in

Assassin’s Creed – Het verhaal van Ezio


Met Assassin’s Creed: Revelations op komst, nadert de Ezio Auditore-trilogie zijn einde. Sinds Assassin’s Creed II heeft de charismatische Italiaan ons meegenomen langs de mooiste plekjes uit de Italiaanse renaissance en beleefden we de bikkelharde strijd tussen de tempelierssekte en orde van sluipmoordenaars door zijn ogen. In Revelations zal Ezio ons voor een laatste maal (eventuele flashbacks in volgende delen, spin-offs, etcetera daargelaten) deelgenoot maken van zijn avonturen, ditmaal in Constantinopel. Voor eenieder die de twee voorafgaande delen niet heeft gespeeld of de wending van het verhaal inmiddels is vergeten; hier het verhaal van Ezio Auditore in hoofdlijnen. Let op: dit artikel zit uiteraard barstensvol spoilers betreffende Assassin’s Creed II en Brotherhood.


Het is een warme zomerdag in het jaar 1459 als Maria Auditore in Florence – de bakermat van de Italiaanse renaissance – een zoon op de wereld zet. Zijn naam, Ezio Auditore da Firenze. De jonge Auditore leidt een onbekommerde jeugd en groeit uit tot een begaafde adolescent, getalenteerd klimmer en een rasechte rokkenjager. Het leven is mooi en kent weinig tegenslagen. Tenminste, totdat zijn vader Giovanni en broers Federico en Petruccio slachtoffer worden van een vreselijk complot en sterven. Terwijl drie van zijn naasten bungelen aan de strop, stapt Ezio in zijn vaders voetsporen en kiest hij voor een leven als sluipmoordenaar.

http://media.insidegamer.nl/screenshots/public/13545/136315.jpg

Ezio leert het klappen van de zweep in het pittoreske Monteriggioni, gelegen in het glooiende Toscaanse landschap. In deze stad ligt Villa Auditore – de familievilla – wat de uitvalsbasis zal worden voor zijn veldtocht tegen de moordenaars van zijn vader en broers, de Pazzi-familie. Deze wraakactie brengt Ezio terug naar Florence, waar de reden van de lafhartige executies Ezio al snel duidelijk wordt. De Pazzi’s willen de machtige Medici-familie – de familie die eigenhandig verantwoordelijk is voor de bloei van Florence – ten val brengen, maar zagen de vriendschap tussen de Medici’s en Auditore’s als bedreiging voor het slagen van hun complot. Nu Giovanni Auditore dood is, zien ze hun kans schoon en richten ze al hun pijlen op de Medici-familie.

Uiteraard weet Ezio hier een stokje voor te steken, door jacht te maken op belangrijke leden van de Pazzi-familie en ze koud te maken. Het verschrikkelijke complot (dat echt heeft plaatsgevonden en bekend staat als de Pazzi-samenzwering) eindigt uiteindelijk wanneer het halfnaakte lichaam van Francesco de’ Pazzi met een strop aan de gevel van het Palazzo Vecchio wordt gehangen. De omverwerping van de Pazzi’s is een goede ontwikkeling voor Ezio en de zijnen, maar is niet voldoende. De Pazzi-familie was namelijk slechts een spil binnen de tempelier-organisatie. De daadwerkelijke boosdoener opereert namelijk niet vanuit Florence, maar vanuit Rome.

http://media.insidegamer.nl/screenshots/public/13545/136320.jpg

De touwtjes van de tempelier-organisatie zijn namelijk in handen van bisschop Rodrigo Borgia – vertrouweling in het Vaticaan en binnen zijn sekte aangeduid als de Spanjaard. De jacht op Rodrigo leidt Ezio naar de maritieme wereldmacht Venetië, alwaar de Spanjaard op zoek zou zijn naar de krachtige Apple of Eden. Dankzij zijn legioen aan tempeliershulpjes is zijn missie succesvol en weet hij het heilige relikwie uit lang vervlogen tijden te bemachtigen. Helaas is zijn succes van korte duur, want Ezio heeft het hele schouwspel gadegeslagen en stopt Rodrigo Borgia voordat hij er met de appel vandoor kan gaan. In een zwaardduel met de Spanjaard en zijn getrouwen, waarin de jonge Auditore onverwachts hulp krijgt van medesluipmoordenaars, verliezen de tempeliers hun felbegeerde relikwie aan Ezio en de zijnen.

