
Zoals sommigen hier op de website al wel weten ben ik een zware Megaten-fan. Aangezien deze games niet de aandacht krijgen die ze verdienen dacht ik ‘kom, ik maak er eens een weblog over.’ Dus bij deze!
Shin Megami Tensei, vrij vertaald betekent het True Goddess of Rebirth (Wikipedia holladijee) wat weer vrij vertaald betekent: de ware godin van de wedergeboorte. Tja, what’s in a name? Deze games, simpelweg Megaten-games genoemd, boeien gamers wereldwijd nu al ruim 20 jaar en wat mij betreft gaat dat nog even door. Het begon allemaal met een drie-delig verhaal geschreven door Nishitani Aya, genaamd Digital Devil Story. Een Engelse vertaling vind je HIER!
Hier een lijstje van games wat er zoal is uitgekomen onder de Megaten vlag. De website waar ik deze lijst vandaan heb gehaald ligt al een tijdje op z’n gat dus is niet helemaal compleet maar toch vrij accuraat, Megaten-games komen tenslotte niet elke dag uit.
Megami Tensei Series
Digital Devil Story: Megami Tensei
Digital Devil Story: Megami Tensei II
Kyuuyaku Megami Tensei
Shin Megami Tensei Series
Shin Megami Tensei
Shin Megami Tensei II
Shin Megami Tensei: If…
Shin Megami Tensei III: Nocturne
Shin Megami Tensei III: Nocturne Maniacs * (in Europa uitgebracht als Lucifer’s Call)
Shin Megami Tensei NINE
Shin Megami Tensei: If… Hazama’s Chapter
Shin Megami Tensei 20XX
Shin Megami Tensei Online: Imagine
Digital Devil Saga Series
Digital Devil Saga: Avatar Tuner (aka Shin Megami Tensei: Digital Devil Saga)*
Digital Devil Saga: Avatar Tuner 2 (aka Shin Megami Tensei: Digital Devil Saga 2)*
Persona Series
Megami Ibunroku Persona (aka Persona: Revelations)
Persona 2: Tsumi (aka Persona 2: Innocent Sin)
Persona 2: Batsu (aka Persona 2: Eternal Punishment)
Persona 3*
Persona 3: Fes
Devil Summoner Series
Devil Summoner
Devil Summoner: Soul Hackers
Devil Summoner: Kuzunoha Raidou tai Chouryoku Heidan (aka Shin Megami Tensei: Devil Summoner, Raidou Kuzunoha vs The Souless Army)*
DemiKids/Devil Children Series
Shin Megami Tensei: Devil Children: Kuro no Ka (Black Book)
Shin Megami Tensei: Devil Children: Aka no Ka (Red Book)
Shin Megami Tensei: Devil Children: Shiro no Ka (White Book)
Shin Megami Tensei: Devil Children: Yumi no Sho (Darkness) (aka DemiKids: Dark Version)
Shin Megami Tensei: Devil Children: Hikari no Sho (Light) (aka DemiKids: Light Version)
Shin Megami Tensei: Devil Children: Puzzle de Call
Shin Megami Tensei: Devil Children: Honoo no Ka (Ice Book)
Shin Megami Tensei: Devil Children: Hi no Ka (Fire Book)
Shin Megami Tensei: Devil Children: Messiah Riser
Last Bible Series
Megami Tensei Gaiden: Last Bible (aka Revelations: The Demon Slayer)
Megami Tensei Gaiden: Last Bible II
Megami Tensei Gaiden: Last Bible III
Megami Tensei Gaiden: Another Bible
Majin Tensei Series
Majin Tensei
Majin Tensei II: Spiral Nemesis
Majin Tensei: Ronde
Overigen
Digital Devil Monogatari
Giten Megami Tensei: Mokushiroku
Jack Bros.: No Meiro De Hiihoo!
Maken X
Maken Shao*
Shin Megami Tensei Pinball: Judgement
(lijst overgenomen van http://www.digitaldevildb.com/)
Aangezien ik geen lijst heb van alle Europese releases heb ik zelf bij elke release waarvan ik weet dat die in Europa is verschenen een * gezet. Als mensen me willen verbeteren, graag!
