Elke woensdag plaatsen we bij InsideGamer een artikel van Bureau voor Gamers, een creatief gamesblog van onze eigen Maarten Jalink en Wesley Domingos, op onze site. Vandaag praten de heren over de lancering van de Nintendo 3DS, die minder spectaculair is verlopen dan verwacht.
Ik weet nog goed hoe enthousiast we vorig jaar waren na onze eerste kennismaking met de Nintendo 3DS. Het werkte echt! Demo’s van spellen als Pilotwings Resort en Nintendogs + Cats werden op ons afgevuurd, terwijl een video van Metal Gear Solid 3D: Snake Eater – The Naked Sample ons eraan herinnerde dat Nintendo weer hardcore probeert te gaan. Nu, zo’n negen maanden later, lijkt de boel een beetje ingekakt. En niet omdat we het vertrouwen in het apparaat zijn verloren, want daar is niet aan getornd. Wat is er aan de hand?
Het eerste onderdeel dat onze aandacht verdient, is de built-in software. Wie een 3DS koopt, treft op de handheld de nodige software aan die de veelzijdigheid van het apparaat demonstreert. Zo laat Gezichtenjacht je spelen met gyroscopische features, is AR Games: Toegevoegde realiteit een knap staaltje techniek dat op zichzelf staat en is de 3D-camerafunctie een verplicht nummer op elke zonvakantie. Daarnaast is de Nintendo 3DS natuurlijk hevig geïnspireerd door zijn oudere Nintendo DS-broers, wat zich vooral uit in de bewerkingssoftware. Je muziek en opgenomen geluidjes kunnen bijvoorbeeld vertraagd afgespeeld worden, terwijl je jezelf kunt verfraaien met een driedimensionale Mario-snor.

Lol trappen op een IKEA-bureau: ook dat is het resultaat van AR Games.
Maar waar blijven bijvoorbeeld de internetbrowser en de beloofde eShop, die ons onder andere herziene Game Boy-klassiekers gaat voorschotelen? Volgens Nintendo worden deze functies in mei beschikbaar dankzij een grote firmware update, maar dat is eigenlijk twee maanden te laat. Waarom duurt het zo lang om deze ogenschijnlijk triviale diensten aan te bieden? De Nintendo DSi had al een prima werkende browser en ook het fundament van de DSi Shop leek er te staan. We vragen ons af wat voor revolutionaire functies Nintendo straks aan ons gaat presenteren, want andere redenen die de vertraging rechtvaardigen lijken niet voorhanden.
Ook qua games valt er het nodige aan te merken op het beleid van Nintendo, want de toppertjes zijn niet bepaald in groten getale aanwezig. De lancering heeft absoluut enkele toffe games opgeleverd zoals Pilotwings Resort en Super Street Fighter IV, maar deze titels worden niet of nauwelijks opgevolgd. Het ergste is nog dat er keihard gewerkt wordt aan talloze interessante projecten, maar dat niemand er met een woord over rept. Kennen jullie onderstaand filmpje nog? Kid Icarus, twee Resident Evil-games, Paper Mario, het eerdergenoemde Metal Gear Solid, Star Fox, Animal Crossing; het zijn stuk voor stuk potentiële toppers en ze komen er allemaal aan, maar niemand weet precies wanneer.
Om de verwarring compleet te maken zijn ons bij de officiële aankondiging van de 3DS meer dan 30 games beloofd in een periode vanaf de lancering tot en met eind juni. Maar waar iedereen hoopte op bovenstaande games, moeten we het vooral doen met matige third party games. Gelukkig weten we sinds kort dat Dead or Alive: Dimensions (20 mei) en The Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D (17 juni) er binnenkort aankomen, maar het blijft behelpen.
Als je het ons vraagt dient Zelda (en Dead or Alive in mindere mate) louter als zoethouder om de rustige zomer te maskeren en – belangrijker nog – te overbruggen. Ocarina of Time staat immers bij menig gamer te boek als de beste game ooit, dus een 3D-remake weet de massa hopelijk zoet te houden tot ongeveer de herfst. In de tussentijd hoopt Nintendo dat de grote mei-update de 3DS een flinke impuls zal geven, maar dat neemt niet weg dat het apparaat al weken achter de feiten aanloopt. Zou dat dan de hoofdreden zijn waarom de handheld minder vaak over de toonbank is gegaan dan in eerste instantie door het bedrijf werd geprojecteerd? Wij kunnen in elk geval na ruim een maand speeltijd maar één conclusie trekken: de Nintendo 3DS is te vroeg gelanceerd.