in

Batman: Arkham City Review


Dit is de Batman: Arkham City review. De game inmiddels beschikbaar is. Als je op zoek bent naar Batman: Arkham City trailers of Batman: Arkham City screenshots, dan kun je daar via het kopje ‘Beelden’ komen. Veel plezier met de Batman: Arkham City review.

De criminaliteit loopt de spuigaten uit in Gotham en zonder een goede plek om al dit tuig op te sluiten wordt besloten om een oud en vervallen deel van de stad te gebruiken als nor. Met de mysterieuze psycholoog Hugo Strange aan het roer wordt Arkham City geopend, verdwijnen niet alleen de criminelen van de straat, maar ook iedereen die Strange tegenspreekt. Linke boel, want Arkham City is namelijk niet alleen een plek voor de gemiddelde bankrover of moordenaar, maar ook het thuis voor de crimineel gestoorde en superschurken die Batman in de loop der jaren heeft weten in te rekenen. Op de hoogte van de werkelijke identiteit van de held sluit Strange Batman op in het gevang waar superschurken als The Joker en The Penguin, het op hem hebben voorzien.

Terwijl binnen de gevangenismuren bendeoorlogen en vendetta’s worden uitgevochten moet Batman zichzelf staande zien te houden tegenover de gevangenen, het sinistere plan van Strange en vele superschurken die de revue passeren. Af en toe voelt Arkham City haast als een soort Batman: The Greatest Hits waarin iedere boef even zijn gezicht laat zien om vervolgens weer te verdwijnen. Hierdoor krijgt niet iedere personage de tijd en aandacht die ze verdienen in het hoofdverhaal, iets dat minder bekende slechteriken weer wel krijgen in verschillende zijmissies. Voor wie verder bekend is met de motieven en rollen van de figuren is er verder ook niets nieuws onder de zon. The Joker is nog steeds een compleet onvoorspelbare gestoorde clown en Two-Face heeft een gespleten persoonlijkheid waar je U/jij tegen zegt, maar nieuwe inzichten in hun bestaan of dat van Batman hoef je niet te verwachten.

Het verhaal mag – als je het heel negatief wil stellen – wat overlopen, de rest van de game barst op een goede manier haast uit zijn voegen van content. Arkham City moet je zien als een Batman-simulatie waarin je ieder aspect van de superheld onder de knoppen krijgt, meegeleverd met een encyclopedie aan feiten en informatie over iedere locatie, alle personages en de belangrijke gebeurtenis in het Batman-universum. Bij iedere introductie van een figuur speel je bijvoorbeeld een korte biografie vrij die je in een paar alinea’s op de hoogte brengt van de herkomst van een personage en zijn of haar rol tijdens Arkham Asylum. Wel zo handig voor de nieuwkomers die de vorige game hebben gemist.

The Bat & The Cat

Heb je Arkham City nieuw in de winkel gekocht, dan mag je ook aan de slag als Catwoman die voor haar eigen zaakjes in Arkham City loopt te miauwen. In vier missies die het verhaal van Batman onderbreken speel je als het lenige kattenvrouwtje die een grote kraak probeert te zetten. Catwomans snelle aanvallen, geklim en geklauter met haar zweep zorgen voor een behoorlijk andere speelstijl, al is er soms merkbaar minder moeite in haar verhaal gestoken.

Arkham City moet je zien als een grote open stad die functioneert als een soort overworld, maar tegelijkertijd zo vol zit met optionele missies, geheimen en verzamelobjecten dat je er tussen de missies door uren kan rondzweven. Batmans cape en grijphaak zijn bij het bewegen door deze bomvolle omgevingen de gouden combinatie. Door op de juiste momenten op nieuwe punten aan te haken schiet Batman zich vliegensvlug de lucht in en kom je snel van A naar B. Van enorme hoogtes met een gigantische snoekduik op een nietsvermoedende gevangene duiken die je onderweg tegenkomt, is bovendien bijzonder stoer.

