in

Beste NES Zapper-games


deze retromaand van december 2010 wordt er teruggekeken naar een groot aantal verschillende systemen, van de Nintendo Entertainment System tot aan de eerste PlayStation. Verschillende ranglijsten, specifieke titels en spelcomputers komen hierin aan bod. Een van de uitzonderingen hierop is dit artikel, waar je wat meer leest over de meest populaire accessoire voor de Nintendo 8-bit: de Zapper. Iedereen die iets van Nintendo af weet kent Duck Hunt wel, maar er zijn nog veel meer spellen voor het pistool verschenen.

5 Hogan’s Alley

In deze Top 5 beginnen we met Hogan’s Alley. Dit was een van de eerste spellen die gebruikmaakte van de Zapper. Het concept is vrij simpel: Op een achtergrond komen verschillende ‘kartonnen’ personen op je af en je moet zeer snel het verschil kunnen maken tussen boeven en onschuldige omstanders. Het begint allemaal in een soort trainingscentrum waar je drie figuren naast elkaar tegelijk voor je kiezen krijgt. Zodra je iets meer je best doet, mag je naar buiten en kom je voor een gebouw terecht waar er al veel meer plekken zijn waar de slechteriken en de mensen die je niet moet raken ineens omhoog springen.

Net zoals veel van de andere Zapper-spellen is er van een verhaal geen sprake. Het spel draait echt om het snel kunnen reageren en het goed uit elkaar kunnen houden van de kartonnen tegenstanders. Het spel heeft meer weg van een virtueel trainingscomplex en het grappige is dan ook dat de FBI meer dan twintig jaar geleden een echt trainingscomplex voor beginnende agenten van verschillende bureaus heeft geopend. De naam? Hogan’s Alley!

4 Gumshoe

Gumshoe is een van de uitzonderingen op de regel wat betreft veel Zapper-spellen. Het bevat namelijk een heus verhaal! Een ex-FBI-agent, die nu zijn brood verdient met detective spelen, moet zijn dochter redden uit de grijpgrage klauwen van een maffiabaas. Stevenson, de hoofdfiguur, moet binnen vierentwintig uur een vijftal diamanten vinden en naar de slechterik brengen, anders ziet hij zijn dochter nooit meer.

Gumshoe is een platformspel, waarbij je alleen de Zapper gebruikt om allerlei acties uit te voeren. Lopen doet Stevenson zelf, maar alle andere dingen doe je met het pistool. Je springt door op je speler te schieten en je vijanden kun je verslaan door… op ze te schieten. Heb je zoveel vijanden kapot geschoten dat je voorraad kogels helemaal op is, dan pak je de rode ballonnen, daar zit munitie in. Logisch toch?

3 Wild Gunman

Altijd al een echte cowboy in het Wilde Westen willen zijn? Dan moet je Wild Gunman hebben. In Wild Gunman komen er verschillende bandieten op je af die je zo snel mogelijk moet neerschieten. Je moet echter wel wachten totdat een of meerdere tegenstanders hun pistool proberen te pakken, het draait echt om reactiesnelheid. Wild Gunman is overigens het allereerste spel voor de NES waar een stem in te horen was. Het moment dat het woord ‘Fire!’ wordt uitgesproken door je tegenstander (letterlijk dus) is namelijk het teken dat je mag schieten. Als je te vroeg of te laat schiet, heeft de tegenstander je te pakken en dan klinkt de Dodenmars van Chopin door je speakers.

Een van de meest legendarische referenties naar videogames in een film heeft met Wild Gunman te maken. In Back to the Future 2 komt Marty McFly ver in de toekomst terecht. In een café weet hij een oude arcadekast (Wild Gunman) weer aan de praat te krijgen, en om even de stoere bink uit te hangen schiet hij binnen een mum van tijd een hele rij aan vijanden neer. De toeschouwers zijn niet echt onder de indruk, omdat het spel hopeloos verouderd is en ze het stom vinden dat ‘je je handen moet gebruiken’.

2 Operation Wolf

Operation Wolf is voor de meeste gamers van boven de dertig zeer waarschijnlijk een oude bekende uit de arcadehal. Het is een sidescrolling schietspel, waarin je door verschillende oorlogsgeïnspireerde omgevingen terecht komt. Je komt onder andere langs verschillende communicatietorens, een jungle, een gevangenenkamp en een vliegveld. In deze gebieden komen er een groot aantal soldaten, tanks en andere zware voertuigen op je pad die allemaal op je schieten. Jij moet als speler zo snel mogelijk alle vijanden en voertuigen die in beeld staan naar de andere wereld helpen. Je hebt een geweer en granaten tot je beschikking en af en toe komt er een speciaal wapen langs waarmee je enkele seconden lang een oneindige hoeveelheid munitie hebt. Losse munitie voor je gewone wapens verdien je door op kisten of verschillende dieren te schieten.

Operation Wolf is van origine dus een arcadetitel, die compleet met levensgrote machinegeweren te spelen is/was. Het spel is naar een grote hoeveelheid systemen overgezet, maar er zijn er maar een klein aantal die een pistool ondersteunen en de NES-versie is er daar een van. Omdat Operation Wolf snelle arcadegameplay succesvol combineert met het goed gebruiken van de Zapper heeft het een tweede plaats in deze Top 5 verdiend.

1 Duck Hunt

En ja, de nummer 1 in deze Top 5 is onvermijdelijk en onbetwist: Duck Hunt. Duck Hunt was een van de lanceertitels voor de Nintendo Entertainment System en werd een lange tijd zelfs gebundeld met Super Mario Bros. Dat maakt het een van de meest voorkomende spellen voor Nintendo’s 8-bit-machine. In Duck Hunt schiet je op eenden die na elkaar door de lucht heen vliegen. Als je begint, bewegen ze nog niet heel erg veel maar als je verder komt wordt het een stuk uitdagender. Je hebt enkele kansen om de eend te raken. Als dat je niet lukt, dan vliegt de eend weg en word je getrakteerd op een van de meest bekende scènes uit de geschiedenis van de NES en misschien wel uit de geschiedenis van de videogames: de hond die normaal achter de neergeschoten eenden aan springt lacht je met een brede grijns uit.

Overigens zijn er nog twee modi in Duck Hunt, die waarschijnlijk een stuk minder gespeeld werden dan de hoofdmodus. Er is bijvoorbeeld nog een mogelijkheid om meerdere eenden tegelijk op het scherm te krijgen, en je kunt ook nog op kleiduiven gaan schieten. Heb je ooit die rothond die je steeds uitlacht af willen schieten. Helaas, dat kan niet in de NES-versie, alleen bij de VS Duck Hunt-arcadekast.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Deus Ex: Human Revolution krijgt Augmented Edition

The Real Driving Simulator?