in

De Tijdmachine – Mega-CD


Op InsideGamer worden eigenlijk alleen maar de meest recente spellen besproken, gerecenseerd of voorzien van een uitgebreid achtergrondartikel. Wij vonden het eens tijd dat spelcomputers, handhelds, videogames of opmerkelijke accessoires die lang geleden op de markt kwamen ook eens onder de aandacht gebracht moeten worden. Elke twee weken zal er op InsideGamer een aflevering van deze rubriek gebracht worden, waar eens gekeken wordt naar apparaten of spellen die tot dertig jaar geleden uitgebracht werden en dus voor veel mensen waarschijnlijk niet heel bekend zijn. In De Tijdmachine blikken we deze keer terug op de Sega Mega-CD. Dit is een uitbreiding voor de MegaDrive-console waarmee het mogelijk wordt om cd’s af te spelen.

Wat is het?

De Mega-CD is een uitbreiding voor Sega’s 16-bit spelcomputer: de MegaDrive. Het eerste model verscheen op 19 april 1993 in Europa. Met deze uitbreiding werd het voor MegaDrive-bezitters mogelijk om muziek-cd’s af te spelen en, ook niet onbelangrijk, er kwam een hele serie spellen op cd uit, met betere graphics en beter geluid. Doordat er op een cd vanzelfsprekend meer ruimte is, kregen ontwikkelaars dankzij de Mega-CD meer ruimte voor achtergrondmuziek en filmpjes. De Mega-CD staat er dan ook om bekend dat er in zo’n beetje elk spel zogenaamde Full Motion Videos te zien zijn. Sega bracht de machine destijds uit in Japan om de concurrentiestrijd aan te gaan met de PC-Engine van NEC. NEC kwam toentertijd namelijk ook met een cd-uitbreiding voor hun console. Sega had wel een groot voordeel in vergelijking met de PC-Engine hardware: Sega-consoles en -spellen bereikten een groter publiek doordat ze ook in Europa en de Verenigde Staten verschenen. Ondanks de beperkte hoeveelheid unieke titels zijn er toch een aantal echt de moeite waard, waaronder het onvermijdelijke Sonic CD.

Bijna anderhalf jaar na de release in Japan, kwam de Mega-CD in april 1993 eindelijk uit in Europa. Dit eerste model had een cd-lade aan de voorkant van de machine. Later volgde nog een tweede model, specifiek voor het tweede MegaDrive-type. In totaal zijn er 97 verschillende Mega-CD-spellen in Europa verschenen, waar verzamelaars soms grof geld voor neerleggen. Een handvol spellen voor dit systeem is zo gewild en bijzonder dat je een collectie alleen compleet krijgt als je portemonnee goed gevuld is.

Wat waren de interessante spellen?

Sega kan uiteraard geen spelcomputer of handheld maken zonder er een game op uit te brengen waar hun overbekende mascotte in te vinden is. De Mega-CD is met de game Sonic CD geen uitzondering. In Sonic CD rent Sonic als vanouds weer door de levels heen, waar hij ringen verzamelt en vijanden afstraft. Het grote verschil met de vorige spellen zit hem in de mogelijkheid om op verschillende momenten in een level naar een andere tijd te flitsen. Hier en daar zie je paaltjes waar je heel snel langs moet rennen om naar ‘Past’ of ‘Future’ te gaan. De levels zien er dan ook echt anders uit en samen met het prachtige geluid maakt dit Sonic CD tot een populaire game.

Hideo Kojima, die we allemaal kennen van de Metal Gear-serie, heeft één van zijn spellen op de Mega-CD uitgebracht. Snatcher is een spel waarin je als een soort detective naar aanwijzingen moet zoeken om de zaak op te lossen. Zie het als Metal Gear ‘meets’ Crime Scene Investigation. De kwaliteit en charme die Kojima altijd in zijn spellen stopt, zorgen ervoor dat Snatchers één van de interessantste games voor de Mega-CD is. Het is misschien ook nog wel leuk om te melden dat de Engelstalige versie van het spel niet helemaal hetzelfde is als het origineel. Zo is de leeftijd van een minderjarig meisje verhoogd vanwege een pittige scène en is er hier en daar een borst gecensureerd.

