in

Assassin’s Creed: Brotherhood


Na een bikkelharde strijd tussen een jonge Italiaanse sluipmoordenaar en de orde van de tempeliers is de rust in de straten van de renaissancistische steden Florence en Venetië weergekeerd. Ezio Auditore heeft de hooggeplaatste tempelier Rodrigo Borgia, beter bekend als paus Alexander VI, verslagen om vervolgens zijn leven te sparen. Een onverstandige keuze zo blijkt; Rodrigo Borgia herpakt zich in zijn pauselijke schuilkamer en zijn leger bonkt niet veel later op de poort van Ezio’s familievilla in Monteriggioni.

Onder aanvoering van Rodrigo Borgia’s zoon, Cesare, verpulvert het pauselijk leger het onderkomen van de Auditore-familie en daarmee een belangrijke uitvalsbasis voor de Assassins. Noodgedwongen gaat Ezio op zoek naar een nieuw onderkomen, niet geheel toevallig in Rome, onder de rook van het Vaticaan en daarmee de gewraakte Borgia-familie. De rust mag dan zijn teruggekeerd in Florence en Venetië, in Rome barst het strijdgewoel juist helemaal los.

Vanaf het Tiber-eiland stelt Ezio alles in het werk om de macht van de Borgia-familie in te perken en terug te nemen wat hem in Monteriggioni werd ontnomen. Dit doet hij met hulp van zijn raadsman Machiavelli, een bevlogen politicus met allerhande belangrijke connecties. Machiavelli is echter niet van onbesproken gedrag, waardoor een aantal medestanders zich terughoudend opstellen. Door het dievengilde van La Volpe, het huurlingleger van Bartolomeo en de courtisanes van zijn zus Claudia bij te staan in hun problemen, moet Ezio het vertrouwen van zijn oude bondgenoten herwinnen.

Wat volgt is een ruim tien uur durend verhaal dat is doordrenkt met historische gebeurtenissen en personages. Toch is de vertelling rondom de strijd met de Borgia-familie minder indrukwekkend dan de verhaallijnen in de voorgaande twee delen. Plottwists missen en het avontuur van Ezio eindigt uiteindelijk wat matig. Het kwam mij een beetje over alsof de ontwikkelaars zich pas heel laat beseften dat er nog niet echt een einde was gekomen aan de Borgia-beslommeringen en het zaakje nog even snel hebben afgehandeld met wat missies die van de hak op de tak springen.

Bekijk de videorecensie

Gelukkig weet de rest van de game wel te overtuigen en bevat de game alle elementen die we van een Assassin’s Creed-game mogen verwachten. Zo zal Ezio flink wat uurtjes klimmend en klauterend doorbrengen en heeft hij hiervoor wederom een gigantisch en prachtig speelterrein. Rome is namelijk dé perfecte locatie voor Ezio’s acrobatische capriolen en met eeuwenoude bouwsels als het Colosseum en het Pantheon mis je de trekpleisters uit Florence en Venetië – die veel schaarser aanwezig waren – geen moment. Rome leeft, is sfeervol en is ook in de game een culturele schatkamer.

Niet alleen het betere klauterwerk is weer aanwezig, Ezio moet namelijk ook behoorlijk wat afmoorden. Het op slinkse wijze omleggen van je doelen, zonder vooraf de aandacht te trekken is nog steeds fantastisch om te doen. Kom je dan alsnog in een penibele situatie terecht, dan is Ezio niet te beroerd om zijn zwaard te trekken en de tegenstanders één voor één in stukjes te hakken. Dankzij het verbeterde vechtsysteem werkt alles vele malen beter dan in het voorgaande deel. Wanneer Ezio eenmaal één vijand in de pan heeft gehakt, rijg je de daaropvolgende tegenstanders met de juiste timing met een soepele combinatie aan je degen. Het nieuwe vechtsysteem is slechts één van de verbeteringen die in Brotherhood zijn doorgevoerd.

Naast het volgen van de verhaallijn is er in het zestiende-eeuwse Rome nog meer dan genoeg te beleven. Zo zijn de geheime missies terug en kan Ezio ditmaal op zoek naar de uitrusting van Romulus, stichter van Rome. Deze zijmissies hebben niets aan kracht ingeboet en zorgen ook in deze game voor memorabele momenten. Zo denken we nog graag terug aan de vette achtervolging door de ondergrondse gangen van het Colosseum.

Dat niet alleen flitsende en spectaculaire passages interessant zijn, bewijst het uitgebreide en sterk uitgewerkte economische systeem. In Assassin’s Creed II was het al mogelijk om de winkeltjes in het plaatsje Monteriggioni te renoveren, in Brotherhood is heel Rome op te kalefateren. Voordat je kunt renoveren moet je zorgen dat je gebieden ontdoet van enige invloed van de Borgia-familie. Dit doe je door de plaatselijke Borgia-kapitein koud te maken en zijn uitkijktoren in lichterlaaie te zetten. Vervolgens zijn winkels, paardenstallen en banken in de directe omgeving te voorzien van een opknapbeurt, waardoor Ezio wordt voorzien van een constante geldstroom, kortingen bij plaatselijke uitbaters bedingt en voorwerpen als wapens en bekende schilderijen vrijspeelt. Het opwaarderen van de plaatselijke economieën is niet essentieel, maar wel erg bevredigend.

Het omverwerpen van de zogenaamde Borgia-torens zorgt er, naast de mogelijkheid om de boel economisch wat op te fleuren, ook voor dat Ezio meer medestanders krijgt. Per gevallen Borgia-toren kan Ezio namelijk een nieuwe sluipmoordenaar rekruteren die hij vervolgens eenvoudig kan oproepen tijdens heftige gevechten en pittige missies. Daarnaast kan Ezio zijn jonge Assassins ook op pad sturen naar verre oorden om contracten uit te dienen en geld voor de Brotherhood binnen te halen. De beginnende rekruut zal slechts de makkelijkste contracten tot een goed einde kunnen brengen, maar na flink wat missies heeft hij of zij genoeg ervaring om lastigere missies te voltooien. Omdat de rekruut tijdens missies niet is op te roepen, is het zaak om je volgelingen goed te managen. Laat ze ervaring opdoen en neem pas een moeilijke missie aan wanneer je Assassins veilig zijn teruggekeerd en je kunnen bijstaan.

Met de geheime missies, het uitgebreide economische systeem en het rekruteren van sluipmoordenaars hebben we nog lang niet alle content van Assassin’s Creed: Brotherhood besproken. Rome is simpelweg één groot speelparadijs waar meer dan genoeg te doen is. En raak je dan, na vele uren speelplezier, uitgekeken op de ijzersterke singleplayer, dan is er altijd nog een originele en leuke, maar niet perfecte multiplayer (zie: Assassin’s Creed: Brotherhood – de Multiplayer). De stap die Assassin’s Creed II vooruit zette ten opzichte van het origineel is weliswaar een stuk groter, maar met Assassin’s Creed: Brotherhood is de serie wederom beter geworden.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Uitgespeeld: terugblik op Call of Duty: Black Ops

GoldenEye 007