in

Tien redenen om nog een PSP te kopen


Met de PlayStation Vita die 22 februari verschijnt, is het voor velen de vraag of het nog de moeite is om een afgeprijsde PlayStation Portable met wat goedkope games te kopen. Met de heruitgave van PSP-topgames onder de naam PSP Essentials wil Sony ons eraan herinneren welke games de handheld nou echt de moeite waard maken. Wij zetten voor jullie de tien beste games op een rij en lichten uit waarom ze zo goed zijn. Dit laten we zien in de vorm van vijf officiële Essentials met daarnaast vijf cruciale core-games die gekozen zijn door de redactie en tot onze verbazing niet onder de Essentials opnieuw worden uitgebracht.

De Essentials

Daxter

Het geliefde wollige wezeltje uit de Jak & Daxter-reeks heeft bij menig PSP-eigenaar een speciale plek in het gamerhart veroverd.In dit platformavontuur speel je solo als Daxter. Collega en kameraad Jak is opgepakt en terechtgekomen in de Haven City gevangenis. Daarom staat Daxter er nu alleen voor. Hij neemt een baan als insectenbestrijder en krijgt al snel de taak om een mysterieuze insectenplaag uit te roeien.

Daxter is een platformer waar andere genregenoten nog wat van kunnen leren. Het klim- en klauterwerk is zeer vermakelijk en de graphics zijn om je vingers bij af te likken. Al spelend kun je als insectenverdelger je wapen uitbreiden en op een bepaald zelfs als vlammenwerper gebruiken tegen al het gespuis wat je tegenkomt. Combineer dat met Daxter’s aanstekelijke humor en je hebt één van de beste games die verkrijgbaar is voor de PSP.

God of War: Chains of Olympus

Chains of Olympus wist lang de nummer 1 positie in de verkooplijsten vast te houden en is nog steeds bij vele God of War-fans de favoriet.. Wat deze game zo goed maakt is het feit dat het erg soepel draait op de handheld en dat het ontbreken van diverse knoppen gelukkig geen gemis hoeft te zijn. De gameplay is vloeiend, de puzzels zijn uitdagend, er komen genoeg verschillende monsters voorbij en het vechtsysteem werkt goed.

Chains of Olympus speelt zich tien jaar af voor de eerste game in de God of War-reeks en laat zien hoe het leven van Kratos instort. Hij lijdt aan nachtmerries en waanbeelden en hoopt dat de goden van Olympus hem kunnen verlossen. Hier staat tegenover dat Kratos een aantal gevaarlijke opdrachten voltooid voor het gezelschap. Dit voornemen biedt genoeg ruimte om alle bruutheid waar God of War zo bekend om staat los te laten zonder ook maar door te hebben dat je op een handheld aan het spelen bent.

Burnout: Legends

Burnout: Legends is een compilatie van de eerste drie Burnout-games met een visuele weergave die het meest lijkt op die van Burnout 3. Met een overkill aan racegames die uitgebracht zijn voor de PSP verdient Burnout: Legends een speciale vermelding. Als racegame weet de game zijn mannetje te staan en ben je als gamer al een flinke tijd bezig met alle modi uit te spelen. Zo heb je keuze uit de reguliere modus en daarnaast ook de Cop Mode, Burning Laps en Crash Mode.

Allemaal hebben ze zijn charme, maar uiteindelijk zijn het gewoon alternatieve redenen om zoveel mogelijk schade te berokkenen aan je medecoureur. Want daar gaat hem om; CHAOS! En dat is juist wat we zo tof vinden aan Burnout: Legends. Wat de game extra leuk maakt zijn de absurditeit waarmee je over het asfalt scheurt en jezelf door bochten kan wringen (of niet, hangt van je skills af). De gamer met een fetisj voor racegames kan hiermee zijn verslaving voor vele uren voeden.

Patapon

Elke console kent een paar games die uitblinken in creativiteit. Voor de handheld van Sony is het niet anders. Patapon is zo’n zeldzame titel die zijn eigen ziel heeft en de speler als het ware naar binnen zuigt. Het is het soort game waar je na jaren met plezier op terug kijkt en meteen weer zin krijgt om het te spelen. In de visueel verbluffende ritmische 2D platform/actie-game ben jij de leidende god van een groep kleurrijke Patapons, een fantasievol ras cyclopen.