De komst van de Mega-CD zorgde ook voor een nieuwe versie van Ecco the Dolphin. In Ecco bestuur je een dolfijn die allerlei puzzels op moet lossen en vijanden moet ontwijken om verder te komen. Hij kan ook communiceren met allerlei andere zeedieren om aanwijzingen te vinden. De gameplay is echter niet direct de reden waarom Ecco the Dolphin interessant is. Doordat Ecco uitkwam op de Mega-CD was er meer ruimte (op de CD) om achtergrondmuziek in het spel te plaatsen en dat gaf de game veel extra sfeer mee.

Wat was de meest opmerkelijke accessoire?

De Mega-CD zelf heeft niet echt specifieke accessoires. Buiten een pistool (de Justifier van Konami) en een cartridge om import-cd’s af te spelen, is er niet veel te krijgen. Maar Aiwa zorgde met een draagbare cd-speler voor één van de meest bijzondere gamegerelateerde accessoires die je ooit zult zien. Voor alle geïnteresseerden en accessoireliefhebbers: de Aiwa CSD-G1M is je volgende doelwit.

Zoals je op bovenstaande afbeelding kunt zien heeft Aiwa ooit het geweldige idee gehad om een MegaDrive met Mega-CD in te bouwen in een draagbare cd-speler. Deze Aiwa heeft onderop het apparaat een aansluiting voor een MegaDrive-cartridge. Er zijn zelfs speciale Aiwa MegaDrive-controllers die bij het apparaat geleverd werden, deze kun je er gewoon op aansluiten. De machine kwam in Japan uit en, opmerkelijk genoeg, ook in Europa! Voor iedereen die dit leest en interesse heeft: je kunt hem kopen en er zonder problemen je Europese MegaDrive- en Mega-CD-spellen op afspelen. En hoewel het er meestal gewoon bij zit moet je toch opletten: het MegaDrive-cartridgegedeelte kun je loskoppelen van de cd-speler en zit er dus niet standaard aan vast!

Wist je dat?

Net als voor een aantal andere oude systemen worden er nog steeds spellen gemaakt voor de Sega-CD (de Amerikaanse versie van de Europese Mega-CD). Eén van de bedrijven die dit doet is Good Deal Games. Ze doen het al jaren en hebben inmiddels een redelijk aantal titels op hun cv staan. Burning Fists: Force Striker is een vechtspel dat ook met een speciale controller met zes knoppen gespeeld kan worden. Het opmerkelijke aan deze titel is dat hij niet zo heel lang geleden uitkwam, in 2006.

Naast het vechtspel Burning Fists uit 2006 heeft Good Deal Games nog een aantal andere spellen voor de Mega-CD uitgebracht. Citizen X (uit 2002) is een side-scrolling platformer inclusief de voor de Mega-CD zo bekende Full Motion Videos. Star Strike (uit 2001) is een first-person shooter in de ruimte. Net als enkele andere spellen van Good Deal Games is dit een oud project voor de originele Mega-CD dat eigenlijk geschrapt was. Good Deal Games heeft enkele jaren later deze projecten nieuw leven ingeblazen en de games alsnog op de markt gebracht.

Deze keer ging deze rubriek over het Mega-CD systeem van Sega, maar dergelijke apparaten hoeven niet het vaste onderwerp te zijn. Het kan de volgende keer over een serie, specifiek accessoire, bepaald genre of ander onderdeel uit de historie van videogames gaan. Heb jij een idee voor De Tijdmachine? Mail dan naar jeroen.post@insidegamer.nl.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Child of Eden

Een avond Uncharted 3 met InsideGamer-leden