Ezio laat na de Spanjaard te doden en dat blijkt een dure vergissing. Rodrigo Borgia vlucht naar Rome en wordt daar in 1492 geïnstalleerd als Paus Alexander VI (wederom waar gebeurd). Dankzij de enorme pauselijke macht waarover de Spanjaard beschikt, weet hij de hand te leggen op een ander deel van de Pieces of Eden. Ezio, inmiddels toegetreden tot de orde van sluipmoordenaars, krijgt hier lucht van en reist af naar Rome om deze waanzin voor eens en altijd een halt toe te roepen. De acrobatische sluipmoordenaar dringt de Engelenburcht binnen en weet van daaruit de Sixtijnse Kapel te bereiken. Alhier gaat hij nogmaals de strijd aan met Rodrigo Borgia en wederom komt hij als winnaar uit de strijd. Ezio laat de paus voor dood achter op de marmeren vloer van de Sixtijnse Kapel en haast zich terug naar de sluipmoordenaarsbasis in Monterrigioni om de relikwieën veilig op te bergen.

http://media.insidegamer.nl/screenshots/public/16053/148962.jpg

Rodrigo Borgia blijkt echter minder dood dan gehoopt en zijn zoon Cesare (het kwam vroeger meer dan eens voor dat pausen vaders waren) rammelt binnen de kortste keren aan de stadpoorten van Monterrigioni met een gigantisch pauselijk leger. De sluipmoordenaars moeten hun vesting noodgedwongen opgeven en Cesare neemt het stadje in. Bij het plunderen van de stad weet de zoon van de paus bovendien de appel terug te stelen, waarna hij deze met spoed terugbrengt naar de Italiaanse hoofdstad.

Ezio zou Ezio niet zijn als hij niet onmiddellijk naar Rome zou afreizen om de appel te heroveren, maar dat blijkt een flinke onderneming. De Borgia’s hebben namelijk een ongekend grote invloed en Rome ligt werkelijk aan hun voeten. Ze hebben tal van gebieden in handen, bekleden de belangrijkste functies, hebben overal informanten en schakelen ieder mogelijk gevaar direct uit. Ezio bestrijdt vuur met vuur en verzamelt een grote groep vertrouwelingen om zich heen. Met deze broederschap van sluipmoordenaars bevrijdt hij gebieden van de invloed van de Borgia-familie en legt hij meer en meer belangrijke poppetjes uit de Borgia-clan om.

http://media.insidegamer.nl/screenshots/public/16053/148966.jpg

Kardinaal Juan Borgia – de bankier en geldschieter van de Borgia-campagne – komt op mysterieuze wijze aan zijn einde en wordt dood aangetroffen in de rivier Tiber. De leider van de Borgia-gezinde Franse strijdkrachten – de Baron de Valois – wordt gedood door Ezio en zijn handlangers, en zo gaat het riedeltje maar door. Doordat steeds meer pijlers van de Borgia-overheersing omver worden geworpen, begint de Spanjaard erg nerveus te worden en terug te krabbelen. Zijn zoon Cesare vindt dit onbestaanbaar en vergiftigt zijn bloedeigen vader om hun uiteenvallende meesterplan te redden. Met het wegvallen van Rodrigo Borgia is zijn zoon Cesare de enige overgebleven grote vis voor Ezio.

De finale krachtmeting tussen de Borgia´s en de sluipmoordenaars is dan ook het gevecht tussen Cesare en Ezio. Deze vindt alleen niet plaats in Rome, maar in het Spaanse Viana. Hier heeft Cesare zijn laatste uitvalsbasis en hier poogt hij de macht van de Borgia´s in stand te houden. Tevergeefs, want Ezio bewijst zijn kracht als sluipmoordenaar eens te meer door Cesare Borgia van de hoge kasteelmuren in Viana naar beneden te duwen. Het directe gevaar van de tempeliers is geweken en Ezio verbergt de heroverde Apple of Eden op een geheime locatie. En zo is de rust wedergekeerd. Voorlopig althans…

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Uncharted 3 Review

The Elder Scrolls V: Skyrim Review