in

NHL: Eastside Hockey Manager 2005


In november van vorig jaar verscheen het de voetbalmanagersim Football Manager 2005. De makers van dat spel, Sports Interactive, kwamen in de zomer daarvoor al met Eastside Hockey Manager (EHM) 2004. Het spel zette de speler aan het hoofd van een ijshockeyclub, waarbij de National Hockey League (NHL) natuurlijk centraal. Binnenkort is het tijd voor EHM 2005. Wij kregen vroege bètá op ons bord en gingen ermee aan de slag.

Ijshockey is in Nederland nu eenmaal niet populair. Veel mensen zijn niet bekend met de regels of de achtergronden van de sport, laat staan dat ze er vrijwillig naar zouden kijken. Dat is een probleem voor EHM 2005. Het is namelijk heel simpel: ken je de basisregels en de gang van zaken bij het ijshockey niet, dan is deze titel erg hoogdrempelig en praktisch niet te spelen.

Voor de weinigen die wél thuis zijn in de sport biedt dit spel een sterke managersim-ervaring. Voor de die-hard fan: behalve in Amerika kan er ook aan de slag gegaan worden in vrijwel elk primair ijshockeyland. Houd jij nou toevallig veel van de Zweedse competitie, dan kun je daar dus ook je favoriete team managen. Ik koos echter voor Amerika, en wel voor de Detroit Red Wings, mijn favoriete team. Met spelers als Steve Yzerman en Brendan Shanahan (praktisch elke ijshockeyspeler ter wereld zit in het spel verwerkt) geen zwakke ploeg, al kon de defensie wel wat versterkingen gebruiken.

Spelers kopen en verkopen werkt in het ijshockey anders dan in (bijvoorbeeld) het voetbal. Hoewel bij sommige transfers ook wat geld gemoeid is, gaat het meestal om pure spelersruilen. Zo richtte ik mijn aandacht al snel op de Tsjechische sterspeler Jaromir Jagr. Geen verdediger, maar een absolute versterking… met een prijs. Zijn salaris (negen miljoen in drie jaar) nog daargelaten, kostte het me twee spelers en de rechten op twee talentvolle spelers die in mijn bezit waren.

Niet veel later een nieuwe stap: het trainingskamp. Woorden als blue team, red team en cuts vliegen je om de oren. De bedoeling is dan dat je aan de hand van het trainingskamp bepaalt welke jonge spelers wel en welke niet kunnen blijven. Ook kun je kijken waar de zwakke punten in je team zitten. Je bent zo een paar uur onderweg voor je eindelijk je eerste NHL-wedstrijd kunt spelen. Daarvóór zul je echter je tactiek moeten bepalen. Dat komt voor het grootste deel neer op het neerzetten van je Lines. Spelers lossen elkaar constant af op het ijs. Om dat mogelijk te maken moet je van tevoren allerlei verschillende teams samenstellen, waarbij Line 1 logischerwijs je sterkste is. De overige teams kun je dan het best proberen uit te balanceren.

De wedstrijd die dan volgt verloopt in een zeer herkenbare stijl. Het commentaar wordt in tekst weergegeven en je hebt de mogelijkheid om de actie op het ijs middels een 2D-view te bekijken. Helaas: geen direct zicht op de harde bodychecks dus, maar tactischs is het wel de beste oplossing.

Eenmaal een bewogen seizoen verder grijpen we net naast de Stanley Cup, door in de playoffs met 4-2 in wedstrijden van de Anaheim Mighty Ducks te verliezen. Door onze goede klassering komen we relatief laat aan de beurt bij de Drafts, een voor ons onbekend begrip. Stel jezelf een spelerscarrousel voor, waarbij de NHL teams er om beurten één uittrekken. De slechtste ploegen van het voorgaande jaar komen als eerste aan de beurt, waardoor zou de beste spelers krijgen. Dit om het gat met de besten kleiner te maken. Wij moeten ons zodoende tevreden stellen met een redelijke verdediger.

Zo biedt EHM 2005 nog wel meer mogelijkheden en eigenschappen die typisch zijn voor Amerikaanse sporten. Ik noem bijvoorbeeld de manier waarop je salarissen moet uitbetalen: wanneer je een speler contracteert, bepaal je zijn salaris per jaar. Het eerste jaar bijvoorbeeld twee miljoen, het jaar daarna twee en een half en het jaar daarop drie: bijna tien miljoen per over drie jaar dus. EHM 2005 bevat behalve een singleplayer modus ook een multiplayer modus. Veel valt daar niet over te zeggen: het is gewoon online of over een netwerk tegen elkaar spelen.

Ondanks dat de sport hier niet zo populair is, zal Eastside Hockey Manager 2005 wel gewoon hier verschijnen. Het spel staat voorlopig voor 27 mei in de planning.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Nieuwe website voor Gammo

Xbox 360