in

Handleiding voor de beginnende manager


Football Manager 2005 ligt inmiddels in de winkels, dus het is goed mogelijk dat je inmiddels je eerste stappen als manager hebt gezet. Voor de ervaren speler van managersims zal Football Manager 2005 geen al te groot obstakel zijn. Is Football Manager 2005 echter je eerste managerspel, of heb je alleen maar spellen buiten de Championship Manager serie gespeeld, dan kan het nog een hele opgave zijn het beoogde succes te bereiken. Tijd dus voor een spoedcursus ‘Hoe leid ik een club’.

Je eerste werkdag

Een nieuwe club, een nieuw begin. Zoals alles begint ook het besturen van je team en je club bij de basis: bekijk je team, leer (zeker als je een wat onbekender team hebt) je spelers en hun specifieke kwaliteiten kennen, bekijk de financiële situatie van de club, bekijk de doelstelling, enzovoorts. Oh ja, zie je dat knopje ‘Doorgaan’ staan? AFBLIJVEN, er is nog veel te doen.

De Tactiek en de Spelers

Je zou misschien denken dat je pas een tactiek nodig hebt wanneer je een wedstrijd gaat spelen. Vergeet het maar. Je tactiek is de basis van alles wat je doet. Je basisopstelling, je transferbeleid: het hangt allemaal van je tactiek af. Daarbij moet je naar twee dingen kijken. Ten eerste kun je je afvragen wat voor stijl je zelf wilt spelen. Houd je van aanvallend voetbal, dan kun je daar rekening mee houden. Belangrijker is echter de juiste tactiek te vinden voor het spelersmateriaal dat je hebt. Probeer op de eerste dag een tactiek te vinden die je nagenoeg compleet kunt invullen met de spelers die je al hebt. Natuurlijk kun je, als je veel geld hebt, heel rechtlijnig je eigen weg volgen en gewoon alles wat je nodig hebt kopen, maar dat is voor veel clubs niet haalbaar.

Waar moet je dan precies op letten? Voor veel clubs is een standaard 4-4-2, of een tactiek die daar op lijkt, voldoende succesvol om de boel op gang te krijgen. Let bij je verdedigers vooral op tackelen, mandekken en snelheid (voor je backs), en op koppen (voor je centrale verdedigers, andere drie eigenschappen ook van belang). Er zijn nog een aantal bepalende eigenschappen, maar dat zijn de basiselementen. Voor een middenvelder zijn overspelen, zonder bal belangrijk, eventueel met dribbelen en voorzetten daar nog bij (afhankelijk van je tactiek). Voor aanvallers moet je altijd letten op afmaken en koppen. ‘Flair’ en snelheid zijn voor hen echter ook zeer bruikbare eigenschappen. Tip: als je een aanvaller hebt die goed kan afmaken en koppen, doe je er verstandig aan een aanvaller naast hem te zetten met hoge waarden voor creativiteit en ‘teamwork’. Het zal je een behoorlijk aantal extra kansen opleveren.

Houd ook de spelers zelf in de gaten. Het komt voor dat spelers het niet meer naar hun zin hebben, bijvoorbeeld omdat ze niet om kunnen gaan met de cultuur van het land van je club. Zoiets beïnvloedt de speler zelf, hij zal over het algemeen minder goed gaan spelen, maar ook de teamgenoten. Wanneer de speler in kwestie een training mist, en je straft hem daarvoor, kunnen andere spelers hun collega bijvallen, wat hun motivatie ook omlaag brengt. Als dergelijke problemen lang aanhouden, is het verstandig op de ‘schimmel op de selectie’ te verwijderen. Dit kun je uiteraard het best doen door hem te verkopen, maar je kunt hem vaak ook zonder enige financiële consequenties weg krijgen door in overleg het contract te ontbinden.

