De laatste tijd sta ik nog al stil bij het principe goed en kwaad. Goed en kwaad is niet iets als zwart en wit, je kunt het niet goed van elkaar onderscheiden. Het is verdomde ingewikkeld en deed me aan het denken.
Een van de eerste dingen die bij het denken naar voren kwam was eigenlijk ontstaan na het lezen van een boek. In dit boek werd op gegeven moment een situatie beschreven over goed doen en de gevolgen hiervan. Goed doen is iets wat voor een aantal mensen goed voelt. Waar niemand echter bij stil staat is, dat als je iets goeds doet, het uiteindelijke effect van dit ‘goede’ heel slecht kan uitpakken. Neem bijvoorbeeld het afpakken van snoep bij een baby.
Als je de snoep afpakt van de baby, gaat deze waarschijnlijk huilen en krijg je boze blikken van omstanders. De actie is, in eerste opzicht, niet zo vriendelijk voor de baby. Als je echter de gedachte hierachter begrijpt, dan zie je dat dit nog zo slecht niet is. Een baby hoort namelijk nog geen snoep te eten, het is niet goed voor de tandjes van de baby, er bestaat niet voor niets babyvoeding.
Om terug te komen waarom ik het verhaal vertelde: Goed doen betekent niet dat het een goed effect heeft. Andersom is dit ook het geval, als je iets slechts doet kan er iets goeds uitkomen, zoals in het voorbeeld te zien is.
Wat uit het voorbeeld nog meer opgemaakt kan worden is dat de grens tussen goed en slecht eigenlijk ook vrij grijs is. Niet iedereen zal het goed (en verantwoord) vinden om een baby snoep te geven. Terwijl iemand anders die mening niet met je hoeft te delen, ofwel een groot grijs vlak waar goed en slecht nou niet duidelijk hoeft te zijn.
Als we het toch over onduidelijkheid tussen goed en kwaad hebben, kunnen we het ook hebben over de kleuren zwart (wat word geassocieerd met kwaad) en wit (wat word geassocieerd met goed). Dit gebruik van kleuren is in veel symboliek terug te vinden. Kijk bijvoorbeeld naar Alma (van de game FEAR), die verschijnt als een klein meisje met zwarte ogen en zwart haar, laat Alma nou net geen lieverdje zijn. Dat is nou precies de symboliek van zwart, het staat voor de dood. De kleur wit is hier de tegenpool van.
De kleur wit staat namelijk meer symbool voor vrede en vreugde, dit is onder andere terug te zien in huwelijken, waar de algemene kleur van de jurk wit is(De witte kleur heeft in huwelijk wel een wat specifiekere betekenis dan alleen vrede), of een witte vredesduif. Deze symboliek geld voor het Westen dus niet voor een land als Japan.
Als we de betekenis van zwart en wit bijvoorbeeld bekijken in Japan, dan zien we een heel ander beeld. Hier is de kleur zwart juist symbool voor eer en de kleur wit juist symbool voor de dood. Het is precies andersom dan onze Westerse symboliek en geeft weer dat symboliek over goed en kwaad niet zo vast staat in onze wereld.
Zo kan je je ook afvragen of iemand vermoorden slecht of kwaad is. Wat nou als diegene anders miljoenen mensen zou omleggen? Zou het dan goed zijn om iemand te vermoorden? Of laat het nou net een persoon zijn die zijn eigen dochter verkrachtte.
In mijn ogen bestaat goed en kwaad gewoon niet zoals mooi in verhaaltjes worden beschreven. Goed en kwaad zit zo dicht op elkaar dat het eigenlijk één dezelfde lijkt. Maar dat is mijn interpretatie van goed en kwaad en dat kwam er via deze weg uit.