je feedback krijgt van de spelers, ook zie je waar Mario sterft en je misschien de nodige wijzigingen dient uit te voeren om het level wat toegankelijker te maken, tenzij je je publiek liever een pittig level wil voorschotelen natuurlijk.

Mario Party

Nintendo heeft intussen al heel wat updates uitgebracht voor deze game.
Vaak typische Nintendo elementen die net nog ontbraken, anderzijds nieuwe zaken die de creativiteit van je level weer net tot dat hoger niveau kunnen brengen. Mario is deze keer niet alleen, helemaal niet zelfs! Je kan tal van karakters vrijspelen in de game of via Amiibos.
Toegegeven, de gameplay zal niet veranderen, maar hoe leuk is het niet om met Link, Pacman of Sonic te kunnen spelen in een Mario game! Sommige makers hebben er zelf hele levels op gebaseerd en geloof me, daar zitten echte pareltjes tussen!

   
Mario Jury

Altijd al van mening geweest dat Miyamoto maar wat liep aan te modderen en jij het beter kan of heb je gewoon zin om creatief helemaal los te gaan in Mario’s 2D universum?

Wel, dit is je kans. In Mario Maker kan je je levels namelijk delen met de community. En dat delen mag je gerust heel vrijgevig noemen, want zo zijn er al meer dan 7 miljoen beschikbaar, waaronder heel wat juweeltjes, die je via de handige filters snel tussen je favorieten kan zetten.

Enige voorwaarde is weliswaar dat je Mario zelf heelhuids tot aan de eindvlag van het level kan brengen. De manier waarop je de speler laat doen hangt helemaal van jou af.
Ga je liever voor een old school adaptatie van heerlijke klassiekers zoals level 1-1, of ga je liever de gestoorde / sadistische toer op.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Hearthstone – ‘zelfs lollige lore moet je serieus nemen’

Dark Horse brengt nieuw boek uit van Zelda met artwork van de serie