Het Aankoopbeleid

Tenzij je een overdreven grote club hebt met extreem veel toppers, zal je na het invullen van je tactiek vaak op een of meerdere plaatsen nieuwe spelers willen hebben. Voor het eerste jaar is het voor kleinere clubs een goede keuze om de lijst van spelers zonder club eens door te nemen. Dit kun je heel makkelijk doen door de filter in te stellen op spelers zonder transfersom (‘vrij’), en dan een aantal eigenschappen te kiezen, afhankelijk van wat voor speler je zoekt. Vaak zul je vooral oudere spelers vinden, maar die zijn prima in staat een jaartje mee te draaien met een kleine club. Dat zijn echter wel korte-termijn oplossing. Het is slimmer om redelijk goede, maar vooral jonge voetballers aan te trekken. Dat is financieel het aantrekkelijkst, en biedt bovendien perspectief voor de toekomst. Vraag je wel bij elke aankoop af of je de speler wel echt nodig hebt. Je kunt wel een spits kopen die beter is dan wat je nu hebt lopen, maar dan loop je wel het risico eventuele probleemposities, waar je bijna helemaal geen goede spelers hebt, niet meer op te kunnen vullen.

Een slechte voetballer kan wél een goede aanvoerder zijn, door hoge waarden

voor onder andere invloed (influence) en dapperheid (bravery)

Het Financiële Plaatje

Bovenstaande alinea klinkt misschien aardig, maar verliest zijn waarde op het moment dat de bodem van de schatkist in zicht is. Het kan uiteraard voorkomen dat je bij een club komt waar je helemaal niets kunt uitgeven. Dat is soms lastig, maar er zijn oplossingen. De makkelijkste manier om geld te verdienen is goed presteren. Daar gaat echter tijd in zitten, en tijd heb je niet als je geen enkele goede verdediger hebt en per direct versterking moet halen. Oplossing? Meestal heeft je team wel één of twee redelijke voetballers, of in elk geval redelijk genoeg om een paar duizend euro aan te verdienen. Wees daar niet bang voor. Het is niet makkelijk je beste voetballer weg te doen, maar besef wel dat je met het geld van één goede speler, door slim aan te kopen misschien wel vier redelijke goede spelers kunt halen. Probeer daarbij vooral op jonge spelers te mikken: daar krijg je op langere termijn meer voor terug. Jonge spelers met winst doorverkopen is uiteindelijk de sleutel om je club naar een hoger niveau te tillen.

Doorgaan…

Oké, nu heb je als het goed is je tactiek en basisopstelling staan, en heb je voor zover mogelijk een aantal spelers en clubs benaderd om de zwakkere posities op te vullen. Je kunt je, mocht je dat willen, ook nog verdiepen in het opstellen van een trainingsschema. Dit is op zich niet zo moeilijk, maar de beste resultaten zul je pas na lang tweaken en testen behalen. Dit is een goed moment om op ‘doorgaan’ te klikken…

De Wedstrijd

Vroeg of laat moet je er aan geloven: je eerste wedstrijd. Dat is meestal een vriendschappelijk duel, dus ‘lekker boeiend’ zogezegd. De vriendschappelijke wedstrijden zijn echter om drie redenen belangrijk: ze genereren inkomsten uit de kaartverkoop als je thuis speelt, en het is voor jou de perfecte mogelijkheid je spelers te testen. Weet die mandekker zijn mannetje inderdaad uit te schakelen, mist de spits waarvoor je gekozen hebt niet teveel kansen, enzovoorts. Bovendien hebben je spelers deze wedstrijden nodig om wedstrijdritme op te doen.

Het is tijdens de wedstrijd belangrijk om de controle over de wedstrijd te houden. Dit is lang niet altijd mogelijk; soms is de tegenstander gewoon te goed. Vooral als je met een klein clubje tegen een topclub speelt is er soms niets aan te doen. Er bestaat niet zoiets als een supertactiek tegen topclubs in het algemeen. Alles hangt af van de spelers en hun kwaliteiten, zowel van jouw kant als van de kant van de tegenstander. Tip: Mocht op het veld alles misgaan, en heb je echt een gevoel van ‘slechter kan het toch niet worden’, dan wil een shock effect in de tactiek vaak nog aardig werken. Speelde je 4-4-2, gooi dan de hele tactiek om en ga een aanvallend 3-4-3 spelen, of iets dergelijks. Baat het niet, dan schaadt het ook niet: het ging toch al slecht.

Tot zover deze spoedcursus. Mocht je nog meer informatie en tips willen, dan kun je die vinden op verschillende websites uit de Football Manager scene. Mocht je geïnteresseerd zijn in het ontwerpen van een training, dan kun je op dit forum een uitgebreide uitleg vinden over hoe alles werkt. Verder ben je nu helemaal klaar om je geluk te beproeven in de wondere wereld van Football Manager 2005. Veel succes!

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Ken Kutaragi spreekt over de PSP

LMA Professional Manager 2005