in

TimeSplitters: Multiplayer


Je kunt deze week op InsideGamer diverse artikelen lezen over de inhoud van TimeSplitters: Future Perfect. Dit spel van Free Radical en Electronic Arts is namelijk zo uitgebreid dat we niet eens goed na hoefden te denken over wat we wilden toelichten. Onlangs las je nog wat over de Challenge Mode en de Level Editor, vandaag willen we eigenlijk het belangrijkste onderdeel van dit schietspel toelichten: de multiplayer opties. Want hoewel het soloavontuur erg vermakelijk is en de Challenge Mode een echte uitdaging biedt, is dat allemaal nog niet eens de helft van het spel. De Multiplayer Mode is zowel offline als online (jawel, eindelijk!) te spelen en bij tijd en wijlen hilarisch. Op de PlayStation 2 kunnen maximaal acht personen tegen elkaar spelen, de Xbox staat zestien spelers tegelijk toe.

Zoals je misschien zult weten, bestaat het team van Free Radical uit enkele ex-medewerkers van Rare. Zij stonden aan de basis van GoldenEye, het schietspel voor de Nintendo 64 waar wij zelf nog steeds verliefd op zijn. De verschillende mogelijkheden in de multiplayer waren daar werkelijk geweldig en de eerste twee delen uit de TimeSplitters-reeks gingen dezelfde kant op. Als speler kun je er bijvoorbeeld voor kiezen bepaalde wapens uit te sluiten of allemaal met één soort personage te spelen. De grootste kracht van TimeSplitters: Future Perfect is echter de grote en diverse selectie van originele spelopties die je met meerdere personen kunt spelen.

Het soloavontuur van TimeSplitters: Future Perfect leent zich uitstekend om met twee spelers te spelen in de Co-Op Mode. Als je namelijk in je eentje speelt, zul je in bijna alle missies een soort sidekick krijgen die je helpt bij het verslaan van de vijanden. Speler 2 kruipt steeds in de huid van de sidekick. Mocht er in een level geen ander personage meedoen, dan spelen beide spelers met Cortez. De Co-Op voelt lekker aan en de moeilijkheidsgraad is hoog genoeg. Nadeel aan de modus was het ‘warpen’ dat voorkomt bij checkpoints. Nou zit dit bijvoorbeeld ook in Halo 2, maar daar kwam je minder vaak smalle gangetjes tegen. In die gangetjes ontstaat verwarring en bovendien wordt de achterliggende speler vóór de andere speler geplaatst bij een checkpoint. We hebben het meerdere keren meegemaakt dat iemand de andere speler in zijn rug schoot omdat die plotseling middenin het gevecht werd geplaatst. Overigens is de Co-Op niet online speelbaar, en dat is natuurlijk wel een gemiste kans.

Tot zover het soloavontuur. Tijdens het spelen van die campagne speel je steeds nieuwe dingen vrij voor de Arcade Mode (waar alle multiplayeropties zijn te vinden). Na een paar keer de boodschap met ‘You’ve unlocked…’ te hebben gezien, besloten we eens een kijkje te nemen in de modus. Onze mond viel wijdopen toen we het menu zagen waar de personages gekozen konden worden. Dit gigantische scherm heeft veel weg van die van een vechtspel en bevat liefst 150 verschillende personages. Uiteraard zijn deze personages verschrikkelijk divers en vaak enorm grappig. Zo kun je met een zombie spelen, maar ook met apen (overbekend uit de vorige delen) of één van de sidekicks uit het soloavontuur. Elk personage ziet er weer anders uit en als je bijvoorbeeld een aap kiest, is het lastiger die te raken. Zo kun je het spel op een natuurlijke wijze moeilijker maken voor de ervaren speler.

Qua spelopties is TimeSplitters: Future Perfect verschrikkelijk uitgebreid. Naast de standaard Deathmatch, Team Deathmatch en Capture the Bag (zelfde principe als Capture the Flag), vinden we enkele ludieke modi terug in de Multiplayer Mode. Een kort overzichtje van onze favorieten:

Shrink: mijn persoonlijke favoriet, waarin je als een heel klein personage begint en je steeds groeit naarmate je hoger in de ranglijst komt. Deze modus is enorm goed gebalanceerd omdat de beste speler het grootste is en dus het makkelijkst te raken.

Thief: heb je ook altijd zo’n hekel aan mensen die in bijvoorbeeld Halo 2 je ‘kill’ jatten? Je hebt iemand bijna dood en vervolgens schiet iemand anders de laatste kogel door het hoofd van je tegenstander: weg kill, alle moeite voor niks. In Thief word je gestimuleerd juist anderen het werk te laten doen. Elke persoon laat als hij dood gaat een muntje vallen en iedereen kan die oppakken. Je krijgt pas een punt als je het muntje oppakt. Schiet je dus iedereen dood, maar heb je geen muntjes, dan verlies je alsnog. Andersom is het natuurlijk ook van toepassing: de ‘lamers’ zijn hier heel goed in!

Virus: misschien wel de meeste interessante optie is Virus. Hierin is één iemand geïnfecteerd vanaf het begin. Hij moet zo snel mogelijk het virus overdragen aan anderen tot niemand meer over is. Degene die het volhoudt, wint. Dat kan met veel spelers echter een hele opgave worden en er ontstaan in deze optie geregeld spannende situaties. Bedenk je maar eens dat je als enige over bent tussen 15 geïnfecteerde spelers die achter jou aan zitten.

Natuurlijk is dit bovenstaande niet alles. Vampire laat je bijvoorbeeld steeds een beetje verder doodgaan. De enige manier om de dood uit te stellen is om anderen neer te schieten. Ook Monkey Assistent is erg leuk, de laatste plaats in de ranglijst wordt hierin geholpen door een legertje dolle apen.

Al deze spelopties zorgen ervoor dat je TimeSplitters: Future Perfect zult blijven spelen. Anders dan in bijvoorbeeld Halo 2 is het hier namelijk geen kwestie van goed zijn in het spel, maar meer een kwestie van plezier hebben in wat je doet. Elke optie is met een soort vette knipoog in het spel geplaatst. Alle opties zijn snel, enorm leuk via een splitscreen of online en voor iedereen te spelen omdat er instellingen in zitten om het voor bepaalde spelers moeilijker of makkelijker te maken. Omdat je ook nog eens zelf levels kunt maken, of downloaden, raak je niet snel uitgekeken op de Multiplayer Mode. TimeSplitters: Future Perfect is hét spel van dit voorjaar als je veel vrienden hebt die een spelletje mee willen doen.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Resident Evil 4

John Milius schrijft verhaal MoH: European Assault