in ,

5 Redenen waarom je Arcane moet kijken

The good ol’ vloek van de gameverfilming. We zijn er bekend mee. Met een paar “okay-at-best” series/films gebaseerd op games weten we ondertussen dat het vaak niet goed gaat. Netflix kwam vorig jaar met The Witcher en die leek die vloek aardig te verbreken. Maar 1 serie is niet genoeg. Totdat Riot Games samen met animatiestudio Fortiche een serie ontwikkelde rondom hun populaire game League of Legends. Bij de trailer werd ik als League-fan enthousiast, maar toen eenmaal bekend werd dat niemand minder dan Netflix de show heeft gekocht werd het serieus: zal dit dan iets goeds worden?

Ondertussen zijn we een paar weken verder en Arcane heeft de wereld veroverd. Met een 9.3 staat Arcane met trots op nummer 15 in IMDB’s top rated shows of all time, net onder Rick and Morty, Game of Thrones en The Sopranos. Wie had dat gedacht? Een verfilming van een toxic, verslavende free 2 play MOBA die echt goed is. Ja ik ben een League-speler die al 9 jaar meegaat. Maar geloof me: Arcane is écht heel goed. Beter dan een speler als ik verwacht had. Gezien mijn vriendin toen over de vloer was ging zij met tegenzin meekijken. Na de eerste aflevering was zij het die aan mijn mouw trok om de volgende te kijken. Ik geef je 5 redenen waarom Arcane zo ontzettend goed is.

1. Toegankelijkheid

Wat de makers van Arcane heel sim hebben gedaan, is de game eigenlijk negeren. Technisch gezien speelt dit voor de game af en daarom wordt de game zelf ook helemaal niet behandeld. Het gaat om een handjevol van de 157 champions. Daarbij zijn tientallen compleet nieuwe personages aanwezig die vaak net zo veel en soms zelfs meer impact hebben op de show dan bepaalde champions. Dit zorgt ervoor dat je absoluut 0 kennis nodig hebt om de show te kunnen kijken en leuk te vinden: Ik leerde net zo veel als dat mijn vriendin met 0 kennis deed. Het enige “voordeel” dat je hebt is dat je op de bank zit en zegt: “ACH! Da’s <champion>! Dat meen je niet!” Een voordeel dat je hebt als je geen van de champions kent is dat je niet weet wie sowieso niet dood zullen gaan. Het is immers vanzelfsprekend dat de champions nooit dood gaan, want ze komen uiteindelijk in de game.

2. De animatie

Riot en Fortiche hebben een unieke stijl neergezet in de wereld van animatie. Als iemand die een afkeer heeft tegen onrealistische anime, weet Arcane een fijne balans te vinden tussen realisme en anime. De actiescenes zijn prachtig in beeld gebracht en je voelt gewoon het gewicht van alle bewegingen. Een sprong van een dak heeft impact, een vuist op iemands kaak heeft impact. De animatie van Arcane is werkelijk waar een genot om te aanschouwen. Ik durf zelfs te zeggen dat alleen de animatie het al waard is om de show te checken.

Daarbij komt kijken dat ze ook nog eens een hele toffe artstyle hebben voor de show. Zo zijn alle achtergronden digitaal met de hand geschilderd. Ook hebben de characters zelf een aparte textuur waarbij je soms de verfstrepen nog ziet, hierdoor lijkt eigenlijk elke scene een illustratie of concept art. Dat alles wordt aangevuld met special effects die in 2D gedaan zijn om verder het schilderij-effect te krijgen. Als klap op de vuurpijl neemt Fortiche soms de vrijheid om bepaalde scenes in compleet andere stijl te doen. Dit zorgt voor een frisse afwisseling en soms hele toffe artistieke scènes. 

3. Niet voor kinderen

Als je een animatieserie kijkt verwacht je vaak dat het meteen ook kijkbaar is voor de jonge kijker. Al gauw in episode 1 komen er bepaalde scènes die mij even van m’n a propos brachten. “Oh… dat is best… bruut… grimmig”. En dat wordt alleen maar meer duidelijk als het verhaal verder gaat. Ik wil eigenlijk niks weggeven over het verhaal, omdat die het leukste is om zelf uit te zien vouwen. Vertrouw me erop dat het verhaal goed is. Arcane heeft een heel volwassen, soms duister, en ook heel treurig verhaal. Verschillende aspecten worden aangepakt waaronder mentale problemen die beginnen door trauma’s als kind. Ook in actiescènes is Arcane niet vies van een paar scheve kaken in slow-motion te laten zien. Ik was verrast, want League is zelf stukken liever. Arcane heeft daarentegen geen chill soms. 

