in

IG’s Collectors Corner – Private Joker’s verzameling


Gamers zijn er in alle soorten en maten; van hardcore tot casual en van pro-gamer tot Wii Sports-veteraan. In deze rubriek gaat het om de verzamelaars van games en hun verzameling. Iedere week zetten we één van onze leden en zijn (of haar) collectie in de spotlight en laten we jullie kennis maken met hun verzameling en bijbehorende passie. Waarom verzamelen ze, en wat vinden ze hier zo leuk aan? In deze rubriek meer over deze hobby. Uiteraard mag er volop gepronkt worden. Heb je zelf een verzameling en wil je die aan ons laten zien? Kijk onderaan dit artikel hoe je mee kunt doen.

De verzamelaar van deze week

Na vorige week getrakteerd te zijn op een prachtige Nintendo-verzameling krijgen we vandaag een heerlijke retrocollectie van concurrent van weleer Sega voorgeschoteld. Private Joker bewaart “plezante” herinneringen aan de Master System, al speelde hij ook veel buitenshuis op de NES van vrienden en op de Nintendo 64 en PlayStation van zijn buurjongen. Hij ruilde op jonge leeftijd zelfs zijn Master System in om korting te krijgen op een NES. Toen hij daar, zoals een echte Sega-fan betaamt, spijt van kreeg is hij begonnen met verzamelen van alles rond de Master System. “Om te ontdekken wat ik gemist heb tijdens het 8-bit tijdperk.” In korte tijd heeft hij een zeer complete verzameling opgebouwd, bekijk hieronder het resultaat.

De verzamelaar aan het woord

Wat verzamel je precies?

Zoals vele retroverzamelaars gaat het mij om consoles en games waar ik tijdens mijn jeugd mee te maken heb gehad. De enige spelconsole (handheld eigenlijk) die mijn ouders ooit voor mij en m’n zussen hebben gekocht was een Gameboy met Tetris en Super Mario Land. Daarnaast hebben we wel ooit een Master System geleend van vrienden of een collega waar we dan ook dagen op hebben gespeeld. Ik heb de meest plezante herinneringen aan de Master System en met mijn verzameling is het mijn doel om opgelopen schade in te halen. Hoe kan ik dat beter doen dan een volledige set aan Europese games te verzamelen van deze console?! Naast de Master System heb ik ook een deel Game Gear en Mega Drive omdat ik recent heb ontdekt dat deze systemen zeker niet mogen ontbreken aan mijn collectie.

Hoe is je passie voor deze verzameling ontstaan?

Zoals ik eerder heb verteld is het allemaal gebaseerd op nostalgie. De grootste reden voor de “passie” voor het verzamelen op zich is het schuldgevoel dat ik had nadat ik de spelconsole waarop ik het meest speelde verkocht. Ik heb mijn volledige Master System-set toen ingeruild om korting te krijgen op een NES met één controller en één game. Later heb ik ingezien dat dit een domme beslissing was. Het kopen van de games die ik toen had geeft me wel een gevoel van voldoening, maar toch is het niet hetzelfde. Enkel bij het spelen van de games valt het schuldgevoel echt weg en komt de nostalgie terug. Momenteel ben ik aan het ontdekken wat ik gemist heb tijdens het 8-bit tijdperk.

Wat is je favoriete verzamelobject? Waarom?

Het is moeilijk om er één specifiek object uit te kiezen. Ik kies voor twee dingen: de rental cases en mijn complete set aan bruine Classic rereleases. De rental cases zijn koffers afkomstig van Sega die werden verdeeld onder vertegenwoordigers om de Master System te promoten. Er zijn een beperkt aantal koffers wereldwijd en ze gaan voor een mooie prijs op eBay. Het is niet de waarde die het hem doet, maar het idee dat de marketing van toen zoveel verschilt met de marketing van vandaag de dag. Ik ben een marketingstudent en het is moeilijk om je nu nog in te beelden dat je met je product deur aan deur kan gaan om je omzet te halen. Zeker als het gaat om zo’n grote bedrijven als Sega. Af en toe komen er nog zulke koffers tevoorschijn en het verhaal achter die koffers vind ik altijd interessant. Ik bezit nu de drie verschillende soorten cases die bekend zijn binnen de Master System community. Mijn idee is om met gelijksoortige koffers ooit een zaak te openen met retroconsoles om te verhuren zoals in de goede oude tijd.

Het tweede is een minisetje binnen de verzameling dat zeer plezant was om compleet te krijgen. Tijdens de periode van de Master System heeft Sega voor een nog onbekende reden een aantal games nog eens uitgebracht met een speciale bruine cover. In totaal bevat deze miniset 11 spellen. Ik heb ze nu allemaal compleet en in zeer goede staat. Eén game daarvan is Robocop vs Terminator die zeer zeldzaam is en ik per toeval goedkoop heb opgepikt in een aankoop van meerdere games en consoles.

Wat mis je nog en zou je graag zo snel mogelijk aan je collectie toevoegen?

Naast de ongeveer 10 games die ik nog zoek om mijn PAL-set compleet te kijrgen, ben ik op zoek naar allerhande speciale uitvoeringen van spellen. Er bestaan double packs, regiospecifieke releases zoals van The Junglebook, The Lion King, enz. en dan zijn er ook nog de zeer zeldzame limited edition packs zoals we ze nu kennen voor Xbox 360 en PlayStation 3. Eén daarvan is de The Lucky Dime Caper Limited Edition Box Set. De limited sets zijn zeldzaam; er zijn tot op heden maar een tiental exemplaren bekend in de handen van verzamelaars. Een prachtig stukje Master System-geschiedenis waar ik van droom het in handen te krijgen.

Hoelang verzamel je al?

In tegenstelling tot vele verzamelingen hier in de Collector’s Corner, ben ik nog niet lang bezig. Het is allemaal gestart tijdens de zomer van 2010 en één jaar later sta ik dicht bij het bereiken van de volledige set. Er zijn echter nog een paar games die ik moet vinden, een Les Schtroumpfs Autour Du Monde bijvoorbeeld haalt makkelijk 500 euro op wanneer compleet en in goede staat. Weinig kans dus dat ik die snel binnen zal halen.

De verzameling in beeld

Heb jij ook een game(gerelateerde)verzameling en vind je het leuk hiermee eens in de spotlight van InsideGamer te staan? Stuur ons dan een paar foto’s en een korte beschrijving en wie weet is jouw verzameling volgende week de verzameling van de week! Reageren kan via herman.bluemink@insidegamer.nl

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Batman: Arkham City Review

Tien redenen om nog een PSP te kopen