in

WO 1 en games


Op dit moment lees ik een boek over de eerste wereldoorlog, ik heb hier in de loop der jaren al es wat van gelezen dus een boek moet wel wat nieuws bieden wil ik het echt aandachtig door gaan lezen. Dit boek bied echt wel wat nieuws, het gaat over brieven en dagboeken van Duitse soldaten die geschreven zijn over de slag aan de somme, die op 1 juli 1916 om half 8 s’morgens begon.

De slag staat nog steeds bekend als de bloedigste dag in de geschiedenis van het Britse leger, en we mogen hopen dat er nooit een bloederigere dag komt. In een dag verloor het Britse leger 20.000 man. In Duitsland is de slag om de Somme eigenlijk vergeten, hun legers waren net stukgelopen op Verdun en hadden hier ontzettende verliezen geleden.

WO 1 was de eerste oorlog waarbij machinegeweren een grote rol speelden, de gevolgen waren verschrikkelijk. Verdedigers waren behoorlijk in het voordeel destijds, watergekoelde machinegeweren die een paar honderd schoten per minuut afvuurden maaiden rij na rij aanvallers zonder problemen weg. De aanvaller kon bijzonder weinig hier tegen doen, vaak renden ze richting de vijandelijke loopgraven zonder een kogel in de kamer. Grendelgeweren zijn veel te traag om terug te vuren op de vijand tijdens een stormloop, stilstaan om terug te schieten zou je een perfect doelwit maken.

De eerste wereldoorlog is nooit echt een dankbaar onderwerp geweest bij games. Er zijn wel enkele goede films gemaakt (all quiet on the western front uit 1930, the lost batalion uit 2001 en merry christmas uit 2005 zijn echt aanraders). Ik kan echter geen enkele game noemen die veldslagen uit WO 1 behandeld. Er zijn wel een aantal flightsims over die periode gemaakt, Rise of Flight is een titel die we in de toekomst in de gaten moeten houden.

Maar waarom is WO 1 eigenlijk nooit gebruikt in een titel als call of duty of medal of honor? Je zou zeggen dat er genoeg actie plaatsvind, en wanneer je verschillende veldslagen verspreid over de hele oorlog als levels neemt heb je ook genoeg variatie. De game to end all wars zou het 2 jaar geleden proberen, maar voor zover ik weet is dit project gecancelled.

Waarom werkt het dan blijkbaar niet? Ik denk dat een loopgraaf keer op keer bestormen zonder een kogel in de kamer te hebben enorme frustratie op gaat leveren. Tijdens de oorlog was het maar zeldzaam dat je wat innam, terwijl het normaal was dat de eerste paar aanvalsgolven compleet werden weggevaagd. Niet echt een scenario waar je als speler voldoening uit gaat halen.

Een multiplayer shooter zou echter wel mogelijk zijn. Mods als forgotten hope 2 en red orchestra, die zich afspelen in WO 2, hebben een gameplay model wat gewoon erg geschikt is voor een eerste wereldoorlog online shooter. In beide games is het one shot one kill, dus moet je als speler constant op je hoede zijn.

Ooit speelde ik een potje fh 2 op een 16 speler map met 64 man, en dit was echt geweldig. Golf na golf vijanden overspoelde ons en ze kwamen telkens dichterbij. Onze machinegeweren maakte gehakt van de eerste paar golven, maar door de chaos bereikten ze toch onze positie. Een WO 1 shooter op die manier (veel spelers op relatief kleinere maps, one shot one kill) zou ontzettend vette gameplay op moeten leveren. Stel je voor dat je in de wachttijd voor het potje begint ziet hoe de vijandelijke positie totaal kapot gebeukt wordt door artillerie, tenminste zo lijkt het. Het potje begint en er klinkt een fluitsignaal om dit aan te geven. Je klimt uit de loopgraaf, en je stormt naar voren. Overal ligt rommel, en de lijken van de vorige aanval liggen nog verspreid over het slagveld. De kogels vliegen je om de oren, maar je stormt verder naar voren. Je zoekt dekking in een krater, en vanaf hier is het veilig om te proberen terug te schieten. Na een paar keer geschoten te hebben storm je weer verder, maar je wordt afgeschoten. Je respawned, en samen met nog een aantal spelers onderneem je weer een nieuwe aanval.

Wanneer een level goed is ontworpen, dus dmv puin en kraters toch nog wat beschutting voor de aanvallers, zou dit toch ontzettend vet moeten zijn. De mod Iron Europe 16 -18 voor de opvolger van red orchestra gaat in ieder geval proberen het westelijke front te vertalen naar een game. En ooit zullen grote bedrijven het misschien wel eens proberen, een shooter in WO 1. Het moet mogelijk zijn er een vet spel over te maken, in ieder geval een vette multiplayer shooter.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Bureau voor Gamers: Nintendo’s mysterieuze driehoekjes

Rollercoaster Tycoon 3D Review