Als je wilt weten hoe lang jij je adem in kunt houden, ga dan INSIDE spelen. Ik dacht zelf dat het ongeveer een seconde of dertig, veertig was. Het blijkt zo’n vier uur te zijn: vanaf het moment dat ik INSIDE opstartte, tot het moment waarop de aftiteling verscheen heb ik mijn adem ingehouden.
Dat dit een nieuwe game is van Playdead, de makers van LIMBO, zal niemand ontgaan: ook INSIDE is een puzzel platformer met minimale controls en nog minder informatie over het hoe en waarom van alles wat je tegenkomt. Maar dat minimale is juist de grote kracht van deze game.

Prachtig geanimeerd
Zonder introductie begint de game wanneer jij de controle krijgt over een kleine, anonieme, jongen. De game vertelt je niks, je begint gewoon. Alles wat je vervolgens over het verhaal en de wereld van INSIDE meekrijgt gebeurt door middel van non-verbale communicatie zoals, onder anderen, personen in de achtergrond, muziek, de omgevingen, de (soms freaky) gebeurtenissen en de animaties van jouw kleine held.
Die animaties zijn meer dan spectaculair goed: zelden heb ik zo’n goed en geloofwaardig geanimeerd game personage gezien terwijl deze zo klein en minimalistisch is weergegeven. Van de manier waarop hij schrikt, sluipt en rent, tot de manier waarop hij voorzichtig zijn hand op iets in de omgeving legt: alles is super geloofwaardig en levensecht.

Indirect verhaal
Dat helpt het verhaal enorm. Jij als speler weet niks, in het begin. Maar wanneer je kleine mannetje snel wegduikt voor een aanstormende vrachtwagen leer jij van hem dat hij op de vlucht is. Nu is dit een simpel voorbeeld, maar dat is hoe de game werkt: INSIDE vertelt je niks, maar laat het je indirect ervaren. En dat is erg tof.
De gehele game lang zit je met vragen: waarom gebeurt dit of dat? Wat is er aan de hand? Waarom doen die personen zus of zo? INSIDE is spaarzaam met antwoorden, maar biedt genoeg info voor de oplettende speler.

In Limbo
Zo zie je bijvoorbeeld elementen van LIMBO terug, wat suggereert dat INSIDE zich afspeelt in hetzelfde universum, al zal het verder of eerder in de tijd zijn. Deze game staat, echter, ook helemaal op eigen poten: de wereld van INSIDE is prachtig. Deze keer is de game veel meer 3D: de platformactie is wellicht 2D maar de achtergrond hebben drie dimensies. Wederom is de wereld grotendeels grijs maar de game kent wel degelijk kleur en diversiteit in omgevingen. Ook qua gameplay. Zo loop je niet alleen rond, maar mag je ook andere wezens besturen, zwemmen en op pad in een onderzeeër.
De puzzels die je onderweg moet oplossen zijn erg leuk, maar zullen LIMBO spelers her en der wel erg bekend voor komen. Elk mini-hoofdstukje van de game bevat wel een of meerdere puzzels. Ze zijn leuk en slim gemaakt, maar niet al te moeilijk. Dat is ook eigenlijk niet erg: je wilt alleen maar verder in het verhaal en ontdekken wat er nu precies allemaal speelt.

Trial and Error
Wat mij dan ook enorm stoorde was de soms hoge mate van trial and error in de game: je zult af en toe dood gaan om hele flauwe en slechte redenen. Zo zul je vaak dood gaan doordat je in een wel erg slecht zichtbare afgrond rent in een onbekend gebied, door plots brekende vloeren of verzopen worden door een plots opduikend onderwaterwezen.
Als je dood gaat omdat je een puzzel niet goed oplost, dan is dat niet zo erg: het is immers je eigen schuld. Wanneer mijn kleine menneke in koele bloede wordt gedood voordat ik überhaupt heb gezien dat er een bepaalde puzzel is, of dat diens dood nodig is om de puzzel uit te leggen, dan vind ik dat erg irritant.

Lang boos blijven op INSIDE is echter erg moeilijk. Want meteen na een frustrerend stukje, word je weer getrakteerd op een volgende prachtige omgeving die goed geanalyseerd dient te worden voor het verhaal en de puzzels. Dan ben je die frustratie al weer vergeten.
Sterk verhaalverloop
De game is wellicht wat kort (de game kost echter ook niet al te veel) maar dat maakt de game goed met leuke puzzels, prachtige looks en een sterk verhaalverloop. De game weet je steeds iets nieuws te bieden om mee te spelen. Zoals gezegd is het een game die je in een ademteug wil uitspelen: vanaf het moment dat je begint totdat het bijzonder mysterieuze einde is behaald zit je op het puntje van je stoel te genieten van een prachtige game.

Daarbij is het wel goed om te realiseren dat juist omdat het zo’n goede game is je deze goed onthoudt en daardoor niet snel nog een keer zult doorlopen. Op een paar collectibles en wellicht je eigen drang om bepaalde puzzels nogmaals te doorlopen na is er weinig te behalen aan een tweede speelsessie (al moet gezegd worden dat de “secret ending” een heerlijk stukje mind boggling content is!)
INSIDE is een game die ik veel mensen kan aanbevelen. Of je nu houdt van een goed verhaal, een toffe setting, goede puzzels, leuke platformactie of een combinatie van dat alles: INSIDE biedt het je.
in het kort
Gespeeld op: Playstation 4
Beschikbaar voor: PlayStation 4, Xbox One, Microsoft Windows
Genre: Puzzel/Platformer
Speelduur: 4 uur
Release datum: 29-06-2016
+ Geweldige sfeer
+ Mysterieus
+ Levensechte karakters
– Trial and Error
Eindcijfer: 9+