in

Wanda and the Colossus


Er zijn over de gamesindustrie nog de nodige misverstanden in de wereld. Gamen doe je alleen als je niets te doen hebt, spelletjes spelen is voor kinderen: vooroordelen over een groeiende multimediamarkt. Feit is dat men steeds meer games in huis haalt en ook spelcomputers bijna niet meer weg te denken zijn uit de Nederlandse huishoudens.

Net als schilderijen en beeldhouwwerken zijn er films en games die tot de kunst mogen worden gerekend. Vaak zijn het de Japanse ontwikkelaars die dit soort producten op de markt brengen. En hoewel deze titels vaak niet zo heel goed worden verkocht, (kunst wordt vaak niet begrepen) doen ze het zeer goed bij een selecte groep gamers.

Twee jaar geleden verscheen er voor de PlayStation 2 zo’n spel: ICO. Het spel, dat zich afspeelde in een enorm kasteel, richtte zich op twee karakters: een jongen en een meisje. Het meisje Yorda genaamd, dat bijna geheel afhankelijk was, moest door de jongen aan de hand door het kasteel worden geholpen. Hoewel ze allebei een compleet andere taal spraken, begrepen ze elkaar maar al te goed.

De omgevingen in het spel oogden anders dan anders, maar vooral als een waar kunststukje dat het verdiende om nader te worden bekeken. Van veel gamers hoorde je dan ook dat ze regelmatig stil stonden in ICO om de omgeving eens goed te bekijken.

Twee jaar na dato is de ontwikkelaar van ICO bezig met een nieuw spel. Een vervolg? Ja en nee. Wanda and the Colossus, want zo heet het spel, is geen “officieel vervolg op ICO.

Echter, het spel speelt zich wel weer af in dezelfde wereld. Ook is aan de unieke stijl van ICO een nieuwe draai gegeven. Wanda and the Colossus stond voorheen ook wel bekend als NICO, maar de nieuwe naam doet het spel veel meer eer aan.

De hoofdpersoon in het spel zal het namelijk tegen gigantische kolossen op moeten nemen. Dit is de enige manier om de ziel van een meisje terug te vinden. Samen met zijn trouwe paard zal hij uitgestrekte vlaktes af moeten struinen op zoek naar de verschillende Colossus creaturen. Iedere Colossos in het spel is gigantisch groot, en allen zijn verschillend van vorm. De één lijkt op een gigantische vogel, terwijl de ander meer weg heeft van een trol met een zwaard. Naast het verschil in uiterlijk, moet ook iedere Colossus anders worden aangepakt. Waar de één snel is (en de hulp van je paard bijvoorbeeld nodig is) is een ander Colossus juist oliedom. Bij dit wezen zul je dus zijn gebrek aan intelligentie tegen hem moeten gebruiken.

Allereerst zal het wezen moeten worden ‘beklommen’, waarna er moet worden gezocht naar een zwakke plek. Naast flink wat gepuzzel om de held óp het wezen te krijgen, zul je ook uit moeten vinden hoe je de zwakke plek van het wezen bereikt. Het spel lijkt dus geen moment te gaan vervelen, en biedt iedere keer weer een “grotere” uitdaging voor de speler.

De stijl in Wanda and the Colossus is nog het beste te vergelijken met ICO. Toch zijn beide games weer anders. De schaarse afbeeldingen die zijn vrijgegeven, zeggen eigenlijk nog wel meer dan woorden. Vergeet daarom ook niet om de afbeeldingengalerij te bekijken, voor een ‘eigen’ indruk van het spel.

Wanda and the Colossus staat voorlopig nog niet gepland voor een Europese release. Aangezien ICO gewoon in Europa verscheen, verwachten we ook dat Wanda and the Colossus hier in de winkels komt te liggen. Gelukkig maar.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Blitzkrieg: Rolling Thunder

Download films voor je PSP