in

De hype die Minecraft heet


Het moge duidelijk zijn: Minecraft is hot. Nadat ik er een aantal weken terug via een vriend kennis mee maakte, zag ik binnen de kortste keren de nieuwsberichten en artikelen rondom de game op allerlei gamesites verschijnen. Ook op InsideGamer heeft het Minecraft-virus al om zich heen gegrepen. Na een topic over de game, verscheen er afgelopen week een column van lid Skye waarin ook hij zijn enthousiasme voor het spelletje niet onder stoelen of banken steekt. Wij van InsideGamer volgen deze hype nu al enige tijd en besloten niet langer achter te blijven en eigenhandig te ontdekken wat Minecraft nu zo interessant maakt. Voor degenen die nog steeds geen idee hebben waar ik het in hemelsnaam over heb; hieronder een korte uitleg (of lees de eerder genoemde lezerscolumn van Skye).

In mei 2009 besluit de op dat moment werkloze gameontwikkelaar Markus Persson dat hij aan zijn eigen game gaat werken. Hij is zelf veel bezig met het spelletje Infiniminer – een spel waarin spelers mijnen uithouwen op zoek naar waardevolle grondstoffen – maar hij ziet veel meer potentie in het simpele concept. De inspiratie voor Minecraft is geboren. Persson houdt vast aan twee belangrijke factoren: een spel moet vooral leuk en toegankelijk zijn.

Die toegankelijkheid ervaar je al snel als je de game voor het eerst speelt. Minecraft is weliswaar op het eerste oog een foeilelijke game die volledig is opgebouwd uit blokken, maar deze lage grafische kwaliteit zorgt er wel voor dat vrijwel iedereen met een degelijke pc de game kan spelen. Het hele spel, dat te downloaden is van de website, is niet groter dan een paar megabytes zodat iedere pietlut binnen no-time de game op zijn harde schijf kan zetten en aan de slag kan. Ook de instapdrempel van Minecraft is erg laag. Veel meer dan de vier toetsen om te lopen en de twee knoppen op de muis zul je niet gebruiken. Ondanks die lage instapdrempel heeft Minecraft op dit moment een nog vrij hardcore publiek. Dus waar zit hem dan die funfactor in?

Zelf spelen?

Op de officiële website van Minecraft is de game te downloaden. Er is een gratis versie, waarin je slechts kunt bouwen, maar veel leuker is de ‘survival’-versie, oftewel Minecraft Alpha. Deze versie kost je tien euro die via PayPal te betalen is, maar dit is slechts een peulenschil als je kijkt naar het aantal uren plezier dat je uit de game kunt halen.

Het heeft alles te maken met een eigenschap die wij als mens allemaal delen: nieuwsgierigheid. Zodra een speler een nieuwe game begint wordt er om hem heen een willekeurige wereld gegenereerd. Stranden, bergen, grotten, meren, lavapoelen, noem het maar op; elke wereld ziet er anders uit en biedt andere ontdekkingen. Als je als speler een beetje gesetteld bent komt er al snel een niet te onderdrukken drang om jezelf een weg de diepte in te banen. Want hoewel er aan de oppervlakte van de wereld basisgrondstoffen te verkrijgen zijn zoals hout en kool, zitten de belangrijkere grondstoffen zoals ijzer, ‘redstone’ en diamant toch echt diep in de grond.

Naast deze drang tot ontdekking is er ook een andere belangrijke verslavingsfactor. Behalve het slopen en afbreken van blokken is het namelijk ook mogelijk om met deze blokken weer compleet nieuwe constructies te bouwen. Dan kun je in eerste instantie denken aan hutten en torens, kastelen misschien zelfs, maar tik Minecraft in op Youtube en je krijgt de meest bizarre creaties te zien. Er zijn al servers waar een hoop mensen samen aan de meest opzienbarende bouwwerken werken. Minecraft is één van de weinige games die ik ken waar het spreekwoord ‘Sky is the limit’ daadwerkelijk op van toepassing is.

Aan de ene kant was ik eerst sceptisch over het feit dat er geen einddoel is in Minecraft, dit kan namelijk veroorzaken dat er een enorme sleur ontstaat waar de speler in terechtkomt. Anderzijds is dit juist het mooie: je stelt je eigen doelen. Zo maak je ten eerste een planning voor elke dag. Minecraft heeft namelijk een dag- en nachtcyclus en omdat er ’s nachts allerhande gespuis verschijnt, zal de voorzichtige (lees: verstandige) speler zich vooral overdag bezighouden met het bouwen en verzamelen in de open lucht, terwijl hij ’s nachts voorwerpen gaat creëren of ondergrondse mijnen onderzoekt. Zo werk je langzaamaan naar je eigen tijdelijke doel toe, wat kan variëren van het uitbouwen van je eigen schuilplek tot het opsporen van zoveel mogelijk ijzer.

Zelf ben ik nu sinds een weekje ongeveer in de wereld van Minecraft gedoken en ik heb nog een hoop ideeën die ik in de game wil verwezenlijken. Persoonlijk kan ik het spel nu al aanraden, maar omdat ik vermoed dat er nog steeds een hoop scepsis rond het raar uitziende spelletje hangt, zal ik de komende tijd een aantal artikelen schrijven met daarin mijn eigen ervaringen en een aantal tips voor beginners. Voor nu laat ik het er bij, want bij het schrijven van dit artikel heb ik Minecraft aan laten staan en de bakstenen die ik in mijn oventjes heb laten bakken zijn klaar om gebruikt te worden in mijn nieuw aangelegde tombe!

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Kwart vrouwen speelt per dag dertig tot zestig minuten games

Sonic Fan Remix-demo nu te downloaden