in

The Elder Scrolls V: Skyrim Review


Dit is de Skyrim review. De game inmiddels beschikbaar is. Als je op zoek bent naar Skyrim trailers of Skyrim screenshots, dan kun je daar via het kopje ‘Beelden’ komen. Veel plezier met de Skyrim review.

Gefeliciteerd! Via de homepage of dankzij een link op een social network ben je in aanraking gekomen met een stukje magie dat Skyrim heet. Misschien ben je hier gekomen om te weten of jouw pre-order van Skyrim terecht is geweest of misschien wil je wel weten of deze game voor jou geschikt is. Eigenlijk maakt het niet uit waarom je hier bent gekomen, belangrijker is hoe je hier weggaat. Waarschijnlijk met een fantastisch gevoel.

Skyrim is het vijfde deel uit The Elder Scrolls-serie (TES), maar je hoeft absoluut geen van de voorgaande games te hebben gespeeld. Elk deel staat op zichzelf en brengt wat unieks. Waar je in Oblivion de hoop van de mensheid was in de strijd met gruwelijke wezens uit de hel, daar moet je het in Skyrim opnemen tegen draken die op het punt staan de provincie Skyrim te slopen en daarna heel Tamriel (het land waarbinnen TES zich afspeelt) te laten branden. Jij bent de enige die daar een stokje voor kan steken, want jij bent een Dragonborn. Als Dragonborn heb je de beschikking over een zogenaamde Shout, jouw unieke kracht. Deze Shout zorgt ervoor dat je in gevechten een geduchte opponent vormt. Bovendien voorziet het je van tijdelijke bovenmenselijke krachten, waardoor je op voor anderen (lees: normale stervelingen) onbereikbare plekken komt. Denk bij het eerste bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om een tegenstander weg te blazen met een krachtstoot, waarna je hem makkelijk in mootjes hakt als ie bewusteloos op de grond ligt. En bij het andere is te denken aan de mogelijkheid om snel te kunnen rennen om zo onder een vallend hek door te schieten.

Maar je valt niet alleen terug op die speciale krachten, ook als ‘normale’ strijder sta je je mannetje, of vrouwtje. En wat die krachten inhouden, dat is helemaal aan jou. Je hoeft geen belangrijke beslissingen te maken zoals in veel andere games,- waaronder voorgangers in de Elder Scrolls-serie. Het enige dat je aan het begin van het spel kiest is je naam en ras, waarna je vervolgens een tutorial doorloopt en daarna kan doen waar je zin in hebt. Je kunt er voor kiezen om als zwaardvechter aan de slag te gaan, als sneaky boogschutter of als mage. Of je kiest een combinatie van één van deze voorbeeldvarianten.

Je hebt namelijk twee handen die allebei zijn te gebruiken voor wapens, magie of een schild. Zo is het gewoon mogelijk om in de ene hand een bijl te houden, terwijl je de andere hand gebruikt om een vuurbal op te laden. Of je wisselt in een donkere ruimte naar een pijl en boog om zo een vijand stilletjes af te maken. En dan is er natuurlijk nog de mogelijkheid om beide handen voor een bepaalde magische spreuk te gebruiken, die dan extra krachtig is. Skyrim geeft je enorm veel mogelijkheden, waardoor het soms lijkt dat de enige beperking jouw verbeeldingskracht is.

En daar houdt de vrijheid niet op. De wereld van Skyrim is enorm en overal is wel wat te beleven. Wijk op enig moment af van de hoofdverhaallijn en je valt van de ene in de andere verbazing. Elke keer als er op de radar wordt aangegeven dat er een bezienswaardigheid is, dan is dat ook zo. Elke kerker, ruïne, fort, dorp of toren biedt weer een stukje (achtergrond)verhaal en een berg aan schatten. En met het vinden van een grote berg goud krijg je weer de mogelijkheid om ergens een mooi huisje te kopen en daar al je spulletjes op te slaan. Gevonden smaragden kunnen weer worden gebruikt voor het maken van magische sierraden die je belangrijke bonussen geeft, terwijl gevonden ingrediënten worden ingezet voor het maken van maaltijden en magische drankjes. En het maken daarvan levert weer ervaringspunten op voor de speler. Voor je er erg in hebt, ben je én huisbezitter én edelsmid én professioneel kok en nog wel tien andere dingen tegelijk.

