in

ModNation Racers


Voor racegames zit je goed op de PlayStation Vita. Circuitracers krijgen F1 2011, snelheidsduivels mogen losgaan met het futuristische WipEout 2048 en doe-het-zelvers kunnen op ModNation Racers duiken. Het lijkt een droomduo: de PlayStation Vita met zijn touchscreen en de uitgebreide creatiemogelijkheden van ModNation Racers. Maar de mecaniciens moeten nog behoorlijk sleutelen om ModNation Racers als podiumkandidaat aan de start te krijgen.

Er zitten namelijk nog behoorlijk wat kinderziektes in de speelbare demo van ModNation Racers op de PlayStation Vita. Vooral de framerate is karig, de beelden hakkelen tijdens het racen alsof je zit te spelen bovenop een centrifugerende wasmachine. De raceactie is wel te volgen, maar erg prettig is het niet. Jammer, want de game ziet er (in stilstaande vorm…) wel bijna net zo gelikt uit als zijn grote PlayStation 3-broer.

Opvallend is ook dat je beter via de pijltjestoetsen kunt sturen dan met de linker joystick. Het stickje van de PlayStation Vita is dun en hoog, waardoor elke stuurbeweging een forse is. Wanneer je als ongeoefende speler de joystick als stuurknuppel gebruikt, zwalk je als beschonken bestuurder van voor naar achter en links naar rechts, van achter naar voren en rechts naar links. De ideale lijn is nauwelijks te houden, behalve wanneer je subtieler stuurt met de D-pad. Een fijnere afstemming voor het sturen met joystick is gewenst, want dat racet doorgaans toch wat lekkerder dan via de pijltjestoetsen.

Voor het racegedeelte mag ModNation Racers nog even de garage in, maar in de formule van de game is het creëren van racebanen vrijwel even belangrijk als het racen zelf. De mogelijkheden van de PlayStation Vita worden hiervoor optimaal benut, vooral wanneer je een circuit aan het vormgeven bent. Via de touchscreen kun je met je vinger al slepend een baan leggen en vervolgens kun je het landschap van reliëf voorzien. Duw je op de touchscreen, dan duw je als het ware kuilen in het land. Zet je druk op de touchpad achterop de PlayStation Vita, dan druk je het landschap omhoog tot bergen en heuvels. Een leuke en intuïtieve toepassing, al wil de touchscreen soms een klein beetje tegenstribbelen.

Op meer momenten is de touchscreenbesturing nog niet optimaal afgesteld. Zo kun je alleen door de menu’s navigeren via de touchscreen, maar dat werkt niet altijd even lekker. Als je tijdens het vormgeven van een circuit nieuwe opties wilt selecteren, kun je dat alleen doen door je vinger op een van de (kleine) icoontjes te houden. Onhandig, want je kunt niet goed zien welk icoontje waarvoor bestemd is. Het zou fijner zijn als je de knoppen zou kunnen gebruiken om jezelf door menu’s te werken, maar voorlopig moeten we het doen met een licht geforceerde touchscreenbesturing die wat finetuning behoeft.

Het PlayStation Vita-uitstapje van ModNation Racers bevat nog teveel oneffenheden om goed uit de verf te komen. De framerate is matig, de besturing met de joystick (te) gevoelig, de menubesturing via touchscreen te geforceerd en de uit de PlayStation 3-versie bekende laadtijden zijn nog steeds aanwezig. In potentie is de combinatie van ModNation Racers en PlayStation Vita goed voor pole position, maar het goede spelconcept moet eerst nog beter uitgewerkt worden. Hopelijk doet een paar maanden sleutelen in de garage wonderen.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

IG’s Collectors Corner – Chrono crosser’s verzameling

Gouden Wii-afstandsbediening bij pre-orderen Zelda: Skyward Sword