Deze Patapons zijn een nobele stam waarmee je het in verschillende legendarische gevechten op moet nemen tegen vijandelijke troepen en agressieve monsters. Ritme is voor de helden die voor je strijden een must om de strijdlust op te wekken en dus is het aan jou de taak om de stam naar de overwinning te drummen. Omdat de ritmische gameplay perfect samen gaat met de functies van de handheld en de muziek een bijna hypnotiserende werking heeft is het een puur genot om jezelf door de relatief korte missies binnen de game te banen. Perfect voor onderweg… en voor daarna, als je het niet kan laten om verder te drummen.

Killzone: Liberation

Het was een sterke zet van Guerilla om van Killzone: Liberation geen FPS te maken zoals we van de PS2- en PS3-versies gewend zijn. In plaats daarvan is alle puurheid van de game omgegoten tot een overzichtelijke shooter met een topview, zonder dat het ten koste gaat van de kwaliteit die we verwachten van een Killzone-titel. Killzone: Liberation is meer dan een goede opvolger. De game biedt een gelikte combinatie van spanning, actie en strategie waar je u tegen zegt.

Al spelende als Templar (bekend uit de eerste Killzone) knal je samen met je teammates een weg door talloze missies, waarin je het opneemt tegen de morbide Helghast. Fans van Killzone weten dat de Helghast geen simpele doelwitten zijn, dus dat je ook opdrachten kunt geven aan je teammates is een dik pluspunt. Je hebt ze meerdere malen nodig om jezelf uit benarde situaties te redden. Deze feilloze samensmelting van vernieuwende elementen maakt Killzone: Liberation niet alleen een originele maar ook uitdagende game.


Bij InsideGamer waren we een beetje verbaasd bij het zien van de lijst met PSP Essentials. Als we het toch over essentiële titels hebben, dan weten wij er ook nog wel een paar te noemen. Deze zijn in dit geval niet alleen destijds exclusief voor de PSP verschenen maar zijn volgens ons nog eens vijf redenen om, zelfs vandaag nog, een tripje naar het dichtstbijzijnde gamefiliaal te maken. Bij deze sommen we de vijf topgames op die door Inside Gamer’s eigen redactie zijn benoemd tot cruciaal.

Metal Gear Solid: Peace Walker
http://media.insidegamer.nl/packshots/thumbs/14598.jpgMetal Gear Solid: Peace Walker is niet alleen één van de beste titels voor de PSP… Het wordt door sommigen zelfs beschouw als het beste deel uit de Metal Gear Solid-serie. Met zijn indrukwekkend lange speeltijd heeft ontwikkelaar Kojima een ijzersterke game uitgebracht. Als speler kruip je in de huid van de geheim agent/spion Big boss, voorheen bekend als Naked Snake en probeer je tegen de achtergrond van de Koude Oorlog en het Vietnamconflict een reeks missies te voltooien.

De speler wordt getrakteerd op een complex verhaal, artistiek uitgewerkte tussenfilmpjes en een flinke dosis aan mogelijkheden om je ‘gear’ samen te stellen. Het is nauwelijks voor te stellen dat er liefhebbers reeks zijn die deze game niet gespeeld hebben. Metal Gear Solid: Peace Walker is zó goed ontvangen dat het ook is opgenomen in de gelimiteerde HD-collectie van de reeks die in november in de VS en Japan verschijnt voor Xbox 360 en PS3.

Lumines
http://media.insidegamer.nl/packshots/thumbs/2603.jpgLumines is niet alleen cruciaal voor de PSP, maar ook voor het puzzelgenre zelf. Studio Q Entertainment had het idee voor ogen om een simpele en verslavende game te maken dat zoveel mogelijk lijkt op Tetris. En dat is ze absoluut gelukt. Lumines biedt verslavende gameplay en tilt daarmee het genre naar nieuwe hoogtes waar ontwikkelaars in het heden ook inspiratie uit opdoen voor hun eigen puzzeltitels. Begeleid door een geweldige soundtrack vallen er blokken van boven naar beneden over het scherm die ingedeeld zijn in twee kleuren.

Aan de speler de taak om daarvan combinaties te maken om op die manier de beste highscore neer te zetten. Nadat de blokken geplaatst zijn zorgt de tijdslijn, die overigens begeleid wordt door het ritme van de muziek, ervoor dat de gecombineerde blokken letterlijk van het beeld gevaagd worden. Klinkt simpel, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Het vrijspelen van alle omgevingen en het verbeteren van je Lumines-skills verandert snel in een obsessie waar je maar al te graag aan toe geeft.

