Elke woensdag plaatsen we bij InsideGamer het leukste artikel van Bureau voor Gamers, een creatief gamesblog van onze eigen Maarten Jalink en Wesley Domingos, op onze site. Vandaag een update over de piraterij die de gamesindustrie al jaren teistert. Lang werd gezocht naar een goede oplossing… en het lijkt erop dat die al die tijd al recht voor onze neus lag!

ROMs, ISOs, flash linkers, firmware hacks en ga zo maar door. De wereld waarin wij leven staat helaas bol van de piraterijtermen. Met de komst van het internet is het namelijk bijzonder makkelijk geworden om games illegaal te downloaden en te spelen op je PC, console of handheld. Voor de consument is het zonder twijfel heerlijk om gratis (nou ja, eigenlijk gestolen) games te kunnen spelen. Ontwikkelaars en uitgevers vinden dit iets minder charmant… maar ze weten ook dondersgoed dat er niet aan te ontkomen valt. Gelukkig komt men keer op keer met creatieve oplossingen om de piraten voor te blijven en toch nog winst te maken. Wie ligt er bijvoorbeeld nu nog wakker van het kopiëren van cassettebandjes?
Aanleiding voor dit artikel is een persbericht dat Nintendo eerder deze maand de deur uit deed. Verkoop van game copiers is illegaal bevonden in Frankrijk: Het Parijse Hof van Beroep deelt beslissende slag uit aan verkopers van videogamekopieerapparaten voor Nintendo DS-systemen kopt het PDF-bestandje in onze inbox. De strekking van het verhaal is simpel en duidelijk: het Franse bedrijf Diveneo moet Nintendo een flinke smak geld (4,8 miljoen) betalen omdat het “videogamekopieerapparaten” voor de Nintendo DS verkocht. Met deze uitspraak lijkt het er dus op dat het handelen in deze apparaten, ook wel bekend als R4 of Flash Linkers, vanaf nu illegaal is in Frankrijk. Volgens Nintendo is de uitspraak een belangrijke stap in de strijd tegen piraterij. Tja, het is fijn dat ze die rechtszaak gewonnen hebben, maar waarschijnlijk haalt het helemaal niets uit. Dit soort berichten demotiveren “piraten” – wat een dom woord eigenlijk, alsof ze een ooglapje op hebben… kom op!! – echt niet. Ten tweede is het downloaden van Nintendo DS helemaal niet hip meer. Er komen geen goede spellen meer uit en andere handhelds (iPhone, 3DS) zijn veel interessanter. Laatste puntje is het feit dat piraterij tegenwoordig op een veel betere manier wordt aangepakt…

De GameCube had door zijn bijzondere schijfjes weinig last van piraterij.
De voornaamste oorzaak voor de veranderende piraterij is vreemd genoeg ook de opkomst van het internet. Eerst was het nog zo’n “mooi” medium om games illegaal te downloaden (tevens de reden waarom men geen illegale games meer koopt in vakantie-landen); nu wordt het juist meer en meer de plek om games legaal te verkrijgen. Online shops als de App Store, downloadservice Steam, het Wii-winkelkanaal en de PSN Store laten gamers eenvoudig (eenvoudiger dan via het illegale circuit) en goedkoop spellen downloaden. Uitgevers hebben namelijk sinds enkele jaren door dat de consument best voor een game wil betalen, maar dat zestig euro toch echt iets te veel is. Daarom wordt de laatste tijd naargeestig gezocht naar allerlei oplossingen om games goedkoper aan de man te brengen.
De belangrijkste stap is weer die conversie van tastbare games naar online versies van het spel. Het spel wordt niet meer op een schijfje geschreven en men hoeft geen doosje en boekje meer te drukken. Daarnaast kost het een stuk minder geld om het spel van de maker naar de ontvanger te vervoeren; de game gaat niet op transport, komt niet naar een logistiek punt (opslag etc.) en hoeft niet in de winkel te liggen. Kortom, allemaal dingen waar je flink op kan besparen. En juist omdat de games zo goedkoop zijn geworden verkopen ze ineens weer stukken beter. Een topper als Plants vs. Zombies (voor de meeste platforms minder dan een tientje) is natuurlijk een stuk minder aantrekkelijk als je hem op een schijfje zet en er 45 euro voor vraagt.

Natuurlijk is dit niet de enige reden waarom piraterij – Aaaar! – aan het veranderen is. Zo wordt momenteel volop geëxperimenteerd met het “freemium-model”, een methode waarbij spellen gratis te downloaden zijn maar waarbij betaald moet worden voor extra’s of de volledige versie. Ook lijkt het erop dat de beveiliging van de spelsystemen steeds ietsje beter wordt: de 3DS is vreemd genoeg nog steeds niet gehackt, de PS3 heeft te bijzondere Blu-ray schijfjes om te hacken en de App Store is wel eens gehackt, maar is zo goedkoop dat mensen geen moeite willen doen of risico’s willen nemen om wat games van 79 cent gratis te krijgen. Maar ook in het geval van die goedkopere spellen zien gamers zelf langzamerhand in dat illegaal downloaden geen goede zet is. De vele kleine ontwikkelstudio’s die de laatste jaren zijn opgebloeid kunnen de gave indie games namelijk blijven maken, daar mensen hun spellen daadwerkelijk gaan kopen.
Helaas zijn er nog steeds maatregelen nodig om piraterij aan te pakken, maar het is goed om te zien dat zowel de gamers als de uitgevers zich langzamerhand aanpassen aan de situatie. Laten we eerlijk zijn: we downloaden onze games simpelweg omdat ze te duur zijn. We willen wel betalen, maar zestig euro voor een eenvoudige game gaat gewoon te ver. Uitgevers doen gelukkig steeds meer hun best om hun spellen zo goedkoop mogelijk te maken. En de laatste tendens onder gamers is juist het kopen van games om de gamesmarkt te steunen; de meeste gamers, vaak ooit fervent downloaders, zijn zelfs faliekant tegen het “digitaal stelen” van spellen. Met de opkomst van de verschillende online stores lijkt het er voorlopig op dat er een mooie tussenweg is gevonden. We vreesden dat downloaden de normaalste zaak van de wereld zou worden, maar nu het dat eenmaal is juicht iedereen het toe!