in

Mens versus Machine


Het afgelopen weekend heb ik, samen met Marco Edelman, de nieuwste editie van Mortal Kombat helemaal grijs gespeeld. Na een avondje extreem hard stappen, waren we wel toe aan een relaxt weekendje gamen zonder achterlijke hoeveelheden alcohol en losbandige dames. Dus hebben we in ongeveer twee dagen tijd alles behaald wat er te behalen valt in de game, op wat extra fatalities en andere randzaken na. Als ware fighters hebben we de moeite genomen om te trainen waardoor we het spel binnenstebuiten gekeerd hebben.

Daardoor realiseerde ik me twee dingen. Als eerste wil ik melden dat Mortal Kombat 9 enorm vet is. Maar de tweede realisatie betreft kunstmatige intelligentie (AI) en de toepassing hiervan in games.

Marco en ik kwamen uiteindelijk in situaties terecht waarin de AI simpelweg ‘te goed’ was (lees: fysiek onmogelijk). Praktisch elke aanval werd geblokkeerd of gecounterd, en wanneer wij samen een tag team-gevecht aangingen met de sterkste AI, trokken de computergestuurde spelers belachelijke combinaties uit de kast. Om deze hordes te overkomen, leerden wij hun patronen herkennen en zo maakten wij ‘misbruik’ van hun tekortkomingen. We moeten er momenteel maar mee leven, maar als de huidige ontwikkeling zich zo doorzet, komt er ooit een moment waarop de AI niet van echt te onderscheiden is.

Waarschijnlijk zal de kunstmatige intelligentie zo ver reiken dat spelers tijdens een online shooter de wedstrijd kunnen verlaten en dat de AI hen kan vervangen, zonder dat wij het opmerken. Ze zullen kleine foutjes maken; niet perfect volgens een vast stramien spelen, maar daadwerkelijk reageren op ons en onze handelingen. De AI zal ook eigen persoonlijkheden krijgen die zich elk weer anders zullen gedragen. De strijd ‘mens versus machine’ kan voorgoed veranderen. Maar willen we dat wel?

Straks krijgen we AI die in een hoekje gaat zitten campen, gebruikt maakt van glitches en hun eigen teamgenoten gaan flashen omdat ze in een melige bui zijn. Of AI die constant loopt te zeiken over de lag en de hoeveelheid mazzel die zijn tegenstanders wel niet hadden. Misschien komt het zover dat kunstmatige intelligentie ooit een stem krijgt en met ons kan communiceren alsof het een mens is, wat op zich behoorlijk tof is. Behalve als het klinkt als een twaalfjarige Brit die loopt te mekkeren door de headset.

Of nog extremer: straks komt er nog AI die gaat zeiken dat de computer valsspeelt. En wat te denken van kunstmatige intelligentie die ‘YEAH BITCH’ roept na elke kill? Ooit zal de technologische ontwikkeling ons bij een punt aanbrengen dat de AI beweert een kater te hebben om zich zo voor zijn fouten te excuseren. Maar wanneer het dat doet, zullen wij er klaar voor zijn. Want geen AI ter wereld kan zich zo naar de tyfus raken als Marco en ik… auw, hoofdpijn…

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

The Elder Scrolls V: Skyrim

Child of Eden