De gemaskerde wetshandhaver is vooral een expert in misdaadbestrijding met zijn vuisten. Net als in Arkham Asylum is het gevechtsysteem robuust, bruut en haast briljant eenvoudig. Een grote rol is hierin weggelegd voor het counteren, waardoor je dit keer zelfs aanvallen van drie vijanden tegelijk kan blokkeren en tegen ze gebruiken. Wat gevechten nog leuker maakt is de grotere rol van Batmans cape, waardoor je tegenstanders tijdelijk versuft. Bovendien zijn er nieuwe moves te kopen met ervaringspunten die je met iedere actie in het spel verdient, gaandeweg worden gevechten nog gevarieerder en toffer.

Gadgets kunnen bovendien veel sneller in gevechten toegepast worden, waardoor je nu ook middenin een vuistgevecht snel explosieve gel op de vloer kan spuiten of je grijphaak kan gebruiken om een schurk bij zijn lurven te pakken. Door een schok van Batmans elektronische wapen kunnen vijanden als schrikreactie elkaar zelfs een paar klappen verkopen. Prachtig. Dat je een groot deel van de game lekker aan het matten bent, is dan ook absoluut geen straf!

Minstens zo verbeterd zijn de momenten waarin Batman als een waar roofdier door de omgevingen sluipt en zo stilletjes mogelijk criminelen moet uitschakelen. Omdat ook de Dark Knight gewoon sterfelijk en bovendien niet helemaal kogelvrij is, maakt de held geen kans tegen meerdere zwaarbewapende bendeleden; in dit soort gevallen is een voorzichtigere stealth-achtige aanpak stukken verstandiger. Op die momenten worden geduld, tactiek en jachtgevoel als geen ander met elkaar gecombineerd. De mogelijkheden waarop Batman boeven het zwijgen oplegt, zijn om van te smullen. Valstrikken plaatsen, bovenop schurken duiken en razendsnel weer in het donker verdwijnen; het boezemt allemaal steeds meer angst in bij de nog overgebleven criminelen die steeds nerveuzer beginnen rond te schuifelen totdat Batman ze de genadeklap komt verkopen.

Naast vechtersbaas en superheld staat Batman ook nog bekend als ’s werelds beste detective, een kant van de held die in Arkham City ook uitgebreid aan bod komt. Met het Detective Vision worden belangrijke onderdelen in de wereld met opvallende kleuren weergegeven, waardoor aanwijzingen makkelijk gevonden kunnen worden en zijn vijanden zelfs in een dikke laag rook nog duidelijk te zien. Een plaats delict kan met deze bovendien nauwkeurig onderzocht worden zodat kleine details zoals bloedspetters of de inslagplek van een dodelijke kogel opgespoord kunnen worden.

Alle gadgets en ook de Detective Vision komen helemaal van pas wanneer je ieder hoekje en gaatje van Arkham City wil/gaat verkennen. De stad is letterlijk bezaaid met extra’s, verzamelobjecten en geheimen die allemaal moeiteloos in het verhaal verwerkt worden. De raadselachtige superschurk Riddler is bijvoorbeeld compleet doorgedraaid in zijn obsessie om Batman te verslaan met zijn intellect. Zijn groene vraagtekentrofeeën en antwoorden op raadsels zijn verstopt over de hele stad en hij is pas te vinden wanneer Batman meedoet aan zijn ziekelijke drang voor puzzels en enigma’s. Dit doe je onder andere door zijn complexe bouwsels in de stad te doorgronden en door specifieke onderdelen in de rijk gedetailleerde omgevingen te scannen.

Wil je ieder hoekje en gaatje van Arkham City gezien hebben en kun je pas rusten wanneer je ook de Riddler hebt verslagen, dan ben je al snel een uurtje of vijfentwintig met deze game zoet. Daarin kost het hoofdverhaal ongeveer de helft van de tijd waarna er nog Combat- en Predator Challenges overblijven. Hierin moet je zo snel en effectief mogelijk vijanden in een afgesloten ruimte uitschakelen met Batmans vechtkunsten of sluipvaardigheden. Het rekt de speelduur nog net even wat meer op, maar het is eigenlijk vooral leuk voor wie kampt met een gekte voor highscores.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Downloaden is niet meer voor piraten

IG’s Collectors Corner – Private Joker’s verzameling