in

Logitech G27 Racing Wheel


Voor de ideale game-ervaring heb je aan een vette televisie vandaag de dag niet meer genoeg. In de serie ‘Hardware’ nemen we voor jullie de verschillende game-accessoires die de markt overspoelen onder de loep om te kijken of het de game-ervaring kan verbeteren.


De ‘echte’ racefans krijgen de rillingen over de rug als zij een racegame met een ‘gewone’ controller willen spelen. De controller is namelijk te lomp om subtiel je racelijn te corrigeren. Zij verkiezen liever een racestuur boven die controller. Het aanbod aan racesturen is behoorlijk groot. Vooral de PlayStation 3-bezitters worden op hun wenken bediend, aangezien zo’n beetje elk PC-stuurtje ook op de PlayStation 3 werkt dankzij de USB-ingangen van die spelcomputer. Zo ook Logitechs G27 Racing Wheel.

http://media.insidegamer.nl/dump/1306833810.jpg
De G27 Racing Wheel is de koning van de racesturen. Nog nooit heb ik een beter stuurtje in mijn handen gehad en geloof me, ik heb door de jaren heen heel wat stuurtjes uitgeprobeerd. Sturen die stuk voor stuk verbleken ten opzichte van dit monster. De G27 is het perfecte racestuur. Wie hem in huis haalt hoeft voor de PC en de PlayStation 3 nooit meer een andere stuur te kopen en is er van verzekerd dat een race-ervaring vele malen interessanter wordt.
Eigenlijk kent de G27 maar één minpunt, die er tegelijkertijd voor zorgt dat hij alleen bedoeld is voor de grootste racegekken. De G27 Racing Wheel heeft een adviesprijs van 299 euro… Er zijn echt een hele hoop dingen op deze wereld die je voor driehonderd euro kunt kopen. Denk bijvoorbeeld al aan een nieuwe spelcomputer, een Nintendo 3DS plus game en ga zo maar door.

Maar zoals gezegd: dat is ook echt het enige nadeel. In elk ander opzicht slaagt het stuur met vlag en wimpel. Zo voelt het stuur zelf luxueus aan. De G27 maakt gebruik van leer, waardoor je bij de eerste grip al gelijk het gevoel hebt iets bijzonders in handen te hebben. De tijd dat je van je stuur wegglijdt omdat je klamme handjes hebt, is voorgoed voorbij. De stevige grip zorgt er ook voor dat je kleine aanpassingen tijdens het rijden kunt maken. Alles wat je met het stuurtje doet, wordt perfect in de game overgezet. Er is bij de G27 totaal geen sprake van zogenaamde ‘dead zones’, het is racen zoals racen bedoeld is.

http://media.insidegamer.nl/dump/1306833845.jpg
Daarbij mogen we de force feedback niet vergeten, die perfect is geïntrigeerd. Elk hobbeltje op de weg, elke aanraking met een andere auto en elke remactie voel je terugkomen in het stuur. Het cliché dat je het gevoel hebt echt op een racebaan te rijden komt met de G27 dankzij de stevige grip en de sterke force feedback helemaal tot zijn recht. En daar blijft de racebeleving niet bij. Zo zijn er bijvoorbeeld LED-lampjes op het stuur te vinden die aangeven hoeveel toeren je draait en wanneer het verstandig is om te schakelen. Het stuur is echt het mooiste wat ik ooit in mijn gamehanden heb vastgehouden.

En dan te bedenken dat het stuur nog maar het begin is van de set. Naast het stuur heb je namelijk ook een versnellingspook. Net als het stuur kun je deze heel makkelijk op een tafel of bureau bevestigen en vervolgens is hij bij heel veel games standaard te gebruiken. De versnellingsbak van de G27 bestaat uit zeven versnellingen en schakelt net als een echte versnellingspook. Bij de versnellingspook zijn overigens ook de D-pad en een aantal actieknoppen te vinden om zodoende door de menu’s te scrollen.

De pedalen mogen we natuurlijk ook niet vergeten. Een groot probleem met racesturen zijn te vinden bij de pedalen. Vaak zijn ze veel te licht, waardoor je ze bij het intrappen van het gas wegtrapt en er zodoende niet meer bij kan. Bij de G27 heb je daar geen last van. Sowieso is het pedaalstuk een stuk zwaarder dan gemiddeld, doordat de pedalen van metaal zijn. Daarnaast zit er een antischuifsysteem op, waardoor hij op een tapijt nauwelijks van zijn plaats is te verschuiven. En als klap op de vuurpijl heeft het pedaalstuk drie pedalen in plaats van de standaard twee. Ja, de G27 heeft ook een koppeling, die daadwerkelijk met de versnellingspook werkt.

De G27 Racing Wheel is het perfecte racestuurtje. Het stuur zelf heeft een perfecte grip, enorm sterke force feedback en een aantal mooie features. Daarboven op komt nog eens een losse en kwalitatief goede versnellingspook en een pedaalstuk dat nauwelijks van zijn plaats is te krijgen. En toch: 299 euro is en blijft een hoop geld!

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Geef een reactie

Gemiddelde Call of Duty-speler steekt 170 uur in de game

E3: Bethesda in 2011