in

Paper Mario: The Thousand Year Door


De originele Paper Mario op de Nintendo 64 werd helaas ondergesneeuwd door de destijds naderende lancering van de GameCube. Dit was erg zonde want het spel bleek een van de betere titels te zijn op de 64-bit spelcomputer van Nintendo. Drie jaar later komt Nintendo met het vervolg op de GameCube. Nu iedereen de mogelijkheid heeft om dit spel te spelen, kijken wij of Mario’s nieuwste roleplaying game opnieuw zo’n goede indruk weet achter te laten.

Net als zo’n beetje elk ander avontuur met Mario in de hoofdrol bevat Paper Mario: The Thousand Year Door een tamelijk ludiek verhaal. Op een dag krijgt Mario een brief van Princess Peach met daarin het bericht dat ze op vakantie is in het stadje Rogueport. Hier heeft ze een schatkaart op de kop weten te tikken en deze heeft ze bij de brief gevoegd met het verzoek of Mario haar zou willen helpen deze schat te ontdekken. Natuurlijk gaat onze besnorde loodgieter akkoord en gaat op weg naar Rogueport. Wanneer Mario eenmaal is aangekomen in Rogueport, blijkt Princess Peach spoorloos te zijn. Waarschijnlijk heeft het naïeve wicht zichzelf weer eens in de nesten gewerkt en is het natuurlijk aan Mario om haar terug te vinden. Hier begint het avontuur van The Thousand Year Door. Het klinkt allemaal erg clichéachtig, en dat is het natuurlijk ook, maar al snel zul je merken dat het verhaal meer om het lijf heeft en zul je zelfs enkele onverwachte plotwendingen tegenkomen.

Het eerste dat opvalt wanneer je aan Paper Mario: The Thousand Year Door begint, is de bijzondere grafische stijl. Net als zijn voorganger op de Nintendo 64 is het hele spel weergegeven als een soort uitvouwboek. De karakters zijn tweedimensionale sprites die zich voortbewegen in een driedimensionale wereld, die als een decor lijkt opgebouwd. De karakters zien er zeer gedetailleerd uit maar bevatten weinig animatie. Het effect van dit alles is dat het spel een look heeft dat terug doet denken aan de oude platformspellen van Mario in het tijdperk van de 8-bit en 16-bit spelcomputers. Dit gevoel wordt alleen nog maar versterkt door de achtergronddeuntjes en de geluidseffecten. Het is natuurlijk wel duidelijk dat Paper Mario: The Thousand Year Door lang niet alles uit de GameCube haalt, maar op artistiek niveau is het een klasse apart.

Het papieren aspect van het spel dient echter niet alleen om een nostalgische sfeer neer zetten. Zo zijn er door het spel genoeg puzzels te vinden die alleen opgelost kunnen worden door gebruik te maken van de tweedimensionale eigenschappen van Mario. Zo kan Mario zichzelf bijvoorbeeld opvouwen tot een papieren vliegtuigje om grote afstanden door de lucht te overbruggen. Dit is slechts één voorbeeld van de vele mogelijkheden die de flinterdunne Mario op zijn avontuur tot zijn beschikking krijgt. Ook dient Mario goed gebruik te maken van de unieke vaardigheden van de verschillende bondgenoten die hij op zijn weg tegenkomt. Zo zal hij onder andere door een Goomba-student, een Koopa Troopa en een jonge Yoshi vergezeld worden. Dit alles zorgt ervoor dat Paper Mario: The Thousand Year Door een duidelijk aparte manier heeft van puzzels oplossen vergeleken met conventionele roleplaying games als Final Fantasy, en dat maakt het spel toch vrij uniek.

Het gevechtssysteem van Paper Mario: The Thousand Year Door is simpel doch doeltreffend. De gevechten spelen zich turn-based af met een vastgestelde volgorde; eerst is Mario, daarna de gekozen bondgenoot en daarna de tegenstanders. Tijdens de gevechten heb je de keuze uit normale aanvallen, speciale aanvallen, voorwerpen en tactische acties zoals verdedigen. Schade wordt heel simpel berekend: de aanvalskracht van de geselecteerde aanval minus de defensieve kracht van de tegenstander. Schade kan worden verhoogd of worden beperkt door bepaalde acties uit te voeren die vaak gebruik maken van goede timing. Toch kan de eenvoudige opzet de pret van de gevechten niet drukken, mede door de grote variatie in aanvallen en bondgenoten, en zitten er soms toch nog wat pittige gevechten tussen. Al met al kan dus ook de ietwat doorgewinterde roleplaying game speler voldoende plezier beleven aan dit nieuwe avontuur van Mario.

Het gebied waar Paper Mario: The Thousand Year Door echt uitblinkt is sfeer en herkenning. Liefhebbers van de Mario reeks zullen zich in hun nopjes voelen met de manier waarop het verhaal hun voorgeschoteld wordt. Het spel zit namelijk boordevol referenties naar eerdere Mario titels en er wordt behoorlijk de spot gedreven met verschillende karakters en clichés uit die titels. Daarnaast bevat het spel ook nog een gezonde dosis humor die voornamelijk in de dialogen naar voren komt. Helaas zal dit alles niet altijd evenveel gewaardeerd kunnen worden door degenen die onbekend zijn met de spelwereld en series van Mario.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Website Pictochat online

This is Football 2005