in

Bordspellen op de iPad met Jumbo iPawn


Wie is er niet groot geworden met de bordspellen van Jumbo? Stratego, Mens erger je niet en Pim-pam-pet; het zijn de klassiekers onder de bordspellen. Maar met de komst van moderne videogames raken bordspellen steeds meer in de vergetelheid. Daarom heeft Jumbo een alternatief bedacht: combineer een klassiek bordspel met een iPad en je hebt de iPawn. Voor de iPawn dien je per game eerst gratis een app in de App Store te downloaden. Vervolgens koop je voor tien euro een aantal plastic pionnetjes die bij het bordspel passen. Deze komen in een klein doosje met handleiding en zijn vanaf 15 november in bijna elke grote speelgoedwinkel verkrijgbaar.

Moderne technologie met ouderwetse gezelligheid combineren is een leuk initiatief, maar waar het natuurlijk echt om draait zijn de games. Volgens Jumbo staat de klassieke spelervaring hierbij centraal. “Games worden normaal gesproken altijd alleen gespeeld, maar met onze iPawn-games proberen wij weer gezelligheid in de huiskamer te brengen”, aldus een woordvoerder van Jumbo. Voor deze dosis digitale gezelligheid heeft Jumbo gekozen voor de Nederlandse klassieker ganzenbord en de meer internationale spellen Fishing Rods, Air Hockey en Snakes and Ladders, waarvan de laatste nog niet speelbaar was. Afgezien van ganzenbord komen deze je misschien niet meteen bekend voor en daarom beginnen we maar met een ouderwets gezellig potje ganzenborden.

Wanneer je ganzenbord opstart verschijnt direct het klassieke spelbord op je moderne iPad-scherm. Het bord ziet er vrijwel hetzelfde uit als de meeste bordspel-varianten. Wel vertonen sommige hokjes een animatie van bijvoorbeeld wegvliegende ganzen. Maar daar houdt de digitale interactie met het spelbord op. Zo houdt de game niet bij of iemand voor zijn beurt gaat of vals speelt. Het is gewoon een bord, met een paar animaties. Zelfs de pionnetjes blijken hierbij een overbodige luxe te zijn; de game is ook gewoon met je vinger te spelen.

Dan is het tijd voor de twee andere speelbare iPawn-games, Air Hockey en Fishing Rods. Bij Air Hockey is het de bedoeling om een digitale ijshockeypuck met het apart verkrijgbare iPawn-pionnetje in het vijandelijke doel te schieten. Het klinkt vermakelijk, ware het niet dat de puck hierbij een hoogst irritante vertraging heeft. Het valt op dat deze vertraging een stuk minder is als je de game met je vinger speelt. Fishing Rods is een spelletje dat sommigen onder de naam Hengelspel wellicht bekend voorkomt. Met een plastic hengeltje moet je een vis in een meer aanwijzen en naar een mandje verplaatsen. Hierbij zwemt een snoek rond die op jouw vangst uit is. Ook verschijnt af en toe een ooievaar die een gevangen vis uit je mandje probeert te stelen.

De spellen zijn voor de doorgewinterde gamer natuurlijk een lachertje. Jumbo heeft echter een duidelijke doelgroep voor ogen: jonge kinderen en hun ouders die door de iPawn weer gezellig samen een bordspel spelen. Of de beperkte uitwerking het moedige initiatief niet in de weg staat moet nog blijken. Zo zijn de iPawn-pionnen in geen enkele game onmisbaar; de vlakjes, visjes en ijshockey-puck zijn ook gewoon met je vinger te bedienen, wat bij sommige games zelfs beter lijkt te werken. Jumbo stelt hiertegenover dat de speler zonder de pionnen de “klassieke spelervaring” mist, en dat is precies wat de spelletjesgigant met de iPawn in de huiskamer wilt herintroduceren. Het is de vraag of Sinterklaas veel kinderen gelukkig gaat maken met de iPawn-games, maar het idee verdient in ieder geval waardering.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Battlefield 3 Review

Uncharted 3 Review