in

Een avond Uncharted 3 met InsideGamer-leden


Als je dit forumtopic opent is het – onbedoeld – alsof je in de InsideGamer-versie van Fight Club beland bent. De eerste regel van 9EUR is dat de clan voor de lol is, niet competitief. Oké Tyler, uhm, Tidow. Het draait dus om de gezamenlijke fun en niet om de skills. Gaat dat samen met een shooter? Het eenvoudige antwoord is het enige juiste: ja! Zelfs voor erkende shooternoobs als ondergetekende is het leuk om met onze 9EUR-clanleden rond te huppelen in de bèta van Uncharted 3: Drake’s Deception.

Het is niet bepaald verwonderlijk dat de 9EUR-clan meteen op de Uncharted 3-bèta gedoken is. De clan is vorig jaar namelijk in het leven geroepen door een aantal vaste InsideGamer-bezoekers om met z’n allen Uncharted 2: Among Thieves online te gaan spelen. Na een paar buitenechtelijke escapades met onder meer Warhawk en Red Dead Redemption is 9EUR nu weer terug bij het oude nest Uncharted.

Om 20.00 uur, maandagavond is het zover. Gerard heeft een betonblok aan Chinees naar binnen gewerkt en zit keurig als gastheer in de lobby van Uncharted 3 te wachten tot iedereen er is. Zelf ben ik wat eerder van kantoor weggegaan om op tijd klaar te zijn met avondeten en dat had Eend misschien ook moeten doen: terwijl we met Ferdi, GraNatan en *Marianne* wachten op de rest, smakt (kwaakt?) Eend dat hij nog even met de laatste happen van het diner bezig is. Een kwartiertje later zijn ook The Unbelievable, Viva la vida en ene ‘jayfaction’ (die een bekende is van ‘iemand’, maar van wie eigenlijk?) in de lobby en kunnen we beginnen.

De vraag is alleen hoe. Het blijkt namelijk dat je in de bèta met een party van maximaal vijf man in de matchmaking op zoek kunt gaan naar een potje. De optie tot een custom match ontbreekt nog. Erg onhandig, want op die manier ben je afhankelijk van Vrouwe Fortuna om met een grote groep in dezelfde match te zitten. Gelukkig is al bevestigd door Naughty Dog dat er custom matches komen, want een party van maximaal vijf man is niet toereikend voor grote groepen spelers.

Wonderwel lukt het in één keer om de gesplitste groep samen in hetzelfde potje te krijgen – waarvoor dank, lot – en onderstaande video vertelt het verhaal vanuit Gerards oogpunt. Jammer genoeg is de gezamenlijke pret van korte duur, want na het tweede potje loopt Gerards PlayStation 3 vast – iets waar meerdere mensen in de Uncharted 3-bèta last van hebben. Daarna lukt het niet meer om gezamenlijk in hetzelfde potje te belanden, waardoor we het tegen onbekend kanonnenvoer op moeten nemen. Ook leuk, maar het blijft mooier om van de zijlijn toe te kijken hoe GraNatan huishoudt en praktisch in zijn eentje ‘team Gerard’ afslacht. 50-27 anyone?

De bèta speelt al opvallend soepel (op het nog wat ‘plakkerige’ coversysteem na) en laat zien dat de game een hele interessante multiplayer krijgt. Vooral de platformelementen die we kennen uit de singleplayer van Uncharted zijn goed verwerkt in de multiplayer. Zo probeerde ik The Unbelievable een keer af te schudden door achter een muurtje te duiken en vervolgens over datzelfde muurtje heen te klimmen, om hem in zijn rug aan te kunnen vallen met een welgemikte mêleeaanval. Het plan lijkt te slagen, totdat ik in het luchtledige mep en de deksel (geweerkolf) op mijn neus krijg. In tegenstelling tot Gerard ben ik niet snel genoeg om dan snel nog even een granaat te droppen en anderen mee de dood in te sleuren…

Zo’n voorbeeld geeft wel aan dat de multiplayer van Uncharted 3 verder gaat dan ‘slechts’ schieten. Het is geen rechttoe rechtaan knalwerk, de multiplayer dwingt je jezelf te positioneren en slim te manoeuvreren om tegenstanders te verrassen. Die bewegingsvrijheid maakt het ook lastig om te campen, want zelfs achter het dikke schild van een turret ben je niet veilig voor vijandelijk vuur. Er is altijd wel weer een muurtje, laddertje of richeltje waarlangs een vijand kan klimmen om jou in de rug aan te vallen. Bedankt voor die pijnlijke les, *Marianne*.

Er zitten een hoop serieuze ‘shooterdingen’ in de bèta, zoals beloningen voor meerdere kills achter elkaar, medal kickbacks (speciale bonusvaardigheden) en boosters (lees: perks) die je kunt instellen voor je personage, maar het sterkste aan de Uncharted-multiplayer is dat de typische Uncharted-sfeer aanwezig blijft. Er is tussen al het serieuze door ruimte voor een kwinkslag, wat bijvoorbeeld blijkt als GraNatan net zolang bij een vijandelijk lijk blijft wachten totdat ik hem een highfive of fistbump geef. Dat wordt namelijk beloond met wat extra cash (je prestaties worden gemeten in dollars). Boven alles is de multiplayer vooral erg leuk om te spelen en overstemt de lach regelmatig het geweergeluid. Bijvoorbeeld als Gerard een zeker persoon op brute wijze met een RPG omlegt. Of als diezelfde zekere persoon zichzelf met een kromgemikte granaat opblaast. Of als die ene persoon weer eens hopeloos verrast wordt en van een metertje of twee wordt afgeschoten.

Daarmee zijn we terug bij het begin: de eerste regel van 9EUR. De multiplayer van Uncharted 3 is een kruising tussen shooter en platformer die soepel speelt en vooral veel ‘lol’ biedt. Natuurlijk zijn er een paar verbeterpunten: matchmaking voor een party van meer dan vijf mensen, vastlopers, slome matchmaking, ‘plakkerig’ coversysteem. Waar ze niets meer aan hoeven doen: leveldesign, Uncharted-sfeer, bewegingsvrijheid, fun met de 9EUR-clan. Tot slot een tip van Gerard: geen Chinees eten voordat je Uncharted 3 gaat spelen, dat werkt niet prestatiebevorderend.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

De Tijdmachine – Mega-CD

Castlevania: Harmony of Despair deze zomer naar PS3