in

"Ow nee toch, dit idee gaat door iedereen geripped worden!!!"


Oke laten we eerlijk zijn, innovatie is goed maar in elke industrie kijkt elk bedrijf wel een beetje bij een ander af. Of er nou nauwelijks een overeenkomst is, of het simpel weg een één op één Ripp-off…

Zo ook de game industrie, daar kijken vaak genoeg bedrijven naar een ander om te kijken hoe het moet. Zo hebben meer dan genoeg bedrijven wel inspiratie gehaald uit: Super Mario Bros., Halo of Grand Theft Auto. Ieder van deze genoemde games had iets innovatiefs gedaan, of het nou de besturing was of de grote open wereld.

Maar het probleem is dat wanneer een andere game komt die bijvoorbeeld ook een grote open wereld heeft, wordt het meteen als een GTA kloon bestempelt. En wanneer er een Party Racer wordt aangekondigd is het meteen weer een Mario Kart Ripp-off. In de meeste gevallen is het juist alleen maar goed dat zo iets gebeurt, op deze manier kunnen andere bedrijven hun ideeën aan het concept toevoegen wat natuurlijk soms verrassend goed kan uitpakken!

Maar de meeste mensen begrijpen niet dat zoiets juist alleen maar goed is voor de industrie, door de concurrentie krijgen wij juist steeds betere games en steeds meer variatie, wat weer resulteert in steeds meer keuze voor de gamers die games willen kopen.

Maar niet alleen in games merkt ik dat er meer dan genoeg mensen zijn die meteen lopen te bitchen en te ranten wanneer er een bepaalt iets wordt bekend gemaakt of aangekondigd. Zo lopen mensen te zeiken dat Sony de analoge stick van Nintendo had gestolen, maar dat was zonder twijfel al een grote verbetering tegenover die van de Nintendo 64. En hetzelfde geld natuurlijk ook voor de D-pad en de trilfunctie. Maar juist omdat de andere bedrijven dit hadden overgenomen werd het beter. Nu zijn deze innovaties industrie standaard en vind je ze alle drie standaard op (in) een controller (PS3’s Sixaxis daar gelaten!)

En laten we niet Microsoft’s online service, toen Sony bekend maakte dat ze ook met de PS3 een soort gelijk systeem wouden neer zetten, stonden alle Microsoft fans ondersteboven. Nu vind ik Xbox service nog steeds beter dan die van de PS3, maar zelfs dan is het nog steeds een aardige service zeker als je nagaat dat het gratis is!

Maar de meest recente voorbeelden zijn natuurlijk Microsoft’s Natal en Sony’s naamloze motion-controller(Arc volgens geruchten) … Toen Nintendo in 2005 de Wii-mote uit de doeken deed waren zowel Microsoft, Sony en bijna alle andere bedrijven zeer sceptisch over de motion controller van de Wii. Nadat het een (belachelijk) groot succes bleek te zijn, kwamen Microsoft en Sony vorig jaar met de aankondigingen dat ze ook een motion controller zouden uitbrengen. De meeste mensen begonnen te schreeuwen dat het Ripp-off’s zijn en dat ze absoluut zelf niks kunnen bedenken. En ik zelf was ook erg verrast over het feit dat ze spontaan besloten om als nog met motion-controles te komen, zeker nadat je het eerst een belachelijk idee noemt…

Maar eerlijk is eerlijk, de Arc (in combinatie met camera) lijkt ongelofelijk veel op de Wii-mote, maar het ziet er zoveel nauwkeuriger dan de Wii-mote, zelf met Motionplus lijkt het de Wii-mote te verslaan qua nauwkeurigheid. Maar het systeem herkent ook je gezicht en stem. En Natal lijkt te doen wat de Wii-mote en Arc gaan doen, maar dan zonder enige obstakel tussen jou en de console. Het systeem herkent je stem en gezicht, maar ook je bewegingen. En dit is natuurlijk weer een aardige verbetering in vergelijking met de Wii-mote.

En als alles goed gaat en deze twee systemen blijken beter te werken dan de Wii-mote, is dat alleen maar een goed teken, want dat betekend dat Nintendo voor de volgende console weer met iets nieuws moet komen, en dan is de beurt weer aan de andere twee bedrijven. Op deze manier blijven ideeën alleen maar verbeteren en evolueren, en wordt het steeds beter en beter. En uiteindelijk komt het altijd neer op je persoonlijke mening en smaak!

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Bureau voor Gamers: Nintendo’s mysterieuze driehoekjes

Rollercoaster Tycoon 3D Review