in

Katoenplantages in Rocket League


Woensdagavond. Het studeren is voor vandaag gedaan, vriendin is de deur uit, dus kan ik ongestoord gamen. Ik heb wel weer eens zin in Rocket League. Nadat ik al enkele maanden (toch zeker de gehele zomer) het al niet meer gespeeld heb, kan dat nu wel weer eens. Wel van mijn Playstation 4 gegooid, dus zal ik het opnieuw moeten installeren. Ach, sinds ik verhuisd ben, is het downloaden zo gedaan. Halfuurtje wachten en dan moet het wel goed zijn, zo denk ik bij mezelf. En jawel, ruim dertig minuten later start ik het op. Even een paar potjes voordat ik Overwatch met wat vrienden ga spelen.

Zo een willekeurige avond dat ik denk even fijn te gaan gamen. Voor mijn plezier en gisteren (woensdagavond dus) ging dat prima. Genoten van spannende potjes autovoetbal, mij vergaapt aan het nieuwe onderwaterstadion en weer een paar fijne doelpunten gemaakt. Dat ik de game al een geruime tijd niet had opgestart, kwam door de community. Maar na een paar maanden niet te hebben gespeeld, merk ik weer hoe fijn de game toch is. Hoe goed het in elkaar steekt en hoe skills toch wel van belang zijn. Geen wonder dat het een populaire e-sport game is.

Desalniettemin brengt het belang van het talent en de vaardigheden van mij en mijn teamgenoten eventuele problemen met zich mee. Misschien het feit dat het zo’n ultracompetitief spelletje is nog wel meer. Een mindere wedstrijd kan ieder overkomen, maar zolang ik er plezier aan beleef is dat geen probleem.

Maar even terug naar het allerbegin van het spelletje. Een zeer verrassende game was het vorig jaar voor PS Plus leden. Een gratis cadeautje maar bijna te goed en te verslavend om gratuite te zijn. In het begin heb ik er dan ook veel plezier aangehad, ben ik langzaam beter geworden en was het tof om met anderen te spelen. Maar zoals dat met veel onlinegames gaat, blijft er uiteindelijk een fanatiek clubje spelers over en in dit geval verziekten die het. Daarom stopte ik uiteindelijk maar met het spelen van het spelletje.

Iedereen kan een mindere wedstrijd hebben. Niet iedereen kan een bal zo uit de lucht plukken of de Manuel Neuer van Rocket League zijn. Daarvoor hoef ik niet de huid vol gescholden te worden of nog vervelender teamgenoten die dan maar gewoon weggaan of stoppen met spelen. Gevolg is dat je altijd in de minderheid bent. Maar mijn beredenering was: even een paar maanden niet spelen en dan weer eens een kans geven.

Zo geschiedde. Gisteren vier potjes zonder problemen gespeeld, zonder gescheld of anderszins vervelend gedrag. Vanavond dacht ik precies hetzelfde, even een paar keer spelen. Maar blijkbaar waren mijn teamgenoten vandaag nukkiger of iets dergelijks. Eén teamgenoot besloot na één doelpunt maar niets meer te doen, halverwege mee te doen met de tegenpartij – waarop één van de tegenpartij mij probeerde te helpen, waarvan akte – en toen toch maar weer normaal mee te doen. Onderwijl was ik uitgemaakt voor ‘noob’. Ach, een vervelende trol. Niks aan de hand. Later iemand die mijn moeder een bitch noemde, maar dat vond ik ook niet bijster spannend.

Toen een wedstrijd waarbij de tegenpartij zich maar even goed liet opnaaien door zijn teamgenoot. Vervelend voor die beiden, maar niet zozeer voor mij. Maar zojuist een wedstrijd die voor mij wel veelzeggend was voor het lage niveau van veel Rocket League-spelers en de aanleiding voor dit stukje. Na één tegengoal werd er gezegd dat ik terug moest naar Syrië. Richting het einde van het potje werd ik vriendelijk geadviseerd niet meer terugkomen alvorens ik had geoefend, ‘neger’. Nadat het potje afgelopen was, werd mij nog medegedeeld dat ik, de slaaf, maar op een katoenplantage moest gaan werken en wat katoen moest plukken voor hem, ‘mijn teamgenoot’.

Als historicus in wording kan ik hier natuurlijk heel veel op aanmerken, maar nu brak mijn Friese klomp. Al zou het een trol zijn, wat bezielt sommige figuren toch om online dit soort dingen te spuwen. Laat Skankhunt42 alsjeblieft voor South Park en speel een spelletje voor je plezier. Ontevreden zijn over je teamgenoot mag uiteraard, maar moet dat zo racistisch?

Voor mij verziekt dit soort gedrag het behoorlijk om überhaupt nog online te gamen en dan sta ik ook nog wel bekend een heethoofd te zijn. Liever een heethoofd dan dat je anderen belachelijk maakt en uiteindelijk de racistische toer opgaat. Voor mij is het reden om in ieder geval Rocket League niet meer aan te raken en andere online multiplayergames enkel nog met vrienden te spelen. Ik bedoel, op dit moment schrijf ik dit in een vlaag van frustratie op, maar dat doe ik zonder iemand verrot te schelden. Al heeft mijn Nederlands er wel onder te lijden.

Goed, ik zou dit betoog nog veel langer kunnen maken dan noodzakelijk, maar ik moest dit toch even delen. Nieuwsgierig dat ik ben na anderen en hun ervaringen in deze.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Paper Mario: Color Splash review – Alleen op papier een rpg

Speel de originele Dungeon Keeper gratis via Origin