in

Sega dood?!


Sega is dood, Sega zal nooit meer de oude worden, Sega is niks meer.

Dat kom je tegen als je berichten over Sega in forumtopics leest. Maar is dat wel zo? Is Sega echt dood? Sega is gewoon aan het veranderen. Natuurlijk zijn ze niet meer de oude, zoals jaren geleden toen ze nog hardware maakten. Wordt er alleen niet een beetje overdreven als ze zeggen dat Sega ‘er niet meer is’? We moeten vooral niet vergeten dat Sega een van de belangrijkste bedrijven in de videogame business is.

Sega was altijd al revolutionair bezig; ze waren met zoveel dingen als eerste. In begin jaren ‘80 kwamen ze met Sega Astron Belt; dat was het eerste laserdisc spel. Ook was Sega de eerste die een spel maakte in 3D: SubRoc-3D. Tevens waren zij het eerste bedrijf dat cd’s als medium voor games gebruikte. Daarnaast waren er nog nog veel originele apparaten zoals de 32X. Ook moet niet worden vergeten dat Sega als eerste kwam met een connectie tussen handheld en console, dus trap niet in die hype die connectivity heet. Zijn we trouwens ook vergeten welke console nou als eerste met een online service kwam? Dat was de Sega Dreamcast.

Sega staat ook bekend om hun unieke games. Zo is Jet Set Radio het eerste spel dat gebruik maakte van cell shaded beelden. Virtua Fighter was het eerste 3D vechtspel en Sonic 2 was het eerste spel dat gebruik maakte van split-screen. Verder hebben we de laatste paar jaar nog geweldige games als Panzer Dragoon Orta, Shenmue 1 & 2, Super Monkey Ball, Virtua Fighter 4, Phantasy Star Online, Outrun 2 en nog veel meer geweldige spellen gehad.

Verder erger ik me er persoonlijk aan dat mensen denken dat Sammy en Sega nu één bedrijf zijn, het helemaal afgelopen is. Ten eerste zijn er al vaker veranderingen bij Sega geweest en zijn ze al zovaak van eigenaar veranderd sinds de start in 1954, en nu 50 jaar later zijn ze er nog steeds. Ik ben er van overtuigd dat Sega weer terug slaat. Misschien niet als hardware producent, maar wel als sterke third party ontwikkelaar. Sega is gewoon bezig zich te herstructureren en dat is ook wel nodig omdat ze lange tijd verlies hebben geleden. Dat betekent dus dat er dingen moeten gaan veranderen, zoals alle Sega teams die bij elkaar worden gevoegd. Ze investeren zelfs voor meer dan 227 miljoen dollar aan een nieuwe amusementhal. Zo dood zijn ze dus blijkbaar niet. Het probleem met Sega is dat ze ook veel spellen maken die casual gamers niet echt aanspreken. “Lekker boeiend”, zou je denken als hardcore Sega fan, maar er zal dus toch geld moeten binnenkomen. Dat hoeft niet te betekenen dat de kwaliteit omlaag gaat, maar ze zouden ook wat games kunnen maken voor een ander publiek. Sega had bijvoorbeeld Virtua Figher 4 op alle consoles kunnen uitbrengen en goed eraan kunnen verdienen. Misschien dat ze dat in de toekomst met Virtua Fighter 5 wel zullen doen. Namco en Midway brengen hun bekende vechtspellen ook op verschillende platformen uit en het heeft hen niet bepaald windeieren gelegd.

Sega Sammy is ook van plan om alles wat met spellen te maken heeft onder de naam Sega uit te brengen en volgens Oguchi, één van de bazen bij Sega, komen er in 2005 bekende franchises terug. Zo dood is Sega dus nog niet. Sega was van plan de grootste third party ontwikkelaar te worden, maar zo makkelijk gaat dat niet. Sega Sammy zou bijvoorbeeld kunnen proberen om kleine Westerse ontwikkelaars op te kopen om zo hun positie op de Westerse markt te verstevigen. De droom dat Sega ooit weer terug in de hardware business gaat, heb ik inmiddels opgegeven. Die markt is nu echt vol en vooral met grote machtige bedrijven zoals Microsoft en Sony, zal het moeilijk worden om daar nog tussenin te komen. We zien allemaal hoe Nintendo met de Game Cube loopt te sukkelen.

Uiteindelijk zal alles wel weer goed komen met Sega. Ze hebben nu Sammy als rijke partner, dus financieel gezien dreigt er geen gevaar meer. Waar ik wel van overtuigd ben, is dat Sega altijd een van de vernieuwendste en origineelste ontwikkelaars zal blijven, zoals ze dat al sinds hun start hebben bewezen.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

FIFA reclame met Nederlands tintje

King Tuur