WipEout Pure
http://media.insidegamer.nl/packshots/thumbs/2446.jpgMet WipEout Pure slaat Sony de spijker recht op de kop. De ontwikkelaar heeft het met deze game voor elkaar gekregen om een versie te maken die op de PSP nog beter tot zijn recht komt dan op de PS2. Met je hovercraft beheers je al snel de minimalistisch ontworpen circuits en beleef je maximaal scheurplezier.

WipEout Pure is een stilistisch pronkstuk van jewelste waarmee de speler zowel zijn raceskills als zijn agressie kan botvieren op zijn tegenstanders. Met een paar slimme veranderingen is het totaalplaatje nog completer geworden. Zo krijg je ditmaal ook de vrijheid om te kiezen of je opgepikte wapens gebruikt of omzet in brandstof. Laatstgenoemde gaat er met de hovercraftsnelheden hard doorheen en daarom is het een flinke steun tijdens het racen. Sony heeft ervoor gezorgd dat de speler lang vooruit kan door na de release van de game ook voortdurend met downloadbare uitbreidingen op de proppen te komen. De gamer die, om wat voor reden dan ook, nog niet bekend is met deze serie kan met WipEout Pure werkelijk waar een pareltje in huis halen.

Crisis Core: Final Fantasy VII
http://media.insidegamer.nl/packshots/thumbs/2730.jpgDat prequels erg populair zijn onder de PSP-titels wordt maar weer duidelijk met Crisis Core: Final Fantasy VII. De game speelt zich 7 jaar af voor de gebeurtenissen van Final Fantasy VII en deelt ook verscheidene locaties uit de PlayStaton 1-titel. In Crisis Core kruipt de speler in de huid van Zack, een jonge soldaat bij SOLDIER die zo snel mogelijk carrière wil maken. Zack wordt na een paar mysterieuze gebeurtenissen al snel wantrouwig tegenover SOLDIER en de ontwikkelingen die daarop volgen ontpoppen zich tot een fantastisch verhaal met raakvlakken op het gebied van loyaliteit, vriendschap en hoop.

Het turn-based vechtsysteem, wat juist zo kenmerkend is voor Final Fantasy, heeft in Crisis Core plaats gemaakt voor real-time gevechten, waardoor de snelheid binnen de game ook nog eens lekker hoog is. Crisis Core: Final Fantasy VII is een verbazingwekkend goede game die ook nu nog een sterke indruk weet achter te laten. Cruciaal? Ik dacht het wel.

Grand Theft Auto: Vice City Stories
http://media.insidegamer.nl/packshots/thumbs/8957.jpgGTA: Vice City Stories is de tweede GTA-game voor de PSP en de prequel van het legendarische GTA: Vice City, wat overigens nog steeds één van de meest geprezen games van het nieuwe millenium is. En het mag gezegd worden; Het is knap hoe ontwikkelaar Rockstar het gevoel van Vice City op het beperkte formaat van de PSP weet over te brengen. Met milde verwachtingen werden de fans van de serie direct omver geblazen bij het spelen van Vice City Stories. Het is natuurlijk meer van dezelfde GTA-formule, maar dat is helemaal niet erg.

De nieuwe elementen die deze game wel weet te bieden zijn subtiel en gepast. De liefhebbers van de franchise krijgen een originele verhaallijn, droogkomische personages en een uitgebreide ad-hoc mulitplayermodus voorgeschoteld. Dat de game daarnaast een behoorlijk lange speeltijd heeft maakt deze titel een must have voor eigenaars van een PSP. Want laten we eerlijk zijn; Welke gamer krijgt nou geen nostalgische gevoelens bij het horen van de term ‘Vice City’?

We weten nu dat er behalve directe overzettingen van de PS2 ook volwaardige topgames zijn uitgebracht voor de handheld die een blijvende indruk hebben achtergelaten in de game-industrie. Als je nog niet zeker wist of de PSP in deze tijden genoeg kan bieden, dan kunnen wij alleen maar hopen dat het nu allemaal een stuk duidelijker is.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

IG’s Collectors Corner – Private Joker’s verzameling

Battlefield 3 Review