in

The Elder Scrolls V: Skyrim


Een rotspartij, in de loop der jaren geërodeerd, vormt een golvende weg voor kristalhelder water. Langs deze voortkabbelende waterstroom staan prachtige varens, heen en weer wiegend door een zacht briesje wind. Zonnestralen breken door het dichte bladerdek en werpen een mystiek licht op een zanderig bospad. De weg leidt je weg uit de groene bossen, helemaal tot aan de voet van een imposante berg met op de toppen eeuwige sneeuw. Dit is de noordelijkste provincie van Tamriel, dit is Skyrim.

Het is moeilijk om niet onder de indruk te raken van de sfeervolle wereld die Bethesda voor de vijfde The Elder Scrolls heeft gecreëerd. De provincie Skyrim leeft en is divers. Vooral het contrast tussen enerzijds het prachtige, rustieke groen en anderzijds torenhoge, besneeuwde bergen is erg sterk. Wanneer je op een open plek staat, is er mijlenver te kijken en zie je overal aan de horizon gigantische bergketens verrijzen. Het mooie is dat je daadwerkelijk naar de bergen toe kunt om ze te beklimmen en te genieten van een magnifiek uitzicht.

Interface

De interface van The Elder Scrolls V: Skyrim is erg indrukwekkend. Niet omdat de vormgeving zo spectaculair of bijzonder is, maar juist omdat alles simpel en strak is gehouden. In een eenvoudig lijstje kun je snel zien welke wapens en spreuken je bezit, wat hun kracht is en zijn ze vervolgens aan een favorietenrijtje toe te voegen. Al die favoriete spreuken en wapens zijn vervolgens op simpele wijze uit te rusten door middel van de D-pad.

Niet alleen het prachtige natuurschoon oogt levendig, ook de steden en dorpjes voelen als levende gemeenschappen. De inwoners hangen niet de hele dag als bejaarden op een bankje, maar zijn gewoon bezig met hun dagelijkse werkzaamheden. Zo zagen we in de presentatie hoe een vrouwtje haar tuintje aan het bijhouden was en hoe een sterke man een grote boomstronk op de zaagbank legt om deze vervolgens in stukken te zagen.

Wanneer je de mensen aanspreekt komen ze, in tegenstelling tot de houten Klazen in The Elder Scrolls IV: Oblivion, ook veel natuurlijker over. Het zijn absoluut nog geen mensen van vlees en bloed, maar er is zeker een vorm van non-verbale communicatie. Met name de gezichtsuitdrukkingen zijn verbeterd, waardoor het niet meer lijkt alsof iedereen je totaal ongeïnteresseerd te woord staat.

Uiteraard valt niet met elk personage een goed gesprek te beginnen. De provincie Skyrim stikt namelijk van toffe bandieten en monsters die liever een gevecht aanknopen. Gelukkig kan je je hier prima tegen verweren dankzij een interessante toevoeging in het vechtsysteem. In The Elder Scrolls V: Skyrim is het namelijk mogelijk per hand een wapen, schild of spreuk uit te rusten, waar je bij Oblivion meer vastzat aan een bepaalde wapenconfiguratie.

In de meest traditionele vorm zal je in de rechterhand een zwaard dragen, terwijl je met de linkerhand een schild vasthoudt. Leuker is het misschien om je schild te vervangen voor een magische spreuk als een bliksemaanval. Hierdoor is het mogelijk vijanden van dichtbij te doorklieven (helaas lijken er nog steeds maar een drietal animaties voor een zwaardslag aanwezig) en van veraf te elektrocuteren. Wanneer beide handen zijn uitgerust met de bliksemaanval is het zelfs mogelijk deze te combineren om zo een allesverwoestende bliksemschicht tevoorschijn te toveren.

Bekijk de videoimpressie

Creation Kit

The Elder Scrolls V: Skyrim draait op de Creation Engine. Voor PC-gamers komt Bethesda met de zogenaamde Creation Kit. Met deze software hoopt Bethesda de mod-community te plezieren en bovendien warm te maken om zelf aan de slag te gaan om met mooie dingen op de proppen te komen.

De meest bijzondere manier van aanvallen is door gebruik te maken van eeuwenoude drakenkreten. Jij bent dragonborn en derhalve in staat de drakentaal te leren. Op verschillende plekken in de game kom je de drakenkreten tegen, gebeiteld in eeuwenoude muren vol drakenwoorden. Elke drakenkreet bestaat uit drie woorden en heeft een eigen effect. Zo vertraagt de tijd bij het uitslaken van de ene kreet en zorgt een andere ervoor dat vijanden in de naaste omgeving worden weggeblazen door een enorme schokgolf.

De kracht van de drakenkreet hangt samen met het aantal uitgesproken woorden. Schreeuw je één van de drie woorden uit, dan heeft de kreet een mild effect. Blèr je alle drie woorden achter elkaar, dan is de aanval op zijn sterkst. Het gebruik van de allersterkste drakenkreten heeft wel één nadeel. Het duurt in dat geval namelijk wat langer voordat je opnieuw van deze speciale aanvallen gebruik kunt maken.

Drakenkreten zijn vooral erg effectief bij het bevechten van sterke vijanden. En die zijn volop aanwezig in Skyrim. In de demonstratie zagen we al een gigantische reus langskomen, die de aarde met elke stap op zijn grondvesten deed schudden, liepen we een soort Yeti-achtig schepsel tegen het lijf en kregen we een spannend gevecht met een draak te zien. En zo zijn er nog vele anderen smerige schepsels die je naar het hiernamaals kunt helpen met je krachtigste aanvallen.

De eerste kennismaking met The Elder Scrolls V: Skyrim was een fijne en indrukwekkende. De wereld met al haar inwoners leeft, in de demonstratie alleen al barstte het van de vette vijanden en het vechtsysteem is in positieve zin veranderd. Als de game voor de rest net zo uitgebreid is als zijn voorganger, kan het niet anders dan dat je een erg lange tijd zoet bent met al het moois dat Skyrim lijkt te gaan bieden.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

WIN: Mortal Kombat: Kollector’s Edition

Mens versus Machine