in

Gameshops ’round the world – Zwitserland


Zwitserland. Het is al jaren mijn favoriete vakantiebestemming. Het is er genieten voor de bergliefhebber in mij, maar minder leuk voor de gamer in mij. In Zwitserland is namelijk veel minder aandacht voor games dan in de Lage Landen. De winkels die games verkopen, zijn doorgaans gruwelijk duur en het assortiment is vaak om te huilen zo beperkt. Maar dit jaar belandde ik totaal onverwacht in een prachtige, authentieke gameshop, waar allerlei oude klassiekers en gloednieuwe importgames elkaar in de schappen gezelschap hielden.

Typerend is dat deze mooie gameshop, Softridge, te vinden is op twee hoog in een oud gebouw in één van de winkelstraatjes van Luzern. Ter illustratie: ik ben al zeker vijf keer eerder door die straat gewandeld, maar heb de al tien jaar oude gameshop nooit eerder ontdekt. Na zoveel bezoekjes aan Luzern (en Zwitserland in het algemeen) had ik niet verwacht ooit nog voet te zetten in een gameshop op Zwitserse bodem.

Nadat ik de collectie bewonderd had, heb ik in mijn beste Duits even met één van de eigenaren gebabbeld. Hij vertelde me trots dat ze dit jaar hun tienjarig jubileum vieren. Het bijzondere van dit jubileum werd me duidelijk toen hij vertelde dat er al drie concurrenten roemloos ten onder gegaan zijn in de afgelopen jaren, maar dat zijn winkel nog altijd bestaat. Games verkopen is geen vetpot in Zwitserland, zo vertelde hij, omdat games nog altijd een erg ‘nerdy’ imago hebben. Dit in tegenstelling tot de steeds meer geaccepteerde status van gamen in Nederland.

Dé manier om als Zwitserse gameshop te overleven is daarom door veel internetklanten te bedienen. Daarnaast moet men een goed assortiment hebben (wat ik heb gemerkt), waardoor de winkel via mond-tot-mondreclame bekend wordt. Dat de gameshop op twee hoog in een doorloophuis weet te overleven, is daarom ook vooral te danken aan de klantgerichtheid. Als je een game wilt hebben, doen zij er alles aan om hem voor je te krijgen.

Dit moest ik natuurlijk testen, dus ik vroeg hem of hij het allereerste deel van de Phoenix Wright-serie toevallig ergens verstopt had liggen. Helaas kon zelfs deze sympathieke Zwitser mij niet aan deze game helpen, maar met twee keer bellen had hij wel zijn uiterste best voor me gedaan. Ik vond het jammer, want ik had hem graag op deze manier aan een paar centen geholpen, zodat hij ook de komende tien jaar glansrijk doorstaat. Maar aangezien men drie vestigingen (één in Luzern, twee in Zürich) heeft en de internetwinkel goed loopt, heb ik er alle vertrouwen in dat ik ergens in de komende tien jaar nog eens door deze unieke Zwitserse gameshop kan lopen.

Overigens vond ik een week na mijn vakantie Phoenix Wright alsnog, in een Nederlandse gameshop! Oost west, thuis best. En ze leefden nog lang en gelukkig, bla, bla.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Geef een reactie

Bureau voor Gamers: Nintendo’s mysterieuze driehoekjes

Rollercoaster Tycoon 3D Review