Deze week is bekend geworden dat het PlayStation Netwerk gehackt is. Hoewel Sony nog druk bezig is met het inventariseren van wat er precies is gebeurd, kan het bedrijf niet uitsluiten dat persoonlijke informatie dankzij de hack op straat is komen te liggen. Daarbij noemt Sony in eerste instantie persoonlijke gebruikersinformatie als naam, adres, emailadressen, het wachtwoord van je PlayStation Network-account, inlognaam en PlayStation-nickname. Daarnaast zou het ook kunnen dat de hack onbevoegden toegang geeft tot de betalingsgeschiedenis van een gebruiker en het adres waarop de betaling is geregistreerd. Ook kan Sony niet uitsluiten dat creditcardgegevens (met uitzondering van de zogenaamde security code) bij de hackers terecht zijn gekomen. Kortom, er zijn serieuze problemen, maar raak niet gelijk in paniek. Houd het hoofd koel en zorg ervoor dat je jouw gegevens goed naloopt. In dit artikel proberen je een aantal belangrijke tips te geven.
Kijk je wachtwoorden na
Het eerste dat je kunt doen is jezelf afvragen welk wachtwoord je hebt gebruikt bij het PlayStation Network. Is dat hetzelfde wachtwoord als bij je emailadres, dan moet je eigenlijk wel het wachtwoord van je email aanpassen. Doe je dat niet, dan loop je het risico dat de hackers op jouw emailaccount inloggen en zichzelf daarbij toegang verschaffen tot allemaal belangrijke informatie. Denk daarbij bijvoorbeeld aan aankoopgeschiedenis bij verschillende webwinkels en de daarbij behorende inloggegevens. Uiteindelijk zou dit er bijvoorbeeld voor kunnen zorgen dat hackers op jouw account producten kunnen bestellen.
Als je het wachtwoord elders gebruikt in combinatie met hetzelfde nickname als op het PlayStation Network, dan moet je ook voor die diensten je wachtwoord zeker wijzigen. Dat zijn de twee musts die verstandig zijn om gelijk te doen. Voorkomen is immers beter dan genezen.
Heb je een creditcard gebruikt?
De tweede stap is jezelf afvragen of je een creditcard hebt gekoppeld aan je PlayStation Network-account. Als je enkel gebruik hebt gemaakt van de prepaid-kaarten, dan kom je ‘goed weg’. Wanneer je wel gebruik hebt gemaakt van een creditcard, dan is het verstandig om je aankoopgegevens in de gaten te houden. Als je transacties ziet die jij niet hebt gedaan, dan moet je direct contact opnemen met je creditcardmaatschappij. De meeste maatschappijen beschermen de consument tegen deze vormen van fraude. MasterCard-houders kunnen dat hier teruglezen, hier vind je informatie voor Visa en ook American Express-houders zijn verzekerd.
Wij raden dus niet aan om als een blinde gelijk je creditcard te blokkeren, mede omdat het op dit moment nog niet bekend is hoe ver de hack is gegaan. Maar zorg er wel voor dat je jouw afschriften in de gaten houdt en adequaat reageert. Daarnaast zullen wij van InsideGamer in de gaten houden of er gevallen worden gemeld van consumenten die de dupe zijn van dit soort fraude.
Gebruik je gezond verstand
Dit is eigenlijk de meest voor de handliggende stap. Bedenk jezelf heel goed dat Sony jou nooit en te nimmer via de mail of via de telefoon zal benaderen om je te vragen naar gegevens zoals je wachtwoord (om die te wijzigen) of je creditcardnummer (ter bevestiging van een aankoop). Natuurlijk denken we allemaal nooit in dit soort trucjes van internetcriminelen te zullen trappen, maar tegelijkertijd telt een gewaarschuwd mens voor twee!
Overige vragen
Mocht je toch nog overige vragen hebben, dan biedt Sony je een aantal mogelijkheden. Ten eerste kun je de helpdesk bellen op het nummer 0495 574 817. Daarnaast heeft PlayStation een Facebook-pagina en Twitter-account waar je vragen kunt stellen en is er een door Sony opgestelde FAQ, die je hier kunt vinden.
Wat nu?
Dit zijn de belangrijkste voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen. Dan rest nu nog de vraag ‘wat nu?’ Op moment van schrijven is nog niet duidelijk wanneer het PSN weer online gaat. Sony wil alle voorzorgsmaatregelen nemen om een tweede debacle als dit te voorkomen, dus neemt men liever de tijd dan dat er overhaast beslissingen genomen worden.
Dat betekent dat er in elk geval deze week geen PlayStation Store Update komt en er zolang het duurt ook geen nieuwe demo’s komen. Lopende bèta’s zoals die van inFamous 2 worden verlengd, zodat deelnemers uiteindelijk genoeg tijd krijgen om met de bèta los te gaan. Wat er gaat gebeuren met de PlayStation Plus-abonnees is nog niet bekend, maar wij kunnen ons voorstellen dat Sony die betalende klanten tegemoet zal komen. Of dat ook gaat gebeuren voor de andere PSN-gebruikers is nog maar de vraag. Aan de ene kant is er het argument dat de PlayStation-service gratis is, maar de andere kant is de gratis onlineservice voor veel consumenten ook een reden waarom zij de PlayStation 3 hebben aangeschaft. Wij denken dan ook dat Sony als het PSN weer online gaat op één of andere manier gaat proberen zijn gebruikers te bedanken voor het geduld dat zij hebben opgebracht. Sony Computer Entertainment Benelux kan hier op dit moment echter nog geen uitspraken over doen.
Totdat de service weer online gaat is het dus een kwestie van het spelen van games in de singleplayermodus. Tips voor toffe (en inmiddels goedkope) titels kun je hier vinden. Als er nieuwe informatie over het PSN naar buiten komt, dan zullen we dat op InsideGamer uiteraard melden.