4. De wereld van League is tof

Dit zou ik zelfs zeggen als ik helemaal klaar zou zijn met de game. Runeterra zit bom en bomvol met lore, culturen, en andere concepten. Arcane speelt zich slechts af in Piltover en de onderstad ervan. Hier heb je vooral een politiek verschil van welvarende mensen in de bovenstad en het arme, vieze en onveilige Zaun. Tussen deze twee delen zijn vaak conflicten en de show neemt dan ook volledig de tijd om beide werelden op te bouwen. De worldbuilding is geweldig in Arcane. Ik kan er niet genoeg van krijgen.

Wetende dat er nog veel meer is in Runeterra, zoals Ionia, een plek wat je kan vergelijken met Japan. Hier zijn bijvoorbeeld de ninja’s en andere Aziatische helden te vinden. Of wat dacht je van het militaire conflict tussen het “lichte” Demacia en het “duistere” Noxus. Van het mystieke Mount Targon naar de koude gebieden van Freljord. Of misschien zelfs het piratenleven in Bilgewater. Je merkt het al: er is veel. En als Arcane al zo’n goede productie kan neerzetten in 1 van deze gebieden, ga maar na wat er nog meer aan de horizon ligt. Daarbij hoef je uiteindelijk nog steeds niet van League te houden maar wel van de wereld ervan. Riot is immers bezig met veel meer games uitbrengen in het universum dus misschien zit er wel iets tussen wat wél in jouw straatje ligt. Je wilt meer van de wereld weten, geloof me.

5. Er komt een seizoen 2

Misschien wel het meest saaie argument, maar 5 redenen klinkt beter dan 4. Het feit dat een tweede seizoen in productie is versterkt eigenlijk mijn 4e punt. Er komt meer aan, dus waarom zou je het overslaan? De makers van Arcane dachten dat het hard zou floppen omdat gameverfilming. Wie wilt er nou een League show kijken? Maar door de wereldwijde hit, zelfs voor mensen die er niks van weten, zijn ze waarschijnlijk erg gemotiveerd om dit universum verder uit te breiden. En ik ben echt niet gek, als ik verhalen hoor dat iemands oma van 75 er ook weg van is moet het toch wel écht goed zijn.

Natuurlijk ben je niet gek als je het niks vind, uiteindelijk is het subjectief. Maar als je aan het twijfelen was en niet zeker wist of je de hype of de goede verhalen moest geloven, dan is dit artikel voor jou. Slaap niet op Arcane. Start het vanavond nog op. Al is het alleen voor de oh zo strakke animatie.

League of Legends is een arena game waar je 5v5 speelt tegen een ander team. In de game zitten 157 champions van verschillende gebieden. Elk heeft hun eigen verhaal die vaak in max 2 alinea’s worden uitgelegd in hun overzicht. Soms zijn er comics uitgebracht die de lore verder uitbreidt. In de game zelf komt er weinig lore voor. De personages hebben quotes die ze zeggen op basis van je acties en heel soms hebben bepaalde personages quotes als ze tegen/met champion x of y spelen. 

Leuke post? Drop een hartje

Score: 5/5 volgens 3 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
4 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
rpenning
rpenning
8 maanden geleden

Deze moet ik dus tog een keer kijken dan.
Zag hem in het begin wel voorbij komen maar dacht een serie over League of legends dat zal wel niet veel soeps zijn. Maar ik hoor alleen maar goede verhalen.

Rainking
8 maanden geleden
Antwoord aan  rpenning

Ik hou zelf wel van animatie en ik vond dit echt heel lekker wegkijken. Als je er nu aan begint, heb je ook het voordeel dat je alle afleveringen achter elkaar kan kijken als het bevalt. Ze werden oorspronkelijk met drie afleveringen per week uitgebracht.

Rainking
8 maanden geleden

Buiten een paar karakters en een commercial die ik erg grappig vind, was ik totaal niet bekend met League Of Legends. Ik had het dus ook nooit gespeeld. Toen ik een trailer zag van Arcane, was mijn interesse meteen gewekt. Die animatie zag er verrekte goed uit. Na de eerste aflevering was ik meteen hooked. Elke keer dat er drie nieuwe afleveringen online waren, heb ik ze achter elkaar gekeken. Ik had nooit gedacht dat een serie over League Of Legends me zo zou kunnen boeien. De animatie bleef constant geweldig. Ook de “vrijheden’ die je aanhaalt zijn echt mooi en op zijn plaats. Als ik één minpunt mag noemen, dan is het de muziek die af en toe totaal niet mijn ding is, maar dat had ik ergens ook niet helemaal verwacht. Zin in seizoen 2!!!

LeegBlikjeWater
8 maanden geleden
Antwoord aan  Rainking

Wat je wél weet als de muziek draait, dat er een heerlijke scene op je staat te wachten.

Bekritizeer: Demon’s Souls (PlayStation 5 remake)

2021 is mijn slechste (game) jaar ooit