in

The Sopranos


Gisteren heb ik het laatste deel van ‘The Sopranos’-serie (5 Golden Globe awards, 83 andere winsten, 209 nominaties) gekeken, en het lijkt me dan ook maar eens tijd om te laten hoe geweldig deze serie is. De serie loopt al vanaf 1999 en is behoorlijk populair in Amerika. Hierdoor is het een van de grote jongens van HBO. Naast dat ik ga zitten ratelen over hoe geweldig de serie is, ga ik er ook nog wat over vertellen, om te beginnen met te kwaliteit.

De kwaliteit van de serie is zo verbazingwekkend hoog. Het is allemaal zo perfect, waarvan het acteerwerk noemenswaardig is. Grote acteurs zoals James Gandolfini, Steve Buscemi en Tony Sirico spelen erin. Verder is de opbouw van de serie belachelijk goed. De spanning wordt haast altijd opgebouwd en soms wordt dat gedaan voor niets. Hierdoor weet je nu nooit of er iets gaat gebeuren of niet.

van link naar rechts: Silvio Dante, Bobby ‘Baccala’ Balcieri, Tony Soprano, Christopher Moltisanti en Paulie ‘Walnuts’ Gaultieri

Tony Soprano (James Gandolfini) is het hoofd van The Soprano familie. The Sopranos runnen een deel van New Jersey, en zijn daardoor behoorlijk berucht. Hierdoor raakt Tony vaak in conflict met onder andere de FBI. Naast zakelijke conflicten met de New Yorkse families (en soms andere families uit New Jersey) heeft Tony ook problemen in het gezin. Zo is zijn zoon in ‘Season six – Part 2’ manisch depressief en suïcidaal en heeft hij vaak gevechten met zijn vrouw. Tony zien we dan ook elke week een therapeute bezoeken waar hij zijn hart kan luchten.

Naast Tony maken Meadow, Tony Junior en Carmela ook een groot deel uit van de serie. Als gezin van Tony moeten ze dan ook bittere toestanden zien te verwerken zoals verlies van o.a. familieleden. Verder zijn Paulie ‘Walnuts’ Gaultieri, Silvio Dante, Christopher Moltisanti en Bobby ‘Baccala’ Balcieri sleutelfiguren in deze dramaserie. Deze personages zijn prachtig gevonden en weergegeven door Chase, de regisseur van The Sopranos. Ze hebben allemaal wel iets geks; Silvio Dante heeft een pruik op en nog een lid van de familie blijkt homosexueel te zijn (ik ga niet zeggen wie, spoiler alert).

Tony Soprano (James Gandolfini)

Ja, je leest het goed; dramaserie. The Sopranos is niet in het bijzonder een misdaadserie, maar valt meer onder het drama categorie. Ondanks dat er redelijk veel wordt afgeschoten, zijn er ook ellenlange gesprekken (van The Godfather-kaliber) aanwezig. Dit gaat snel saai worden zou je denken, maar de gesprekken zijn zo briljant dat je er bij betrokken blijft. Hierdoor toont The Sopranos vergelijkenissen met andere maffia films, o.a. Goodfellas en The Godfather. Zo hebben er enkele acteurs die in The Sopranos hebben meegespeeld ook gespeeld in Goodfellas, en enkele passages van The Sopranos lijken uit Goodfellas te zijn gekomen. Totaal niet erg natuurlijk, want het is een prachtige film.

Wat ik hier duidelijk mee wil maken is dat als je van de maffiosi-setting houdt, The Sopranos bijna een must-see is. Hij is dan ook onterecht onpopulair in Nederland, en mag zich dan ook plaatsen in het rijtje van beste series ooit. The Sopranos is geniaal, punt.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Bureau voor Gamers: Nintendo’s mysterieuze driehoekjes

Rollercoaster Tycoon 3D Review