In deze weblog wil ik het vooral gaan hebben over de Shin Megami Tensei games, en dan met name Shin Megami Tensei I, II en III (Nocturne aka Lucifer’s Call). Dit omdat ik vele van de bovenstaande games niet kan spelen aangezien deze alleen in Japan zijn verschenen en iedereen ook weet dat Europa het ondergeschoven kindje is van Videogameland en we dus SMT I en II ook al niet hebben kunnen spelen helaas. Ik heb deze dus via ROM moeten spelen. Ik had graag de originelen gespeeld maar dat is zo goed als onmogelijk, die games zijn zo goed als niet te krijgen. Games die WEL in Europa zijn uitgebracht zijn al bijna zo goed als niet te krijgen, kun je nagaan.

De serie Shin Megami Tensei was (en is) in vele opzichten uniek. Ten eerste is er het eerste persoons perspectief in de eerste twee delen, vergelijkbaar met Wizardry. Daar waar meeste RPG’s zich bedienen van een overhead perspectief ala The Legend of Zelda en de eerste Final Fantasy’s, was het eerste persoons perspectief iets fris binnen het RPG-genre. Oke, zoals gezegd deed Wizardry dit ook al, maar bij Shin Megami Tensei is er meer aan de hand. Deze games lieten namelijk ook het toen al uitgekauwde fantasy thema vallen. Niks geen dwergen, orcs en tovenaars meer. De games waren zo futuristisch dat zelfs de term steampunk de lading niet dekt. Er waren vooral computers en digitale demonen in de Megaten-games. Daarnaast waren de games echt behoorlijk hardcore, zeker voor die tijd. Gekruisigde zielen, afgeslachte mensen, demonen, het zit er allemaal in. En dat op de Nes en de MSX, wie had dat gedacht? Logisch dan ook dat de games in het westen niet uit zijn gekomen. De Jeroen Deysselbloems van toentertijd zouden hun handen vol hebben aan de Megaten-games.
Een ander punt waar de Megaten-games zich onderscheiden van genre-genoten is de samenstelling van je party. Waar andere RPG’s zich bedienen van reisgenoten die je onderweg tegenkomt en die zich bij je aansluiten, valt Megaten op ddordat je demonen die je kan bevechten, ook kan overhalen om zich bij jou aan te sluiten. Of demonen hier op in gaan hangt af van de soort (elke demon behoort tot een clan, met eigen denkgewoontes en manieren). Zo kan een demon je een vraag stellen, en je antwoord daarop bepaalt of een demon jou team komt versterken of je juist aanvalt. Ook de stand van de maan (in deel III Kagutsuchi geheten) speelt een grote rol bij deze onderhandelingen. Zo zullen demonen onhandelbaar zijn bij volle maan en heeft het dus geen zin om te onderhandelen.
De stand van de maan is in Megaten-games trouwens een constante factor. Elke Megaten-game kent dit principe, waarbij de stand van de maan bepaalde gameplay-mechanieken toevoegt. De stand van de maan neemt toe en af wanneer de speler stappen zet in het spel. De maan kent 9 standen, waarbij 0 een lege maan is en 8 een volle maan. De stand begint op 0 en om de ongeveer 10 stappen neemt de stand een cijfer toe totdat de 8 is bereikt en het volle maan is. Vervolgens neemt het weer af tot 0 enzovoorts. Dit brengt een tactisch element met zich mee, aangezien bepaalde skills het beste tot hun recht komen bij volle maan of juist bij een lege maan. Het loont dus om de stand van de maan constant in de gaten te houden.

Atlus, het bedrijf verantwoordelijk voor de Megaten-games (deze hebben de rechten overgekocht van Namco) heeft al aangekondigd dat de serie zich zal voortzetten op de PS3, en evt. op de Xbox360. Aangezien Persona in goede aarde valt in het westen en ook de Megaten-games die hier in het westen uit zijn gekomen het redelijk doen, is de kans groot dat we vanaf nu niet meer overgeslagen worden. Laten we het hopen, gezapige games zijn er al genoeg, hee-hoo!
Volgende keer wat meer over de Persona-series binnen het Megaten-universum!
Bronnen en links of interest: