in

Minecraft – De eerste stappen


Nu jullie op zijn minst bekend zijn met het fenomeen Minecraft, hebben sommigen van jullie misschien al de stap gemaakt om het spel zelf uit te proberen. Maar, ondanks de toegankelijkheid van de game moet ik bekennen dat je bij de eerste stappen in het spel nog geen goed idee hebt van waar je in hemelsnaam moet beginnen. Logisch ook, aangezien Minecraft een spel is zonder ultiem doel. Niet getreurd, in dit artikel geef ik je enkele tips die je een eindje op weg kunnen helpen.

Nadat je vanuit het hoofdmenu een nieuwe savefile aanmaakt, word je in de wereld gegooid en deze wereld wordt compleet willekeurig opgebouwd. Het is dus mogelijk dat je in een sneeuwlandschap terecht komt, een heuvelachtig gebied of een serie dicht bij elkaar liggende eilanden. Na een paar eerste stappen om je een beetje te oriënteren is er toch echt werk aan de winkel, want de nacht komt eraan, en daarin verschijnen er allerhande monsters die je met plezier een kopje kleiner maken. Ik raad overigens aan om de moeilijkheidsgraad minstens op normal te zetten. Dit biedt een leukere uitdaging en het zorgt ervoor dat je zorgvuldig te werk moet gaan.

Het eerste dat je moet doen is een schuilplek voor jezelf maken zodat monsters niet bij je kunnen komen. Hiervoor heb je uiteraard grondstoffen nodig en hout is daarvan één van de belangrijkste. Zoek dus snel een paar bomen uit en verzamel de boomstammen hiervan. Via het inventory-scherm kun je deze houtblokken omzetten in planken. Vervolgens kun je met deze planken een werkbank maken, een voorwerp waar je heel veel gebruik van gaat maken in het verdere verloop van de game.

Het kiezen van een plek voor je schuilplaats (die je in de toekomst zo veel kunt uitbreiden als je wilt) is overigens ook niet onbelangrijk. De beste grondstoffen en mineralen vind je onder de grond, dus een huisje bovenop een berg is –hoe knus het er ook uitziet – niet de meest verstandige keuze. Het beste kun je een plek uitzoeken die tegen een berg aanligt, met een hoop grotten in de nabije omgeving. Ook een meer of kustlijn (voor water en zand) en bomen zijn handig om in de buurt te hebben. Op de afbeelding hieronder is te zien hoe ik een mooie plek vond in mijn eigen wereld. Van een dak ben ik in ieder geval al voorzien en er zijn een hoop bergen en bomen in de nabijheid zodat ik (hoogstwaarschijnlijk) voldoende grondstoffen om me heen heb.

Voor het verzamelen van grondstoffen heb je instrumenten nodig, aangezien een blok steen weghakken met je handen nogal traag gaat. Hier komt de eerder gemaakte werkbank van pas. De werkbank is voorzien van negen slots waar items in te plaatsen zijn, en door de verschillende items te combineren maak je weer nieuwe voorwerpen. Met wat stokken en een paar planken kun je bijvoorbeeld al een handige pikhouweel, een schep en een hakbijl maken. Later in het spel kun je in plaats van hout ook steen, metaal een diamant gebruiken voor deze gebruiksvoorwerpen, waarbij een stenen pikhouweel weer langer meegaat dan één van hout et ceterac.

Naast hout, is ook kool in het begin een belangrijke grondstof. Hiermee kun je namelijk fakkels maken, die niet alleen licht in de duisternis verschaffen, maar er ook voor zorgen dat vijanden niet in de buurt spawnen van waar je hem neerzet. Bovendien zijn ze uiterst behulpzaam voor het verkennen van diepe spelonken en grotten. Kool is te onderscheiden door de kleine zwarte puntjes in het blok, zoals afgebeeld op het screenshot hieronder. De grondstof bevind zich vaak in bergen en grotten, of onder de grond, dus zul je hier voor vooral moeten zoeken rondom en in stukken rots.

Tijdens de nacht is het niet verstandig om buiten rond te lopen. Dit is precies de reden waarom ik mijn schuilplek vaak tegen een berg aan bouw, zodat ik mij in de nachtelijke uurtjes gewapend met pikhouweel en zwaard een weg baan de aarde in. Heb je eenmaal een veilige plek en de nodige tools tot je beschikking, dan is het verder aan jou wat je met de komende tijd gaat doen. Je kunt jezelf als doel stellen om een bepaalde constructie van de grond af aan op te gaan bouwen, je kunt de omgeving verkennen op zoek naar interessante grotten of je kunt experimenteren met verschillende grondstoffen die je verzameld hebt. Met deze kennis moet je een aardig eindje kunnen komen. Als je dan nog geen inspiratie hebt, neem dan vooral eens een kijkje op YouTube, waar de meest bizarre creaties te vinden zijn.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Amnesia: The Dark Descent

Moeder vermoordt kind om Farmville