Skyrim is een onovertroffen avontuur, voor iets vergelijkbaars moet je terug in de tijd, naar Oblivion. En in vergelijking met die titel zie je hoe hard de techniek vooruit is gegaan en hoe Skyrim zijn voorganger overvleugelt. Alhoewel de game nog steeds last heeft van lange laadtijden en hier en daar moeite heeft met het inladen van textures, zijn het toch echt de verbeteringen die de overhand hebben. Animaties zijn bijvoorbeeld een stuk minder houterig, steden zijn een stuk levendiger en er valt meer te beleven en ook de voice-acting is een goed voorbeeld van verbetering – iets dat in Oblivion nog een doorn in het oog was. Gesprekken zijn een stuk natuurlijker en het aantal stemacteurs is ook een stuk hoger, waardoor je veel minder vaak tegen ‘dezelfde’ persoon zit aan te kletsen.

Het ligt goed in het gehoor en dat valt ook te zeggen voor de muziek en omgevingsgeluiden. Overal waar je loopt hoor je wel iets. Of het nou herten zijn die trappelen over uitgestrekte grasvelden, water dat van een waterval op de stenen klettert of de wind die door bergpassen woesjt, Skyrim leeft enorm. De wereld krijgt door de geluiden echt een ziel. En als je in een gevecht belandt, dan zwelt de muziek, die bestaat uit unieke composities van een orkest, aan. Dat terwijl als je een duistere kerker doorspeurt naar zeldzame voorwerpen, je sferische tonen hoort die je een unheimisch gevoel bezorgen.

De meest intense tonen krijg je voor je kiezen in gevechten met de verschillende draken die de game rijk is. Dit zijn echte eindbaasgevechten, waarbij je alles uit de kast moet trekken,om te overleven, laat staan om de vijand te verslaan. Alle ervaringen die je tot dit moment hebt opgedaan moet je gebruiken. Van een grote afstand gebruik je een pijl en boog en je magie om de draken in lichterlaaie te zetten. Als het gevaarte dan dichtbij komt, probeer je dekking te zoeken of hef je een stevig schild en pareer je aanvallen, waarna je op een onbewaakt moment de gigant velt met jouw bijl en hem een kopje kleiner maakt. En weet je een monster te vellen, dan is de beloning groot. Niet alleen kun je de botten van de draak duur verkopen (leuke bijkomstigheid), dankzij het absorberen van zijn ziel verbeter je ook jouw Shouting-krachten, zodat je in het gevecht met de volgende en waarschijnlijk sterkere draak weer een kleine kans maakt. De drakengevechten halen het beste in de game naar boven en na het verslaan van een schubbenkop, komt een heerlijk euforisch gevoel naar boven.

Maar ook op tal van andere momenten komt die euforie op zetten. Klim naar een bergtop en neem vijf minuutjes voor jezelf om te genieten van het prachtige uitzicht over Skyrim. Je voelt bijna de frisse wind door je haren suizen en ruikt de dennenbossen daar ver onder je, verborgen in de mist. Wanneer het helder weer is, is het mogelijk om echt kilometers in de verte te kijken en op die manier interessante plaatsen te ontdekken. Kom je terecht op een enorme grote vlakte met het zonnetje op de bol, dan zou je zomaar een fort in de verte kunnen zien. Soppen je sokken van de regen, dan heb je kans dat je er straal voorbij loopt en je even verderop weer wat anders ontdekt – een magische paarse boom bijvoorbeeld. Skyrim zal altijd en overal bestaan voor zij die het avontuur zoeken.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Assassin’s Creed – Het verhaal van Ezio

De Olympische Spelen zijn een droom in Mario & Sonic op de Olympische Spelen: Londen 2012