in

De Tijdmachine – De Vectrex


Op InsideGamer worden eigenlijk alleen maar de meest recente spellen besproken, gerecenseerd of voorzien van een uitgebreid achtergrondartikel. Wij vonden het eens tijd dat spelcomputers, handhelds, videogames of opmerkelijke accessoires die lang geleden op de markt kwamen ook eens onder de aandacht gebracht moeten worden. Elke twee weken zal er op InsideGamer een aflevering van deze rubriek gebracht worden, waar eens gekeken wordt naar apparaten of spellen die tot dertig jaar geleden uitgebracht werden en dus voor veel mensen waarschijnlijk niet heel bekend zijn. Deze keer wordt er gekeken naar de Vectrex, een vrij obscure console die binnen twee jaar na zijn release alweer van de markt werd gehaald.

Wat is het?

Het bijzondere aan de Vectrex is uiteraard niet het feit dat gewoon cartridges in passen of dat er een losse controller voor te krijgen is. Het eerste dat je opvalt als je het apparaat voor je ziet, is dat je hem niet op een televisie aansluit, er zit namelijk een monitor in het apparaat ingebouwd! Als je in die tijd op jouw kamer nog geen televisie had, was dat dus absoluut geen probleem. Ook zit er een handvat aan, zodat hij gemakkelijk mee te nemen is naar vrienden om hem te laten zien. Het tweede opmerkelijke aan deze machine is dat hij, in tegenstelling tot de andere consoles uit die tijd, een heel apart systeem gebruikt voor de graphics. Het zijn namelijk Vectox-based Graphics, wat zoveel betekent dat het beeld is opgebouwd uit lijntjes die door puntjes aan elkaar verbonden worden. De monitor van de Vectrex kan alleen zwart-witbeelden weergeven. Toch kun je het idee van kleur simuleren door plastic voorzetschermen te gebruiken die bij elk spel geleverd worden. Elk spel heeft zijn eigen voorzetscherm waar wat kleur en voorgedrukte achtergronden op zitten.

Het concept van de Vectrex werd begin jaren ’80 bedacht en in 1982 kwam het ook echt tot een release. GCE (General Consumer Electric) kwam met de eerste versie. Dit bedrijf werd niet veel later overgenomen door MB (Milton Bradley). Eind 1982 kwam de eerste versie op de markt en opmerkelijk genoeg zag de fabrikant er begin 1984 al geen brood meer in en werd de Vectrex alweer van de markt gehaald. Het feit dat de grote instorting van de gamemarkt in 1983 plaatsvond, heeft de Vectrex ook zeker geen goed gedaan. In die tijd werden er heel veel middelmatige apparaten en slechte spellen uitgebracht, waardoor het consumentenvertrouwen volledig weg was. Dit had als resultaat dat veel bedrijven veel minder consoles en spellen verkochten dan ze hadden voorspeld. De Vectrex was daar een van.

Wat waren de interessante spellen?

Mine Storm zit ingebouwd in de Vectrex. Het is een ruimteschietspel, waar je je ruimteschip over het hele scherm kan laten vliegen. Tijdens het vliegen moet je meteorieten kapot schieten. Deze meteorieten van verschillende groottes komen op je af en hoe meer je op ze schiet, hoe kleiner ze worden totdat ze uiteindelijk verdwijnen. Mine Storm is een van de bekendste spellen uit de geschiedenis, al is het beter bekend onder een andere naam. Asteroids van Atari is namelijk zo’n beetje hetzelfde spel, en deze kwam enkele jaren eerder uit.

Spike dan. Dit is een platformspel waarin jij, spelend als Spike, je vriendin moet redden uit de handen van Spud. Het is een platformspel met een vrij simpele opzet, waarin je allerlei obstakels moet ontwijken en vijanden moet verslaan totdat je bij de slechterik terecht komt. Het is qua gameplay niet het meest opmerkelijke spel dat op de Vectrex te krijgen is, maar dat is dan ook niet de reden dat hij in deze rubriek staat. De reden dat hij er in staat, is dat Spike een van de eerste spellen is waarin stemmen te horen zijn. In het begin hoor je zijn vriendin ‘Eek! Help, Spike!’ roepen met daarna een kreet van Spike zelf: ‘Oh no, Molly!’. Inderdaad, niet de meest indrukwekkende voice-acting ooit, maar onthoud wel even dat dit spel nu bijna dertig jaar oud is en het voor die tijd uniek was.

Wat was de meest opmerkelijke accessoire?

In zijn korte bestaan heeft de Vectrex een goede naam onder liefhebbers van oude videogames gekregen. Niet alleen door de unieke graphics, maar ook doordat er een paar obscure accessoires voor zijn gemaakt. Zo is er bijvoorbeeld een Light Pen voor de Vectrex uitgekomen. Hiermee kon je, in combinatie met de juiste cartridge, tekeningen maken op het scherm van je Vectrex. Je plugt de Light Pen in de tweede controllerpoort, houdt hem ongeveer een centimeter van je scherm, en vervolgens kun je schrijven en tekenen op het kleine schermpje. Officieel zijn er nog twee spellen voor de Light Pen verschenen. Met Melody Master schrijf je je eigen bladmuziek en kun je die ook daadwerkelijk terugluisteren. Met Animaction kun je tekeningen maken die je vervolgens bewerkt en zelfs laat bewegen.

Wist je dat?

Er worden nog steeds spellen voor de Vectrex gemaakt! De machine werd begin 1984 van de markt gehaald, nu dus zo’n 27 jaar geleden, maar er zijn nog steeds enthousiastelingen die zelf spellen maken voor het apparaat. Een van de mensen die dit met enige regelmaat doet is John Dondzilla. Deze meneer begon in 1996 met het maken van spellen voor de Vectrex en heeft er inmiddels meer dan twintig op zijn naam staan. Tour de France is daar een voorbeeld van. Dit is een soort remake van het bestaande Vectrex-spel Hyper Chase. In Tour de France is het echter de bedoeling om je tegenstanders van hun fiets af te gooien, vergelijkbaar met het bekendere spel Road Rash.

Deze keer ging deze rubriek over de Vectrex-spelcomputer, maar spelcomputers hoeven niet het vaste onderwerp te zijn. Het kan volgende keer over een serie, specifieke accessoire, bepaalde genre of ander onderdeel uit de historie van videogames gaan. Heb jij een idee voor de Tijdmachine? Mail dan naar jeroen.post@insidegamer.nl.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Ondervragen, speurwerk en actie in L.A. Noire

Alice: Madness Returns