in

”Van der Vlis speelde Modern Warfare 2”


Afgelopen zaterdag voltrok zich in het winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn een verschrikkelijk drama, dat zal waarschijnlijk niemand zijn ontgaan. De 24-jarige Tristan van der Vlis begint een ware slachtpartij door met een machinepistool in het wilde weg te schieten en tenminste zes mensen raken dodelijk gewond, alvorens Tristan ook zichzelf van het leven beroofd. Natuurlijk vroeg iedereen het zich af; waarom? Of, om de inmiddels haast beroemde bordjesmaker Timo Tasche te citeren: “Warum?”

Het duurde drie dagen. ‘Wij’ gamers vroegen het ons al af. Hier op kantoor werden er nog net geen weddenschappen afgesloten, om wanneer welk medium als eerste zou roepen: “HET ZIJN DE GAMES!”. Het Algemeen Dagblad wint de race. Het is 12 april 2011, vier minuten over negen, als het AD op de website plaatst dat “op de pc’s die de politie zaterdag meenam uit de flatwoning van Tristan volgens bekenden ook diens geliefde schietspel Modern Warfare 2 ”. Het wordt door het AD haast als vanzelfsprekend gezien dat dit wel een inspiratiebron móet zijn geweest, want “de beelden vertonen ijzingwekkende overeenkomsten met de gebeurtenissen in Alphen”. De missie No Russian, in de onderstaande video voor wie de missie niet kent, is blijkbaar de Hogeschool voor Moordenaars. Wie Modern Warfare 2 uitspeelt, is zo getraind dat hij waarschijnlijk eigenhandig het leger van Khadaffi kan stoppen. Als je de platinum Trophy in Modern Warfare haalt, dan mag je je naam veranderen in Chuck Norris.

Natuurlijk is dit niet de eerste keer dat games de schuld krijgen van ellende. Even de managementsamenvatting van het dossier: ‘games en geweldsdelicten’: Bij de bekendste schietpartij op een middelbare school, het Columbine Highschool-drama, bleken de daders fervent speler van Doom en Wolfenstein. De gek die begon te schieten op de Winnenden School in Duitsland speelde Counter-Strike, net als de daders van de schietpartijen van Virginia Tech en Northern Illinois University (beide Verenigde Staten). Delen uit de Grand Theft Auto-serie worden vaak genoemd als oorzaak van kleinere geweldsdelicten in Amerika, in ieder geval volgens professioneel gamehater Jack Thompson, vooral wanneer er auto’s en agenten in het geding zijn.

Call of Duty, Counter-Strike en Grand Theft Auto… wat hebben die games nog meer gemeen, behalve dat je mensen kunt neerschieten? Even tijd voor wat cijfertjes Counter-Strike: 9,2 miljoen keer verkocht. Grand Theft Auto: alle delen tussen de 15 en 22,5 miljoen keer verkocht. Modern Warfare 2: 7 miljoen keer verkocht… op de eerste dag. De games die zogenaamd de oorzaak zouden zijn van diverse schietdrama’s zijn toevalligerwijs ook net de best verkochte games die je kunt vinden. De kans dat een jongen tussen de 15 en 25 jaar een exemplaar van Counter-Strike, Grand Theft Auto of Call of Duty in de kast heeft staan, is dus extreem groot.

Even terug naar de feiten van het drama in Alphen aan den Rijn. Collega’s van het AD? Lezen jullie mee? Dader: Tristan van der Vlis. Leeftijd: 24. Geslacht: Man. Ik denk dat Tristan, afgezien van het feit dat hij geestelijk natuurlijk volledig ontspoord was, de ideale doelgroep van Call of Duty belichaamt. Vraag tien mannen van 24 jaar of ze een Call of Duty-game thuis hebben liggen en je hoort elf keer ja. Stellen dat Tristan een brute moordenaar is geworden, omdat hij Call of Duty bezit, is ongeveer net zo diepgaand als concluderen dat Tristan een brute moordenaar is geworden, omdat hij een moeder heeft. Iets dat je overigens op een wetenschappelijke manier in een empirisch onderzoek kunt aantonen, want hoeveel procent van alle moordenaars heeft een moeder? Juist… 100%… ik zie een verband!

Afijn, zijn het niet games, dan is het wel een boek dat een oma van Tristan heeft geschreven waarin iemand willekeurige mensen neerschiet dat de schuld moet dragen. Of het feit dat hij PVV heeft gestemd. Of een ander onnozel feit dat iemand opduikelt en het internet opslingert. Het heeft weinig nut om games bij dit drama te betrekken, aangezien nooit is bewezen of games überhaupt invloed hebben op het gedrag van mensen, al helemaal niet bij mentaal ontspoorde personen als Tristan. Noemen dat hij Modern Warfare 2 speelde, is geen antwoord. Feit is dat de vraag altijd onbeantwoord zal blijven: “Warum?”

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Alice: Madness Returns

Atsumete! Kirby onthuld voor Nintendo DS